Drømmestarten endte i nedtur for Rosenborg

(Rosenborg - Dinamo Zagreb 1-1, sammenlagt 1-3). Rosenborg fikk åpningen hele Lerkendal håpet på, men innbytter Amer Gojaks kjempetreff ga 1-1 og sendte Dinamo Zagreb til mesterligaen med 3-1 sammenlagt.

Av Stian Grythaugen

RBK skulle snu 0-2-tapet fra den første kvalifiseringskampen i Kroatia foran et fullsatt Lerkendal tirsdag. Den oppgaven skulle vise seg å bli for vanskelig selv om mannskapet til Eirik Horneland startet forrykende på eget gress.

David Akintolas tidlige scoring tente håpet om et nytt sportslig og økonomisk mesterligaeventyr i Trondheim i høst, men mål nummer to kom aldri. Dermed blir RBK å finne i europaligaens gruppespill de kommende månedene.

Også det gir mange titalls millioner kroner inn på klubbens bankkonto, men både det sportslige og økonomiske er en klasse ned sammenlignet med det som lå i potten tirsdag kveld.

– Vi er selvfølgelig veldig skuffet nå. Det var ikke dette vi så for oss da vi gikk til pause med 1-0. Vi gjorde en god omgang og hadde veldig troen på det, sa Vegar Eggen Hedenstad til TV 2 etter kampslutt.

– Dette var bittert. Jeg synes vi gjør en bra kamp lenge, men så begynner vi å slurve det litt til og inviterer dem inn. De fikk teften av noe, og det er dumt, sa trener Eirik Horneland.

Ikke brutale nok

Han ergret seg over måten elevene opptrådte ved den ødeleggende utligningen.

– Det var passivt, og det er litt det som kjennetegner oss i disse to kampene. Vi er ikke brutale nok i avgjørende situasjoner, sa RBK-treneren.

Kaptein Mike Jensen ergret seg også over mesterligamuligheten som glapp.

– Jeg er litt skuffet nå, spesielt etter første omgang. Effektiviteten ble avgjørende i Zagreb, men også her. Du må ha mange til med deg hvis du skal gå til Champions League, men vi var ikke dyktige nok, sa han til TV 2.

– Nå må vi ta til takke med europaligaen, og det er litt skuffende akkurat nå, tilføyde han.

Drømmestart

Han ønsket seg en tidlig scoring for å kickstarte den ønskede snuoperasjonen på eget gress, og åpningen på returkampen på Lerkendal kunne knapt gått mer etter planen.

Kun 11 minutter var spilt da Samuel Adegbenro slo inn fra venstresiden. Dinamo Zagreb-keeper Dominik Livakovic fikk ryddet unna den påfølgende avslutningen fra Birger Meling, men David Akintola var våkent framme og satte returen sikkert i mål.

Dermed var RBK halvveis på veien mot de to scoringene som skulle til for å skape balanse i sammenlagtregnskapet. Mål nummer to kunne meget vel kommet da Adegbenro hamret løs etter en drøy halvtimes spill, men et tigersprang av gjestenes keeper Livaković avverget ny scoring.

På tampen av omgangen fikk RBK enda en kjempesjanse, men frisparket fra venstreback Meling endte med at ballen smalt i stolpen.

Hjemmelagets spillere ble trampeklappet inn i garderoben halvveis etter en god omgang.

Skummelt av Hovland

Etter pause fortsatte hjemmelaget å dominere banespillet i Trondheim, men en stadig mer frustrert Eirik Horneland måtte fra RBK-benken se at det var vrient å komme til store målsjanser.

Midtveis i omgangen var Even Hovland fryktelig nær ved å forære Dinamo Zagreb en kjempesjanse med en svak heading tilbake til keeper André Hansen, men sisteskansen kom til unnsetning og ryddet sammen med Hovland opp i situasjonen som satte en støkk i Lerkendal-publikummet.

Baklengsmålet RBK ikke på noen måte måtte ha, skulle likevel komme. 19 minutter før slutt fikk innbytter Amer Gojak drømmetreff fra distanse og ble overfalt av jublende lagkamerater etter at ballen føk inn i krysset bak RBK-keeper Hansen.

Gojak hadde kun vært på banen i fem små minutter da han scoret målet som knuste alt håp om et nytt mesterligaeventyr på Lerkendal.

Rosenborg fortsatte scoringsjakten, men tre mål på de siste 20 minuttene ble en for vanskelig oppgave for en god kaptein Mike Jensen og hans lagkamerater.

Etter kampen var skuffelsen lett å lese i ansiktet til de hvitkledde på Lerkendal-gresset. Trøsten er at høsten vil by på en mengde europaligakvelder.

Mesterligaen fotball menn tirsdag, 4. kvalifiseringsrunde 2. kamp:

Rosenborg – Dinamo Zagreb 1-1 (1-0), sammenlagt 1-3

Lerkendal stadion: 18.173 tilskuere.

Mål: 1-0 Babajide Akintola (11), 1-1 Amer Gojak (71).

Dommer: Ovidiu Alin Hategan, Romania.

Gult kort: Emir Dilaver, Marin Leovac, Dinamo Zagreb, Alexander Søderlund, Rosenborg.

Rosenborg (4-3-3): André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad (Emil Konradsen Ceide fra 84.), Tore Reginiussen, Even Hovland, Birger Meling – Mike Jensen, Marius Lundemo (Anders Trondsen fra 74.), Anders Konradsen – Babajide Akintola (Yann-Erik de Lanlay fra 74.), Alexander Søderlund, Samuel Adegbenro.

Dinamo Zagreb (4-4-1-1): Dominik Livakovic – Petar Stojanovic, Emir Dilaver, Dino Peric, Marin Leovac – Izet Hajrovic (Amer Gojak fra 66.), Arijan Ademi, Nikola Moro, Mislav Oršic (Iyayi Believe Atiemwen fra 81.) – Dani Olmo (Mario Gavranovic fra 90.) – Bruno Petkovic.

Øvrige resultater tirsdag:

Krasnodar (Russland) – Olympiakos (Hellas) 1-2 (sammenlagt 1-6), Røde Stjerne (Serbia) – Young Boys (Sveits) 1-1 (sammenlagt 3-3). Røde Stjerne til mesterligaen på bortemål.

Spilles onsdag: Ajax (Nederland) – APOEL (Kypros) (0-0), Brugge (Belgia) – LASK (Østerrike) (1-0), Slavia Praha (Tsjekkia) – Cluj (Romania) (1-0).