Ishockey

Ingen av Oslo-lagene permitterer: – Vil alltid være siste utvei

Verken Vålerenga, Grüner eller Manglerud Star vil permittere sine spillere i etterkant av at Fjordkraft-ligaen ble stanset. Nå gjøres årsoppgjøret opp, før lagene vender nesen mot neste sesong.

Etter at Fjordkraft-ligaen ble nedstengt i starten av januar, ble det endelig klart at det ikke var mulig å gjennomføre verken resten av grunnserien eller et sluttspill i forrige uke. Selv om det var en nedtur for klubbene, var de fleste forberedt på det. Både sportslig og økonomisk.

– Da ligaen ble stanset i fjor var vi i en helt annen situasjon. Den gang måtte vi ty til permitteringer, men med kompensasjonspakkene som nå har tredd i kraft har vi en helt annen økonomisk forutsigbarhet. Permitteringer vil alltid være siste utvei, og det er ikke noe vi har diskutert i denne omgang, så vi skal klare å unngå det i år, sier daglig leder Jon Thore Thorstensen i Vålerenga til Dagsavisen.

Vil unngå permitteringer

EØS-tilsynet ESA har godkjent den nyeste krisepakken rettet mot idretten, og selv om det ikke er offentliggjort om klubbene blir kompensert med 50 eller 70 prosent, gjør krisepakkene at klubbene er bedre rustet til å unngå permitteringer denne runden enn på samme tidspunkt i fjor.

– Hos oss går de fleste kontraktene ut mars måned, så vi regner med at vi skal klare å komme i mål uten å måtte ty til permitteringer. Nå har vi ikke fått vite innordningen på den nyeste kompensasjonspakka, som også skal gå til å dekke lønninger, men vi prøver å unngå permitteringer og tror det skal gå bra, sier daglig leder Ann-Brit Thorkildsen i Manglerud Star.

Det samme er følelsen også i Grüner, som dette året har økt antallet spillere på proffkontrakt fra to-tre i fjor til ti i år.

– Vi har ganske mange kontrakter som går ut mars måned, som vi hadde en opsjon på å forlenge hvis vi skulle spilt ut i april. De fleste avsluttes nå 31. mars, mens noen løper ut april, men vi kommer til å opprettholde kontraktsforholdet til alle og har ikke behov for å permittere. Dette er kostnader som er satt opp mot budsjetterte inntekter, som kommer i forbindelse med kompensasjonsordningen, forteller daglig leder Trond-Erik Larsen i Grüner.

Usikker på 2021-økonomien

Han forteller om et tøft år økonomisk, men at de tar steg for steg og ikke bruker penger de ikke har.

– Vi er heldige som har kompensasjonsordninger på plass som kompenserer for tapte billettinntekter. Vi har cirka 900.000 i omsetningssvikt, men ender likevel opp med å gå 75.000 kroner i pluss. Det er en dobling av overskuddet fra i fjor, og noe vi er godt fornøyd med etter at vi har snudd på hver krone det siste året. Vi har et mål om å gå i balanse, og fryktet at det skulle bli verre enn dette, sier Grüners daglige leder.

Selv om økonomien har styrket seg gjennom koronaåret 2020, er han likevel litt bekymret for utviklende gjennom 2021.

– Jeg må si at jeg kjenner litt på usikkerheten for hva som skjer over sommeren, hvis det fortsatt er begrensninger heftet med å starte opp den nye sesongen. Klubbene unngikk kjempeminus i 2020 takket være kompensasjonsordninger, og har litt å gå på der, men hvis det fortsatt er tiltak på plass etter sommeren uten at kompensasjonsordningene følger med kan 2021 bli tøft det også, sier Larsen.

Spikrer budsjett før spillertropp

Alle klubbene ser likevel fram mot neste sesong. Vålerenga har sju spillere på kontrakt neste sesong, og starter opp med å bygge laget til neste sesong etter at budsjettene er spikret og vedtatt.

– Vi har avslutningsøkt for denne sesongen i morgen (torsdag) med påfølgende lunsj, før vi starter opp den nye sesongen etter påske. Vi er allerede i gang med den fysiske oppkjøringen, og har noen klare visjoner på hvor vi vil sportslig, og så må vi se hva de økonomiske betingelsene tillater, sier sportslig leder Frikk Juell i VIF.

På Manglerud fikk lagets nye trener, André Lysenstøen, til sammen 0 kamper å vise seg fram på før det tas en avgjørelse om hans framtid i klubben. Samtidig er også flere av spillerne på utgående kontrakt.

– Før budsjettet er ferdig satt, årsoppgjøret er gjort og årsmøtet avholdt den 13. april blir det ikke skrevet noen ny avtaler eller forhandlet med noen av dem. Etter det er gjort må vi regne litt på hva vi har råd til, også begynner vi å bygge laget for neste sesong. Det blir en spennende sesong, sier Thorkildsen og fortsetter:

– Nå har vi to istreninger om dagen, for å holde hjulene litt i gang. Gutta synes det fortsatt er deilig å gå på is, og tar på seg kampdraktene av og til for å spille internkamper seg imellom. Neste uke går vi ned til en trening i uka, også er det påskeferie. Det ble en litt brå avslutning på en litt kort sesong, forteller Thorkildsen.

Mer fra Dagsavisen