Fotball

VIF-lege kritisk til NFFs nye koronatiltak: – Lar seg ikke gjennomføre

Vålerenga-lege Erik Rosenlund sier at det for dem nærmest er umulig å gjennomføre de nye koronatiltakene NFF har pålagt dem, og sier at hurtigtestingen både er tidkrevende, dyr og kan føre til en falsk sikkerhet i klubbene.

I slutten av forrige uke kom det en oppdatert koronaprotokoll fra NFF, som blant annet inneholder krav om to hurtigtester i uken for spillere og andre i kohorten, ingen bruk av garderober og bruk av munnbind når man ikke trener.

– I vår kohort er det litt over 30, og hvis vi skal hurtigteste dem to ganger i uka tar det cirka 2,5 time per dag. I tillegg koster det over 2000 kroner per hurtigtest, og det kommer før vi må skaffe personalet som kan utføre slike tester. Vi er ikke Barcelona med et kjempestort medisinsk apparat, og et sykehus stående klar for oss, så det lar seg ikke gjennomføre, sier Rosenlund til Dagsavisen.

Frykter hurtigtester gir falsk trygghet

Han har vært Vålerengas lege gjennom hele koronapandemien, og sier at de med deres smittevernstiltak bare har hatt to smittetilfeller på ett år blant de 35 som er i kohorten deres. De to skal ha sin siste test i dag, og hvis den er negativ kan Vålerenga igjen gå på treningsfeltet fra og med tirsdag.

– Vi har ikke hatt noen nye tilfeller etter at nesten alle har testet seg. Vi har noen få personer igjen å teste i dag, inkludert de to som har vært smittet. Vi har sendt avgårde noen spørsmål til NFF, der vi blant annet har sagt at hurtigtestingen ikke lar seg gjennomføre, men ikke fått noen svar. Så vi vet egentlig ikke om vi får lov til å trene eller ikke, men planen er at vi skal gå på treningsfeltet igjen tirsdag, forteller Rosenlund.

Grunnen til at han er kritisk til de nye koronatiltakene er at han frykter hurtigtestene vil gi klubbene en falsk trygghet, da det tidligere har vist seg at man ikke kan stole på om hurtigtestene gir et korrekt svar.

– Det vi har sett er at hvis hurtigtestene sier at du er positiv, så stemmer det som regel. Samtidig kan den også gi en falsk positiv, selv om det er større sannsynlighet for at den gir en falsk negativ prøve. Da kan du ha spillere eller andre som faktisk er positive, men som tror de ikke er smittet, og det er mye farligere enn den måten vi har gjort det på til nå, sier Rosenlund og fortsetter:

– Til nå har vi basert oss på symptomer, og spillerne har vært veldig flinke til å ringe inn og si ifra med den minste antydelsen til en forkjølelse eller hvis vedkommende tror han er smittet. Vedkommende som ble smittet ringte selv inn og sa at han hadde fått litt endret luktesans, og da tok vi han ut av gruppen med en gang, forteller Rosenlund.

Ber klubbene bli kompensert for testing

VIF-legen roser spillerne for måten de har taklet de ulike rådene, anbefalingene og forbudene på, og selv om det ikke har vært enkelt for dem heller, sier Rosenlund at så lenge de får lov til å trene og spille fotball har de holdt humøret oppe.

– Vi har greid oss gjennom det siste året med å være ekstremt forsiktige, flinke til å rapportere og blant annet innlosjere de spillerne som ikke bor alene på hoteller i nærheten av stadion. Jeg mener at det er tilstrekkelig, og at det er urimelig å pålegge klubbene å bruke ekstra tid, kostnader og få tak i egnet personell for en test der gevinsten er høyst tvilsom, sier Rosenlund som opplyser at de spillerne som bor alene fortsatt får lov til å bo hjemme.

Han sier at de bare har brukt hurtigtester hvis en spiller har symptomer eller skal reise på landslagsopphold, på grunn av kostnadene forbundet med testen.

– Når NFF pålegger klubbene å gjennomføre hurtigtesting to ganger i uken, med de kostnadene det innebærer, er det da rimelig å legge den kostnaden på klubbene som ikke har hatt inntekter på nesten ett år. Eller burde det være sånn at NFF eller regjeringens kompensasjonspakker til idretten burde dekke det, spør Rosenlund som bekrefter at Vålerenga selv så langt har betalt for hurtigtestene de har brukt.

Spillere innlosjeres på hotell

Der Molde og Bodø/Glimt har tilbragt store deler av oppkjøringen i Spania, har det vært en litt mer rotete oppkjøring så langt for Vålerenga.

– Vi har naturligvis laget et opplegg denne sesongen også for å få spillerne i form, men det har vært en litt mer start- og stopp-oppkjøring til nå. Det som savnes aller mest er treningskamper mot andre motstandere, der vi ser at både pulsen og antallet sprinter er høyere. Interne treningskamper blir liksom ikke helt det samme, så det er nok det som savnes mest i forhold til en vanlig sesongoppkjøring, forteller Rosenlund.

VIF-legen håper å få svar fra NFF i løpet av dagen, men enn så lenge planlegger Vålerenga å gjenoppta oppkjøringen slik den har vært til nå. Med strenge smittevernstiltak, ekstrem forsiktighet, spillere som ikke bor alene på hotell og hvis nødvendig med hurtigtesting av hele kohorten to ganger i uka.

– Vi må bare prøve å få til en så god oppkjøring som vi kan. Molde har spilt i Europaligaen, og sånn sett fått god kamptrening der, sånn er det bare. Her fortsetter vi med det vi kan gjøre noe med, så får vi se når vi får lov til å starte sesongen, forteller han.

Mer fra Dagsavisen