Sport

Det stoppet på tolv. Marerittet er over for VIF

KOMMENTAR: (Vålerenga - Brann 1-0). Første seier siden 5. juli. Marerittet av en kamprekke er over. Og i kruttrøyken på Intility kom Herolind Shala ut som lagets største cowboy.

Bilde 1 av 4

INTILITY ARENA (Dagsavisen): «Vi taper aldri», var seierssangen til Klanen etter kampslutt. Det var en passe ironisk avslutning på den iskalde kvelden der det for Vålerenga handlet bare om å få den seieren det har vært mast om siden vi gikk i badebukser.

En seier er nok. Det temaet har vært sentralt i Vålerenga lenge nå, og søndag kveld kom den. Da er plassen i Eliteserien i praksis sikret og Ronny Deila kan fortsette den evaluerimgen han allerede er i gang med om hva som har gått galt.

Denne kvelden handlet det om at kampen endtei pluss selv om laget levde farlig etter pause. Men innbytterne Fredrik Haugen skjøt utenfor og Azar Karadas headet over.

Det samme hadde Vålerengas Matthias Vilhjalmsson gjort før pause i den sterke første omgangen av VIF. Islendingen headet utenfor og i stolpen og hadde fortjent uttelling. Men det var frekke Herolind Shala som løste alt sammen med sitt kjappe og smarte skudd i siste sekund før pause. Ballen kom for fort for Brann-keeper Håkon Opdal og for en gangs skyld var det tverrligger og inn, ikke ut, for VIF.

Ronny Deila: – Jeg tenkte at frykten for å tape meldte seg igjen, men vi sto i mot. Førsteomgangen var kanskje høstens beste, oppsummerte han til undertegnede etterpå. Og da tenkte han på det konstant høye presset som var svært kraftkrevende. Hadde de løpt seg i senk?

Omgangen ble forlenget på grunn av Brann-supporternes blussing. De kastet bluss inn på banen etter en drøy halvtime og stoppet da Vålerengas kraftige offensiv som resulterte i tre store sjanser. Da var det nesten fortjent at tilleggstiden medførte at scoringen kom. Høstens viktigste for Vålerenga.

Vålerenga hadde en ny stopperduo i Ivan Näsberg og Pierre Kanstrup og Sam Adekugbe var tilbake på venstre backplass. Det ble Vålerengas andre kamp uten baklengsmål og slikt teller mye i dagens VIF-lag.

Etterpå fløt lettelsen rundt i gangene på Intility og supporteren som hadde støttet dem i bar overkropp fikk komme inn i garderoben. Herolind Shala ble nesten kvestet og var kritisk til dommeren, Magnus Lekven var oppgitt over sitt gule kort da han ble stemplet av Gilbert Koomson. Men det var bare brede smil og lettelse å se.

Og blussingen gir nye bøter og øker behovet for bedre dialog mellom supporterne og Norges Fotballforbund. For det blir eliteseriespill også neste år på Intility om noen skulle ha vært i tvil om det. Vålerenga har hatt mange tvilere rundt seg og Ronny Deila innrømmet at det har satt seg i magen. Den siste halvtimen ble uendelig lang denne kvelden også. Tre kamper gjenstår og han vil ha ni poeng til.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Brann 1-0 (1-0)

Intility arena: 5889 tilskuere.

Mål: 1-0 Herolind Shala (45).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Magnus Lekven, Vålerenga, Ruben Yttergård Jenssen, Kristoffer Barmen, Bismar Acosta, Gilbert Koomson, Brann.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Christian Dahle Borchgrevink, Pierre Kanstrup, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven, Mohammed Abu – Aron Dønnum (Markus Nakkim fra 88.), Deyver Vega (Bård Finne fra 76.), Herolind Shala (Felix Myhre fra 72.) – Matthías Vilhjálmsson.

Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Taijo Teniste, Vito Wormgoor, Christian Eggen Rismark, Ruben Kristiansen – Kristoffer Barmen (Fredrik Haugen fra 59.), Bismar Acosta (Azar Karadas fra 86.), Ruben Yttergård Jenssen – Gilli Rolantsson, Daouda Bamba, Thomas Grøgaard (Gilbert Koomson fra 59.).

Øvrige resultater:

Bodø/Glimt – Haugesund 2-2 (2-1)

Ranheim – Stabæk 0-2 (0-0)

Sarpsborg 08 – Tromsø 3-2 (1-1)

Viking – Lillestrøm 3-0 (2-0)

Spilt lørdag: Molde – Kristiansund 2-0.

Spilt fredag: Strømsgodset – Rosenborg 3-3.

Spilles mandag: Odd – Mjøndalen.

Mer fra Dagsavisen