Sport

– Blatter må gå

Per Ravn Omdal, tidligere president i NFF og visepresident i UEFA, er klar. Nå krever han at alt grumset i FIFA må vekk.

– Nå er det på høy tid at den aldrende på toppen (les: Sepp Blatter) må gå. En 79 år gammel mann kan ikke gå på valg for å lede verdens største barne- og ungdomsorganisasjon, sier Per Ravn Omdal på telefon til Dagsavisen fra Jordan.

Der leder han et prosjekt i NFF som bygger fotballbaner i syriske flyktningleirer.

Og han fortsetter:

– Nå må alt av grums fjernes. For det som nå skjer, berører hele fotballens integritet. Vi må rydde opp, slik at vi får en frifinnelse av organisasjonen. Vi må få demokrati, åpenhet, dokumenter som offentliggjøres og bli transparente.

I går ble til sammen 14 personer pågrepet, mange av dem høytstående styremedlemmer i FIFA. Siktelsene går ut på bl.a. korrupsjon.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Roser motkandidaten

Per Ravn Omdal var visepresident i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i 12 år og satt i styret i 18 år.

Om Sepp Blatters motkandidat til presidentvervet, jordaneren Ali bin al-Hussein, har han bare godord å si.

– Han er en god mann, sier han.

Per Ravn Omdal kjempet i 1998 for at svenske Lennart Johansson skulle blitt president i kampen mot Blatter. Johansson tapte.

LES OGSÅ DAGENS LEDER PÅ NYEMENINGER:NO: Jordskjelvet i Zürich

LES OGSÅ: FIFA-toppene avslørt med skjult mikrofon

Advarte i 2002

Under FIFA-kongressen i Seoul i 2002 var det daværende generalsekretær i NFF, Karen Espelund, som sto opp og talte Blatter midt imot.

– Det handlet om finanser og manglende åpenhet om tall og avtaler, blant annet TV-avtaler, sier hun til Dagsavisen.

Espelund sitter i dag i styret i UEFA, og de vil avvente med å komme med videre kommentarer.

– Det har definitivt vært grunnlag for mistanke i lang tid. Det har vært interne granskninger, men disse er blitt lagt bort, og innholdet er ikke blitt kjent. 28 av FIFAs tidligere styremedlemmer er blitt tatt for korrupsjon, så det har vært indikasjoner over lang tid på at ting ikke har vært på stell, sier hun til NTB.

– Jeg er ikke overrasket. Dette er en ny tragisk sak for FIFA, er Lennart Johanssons kommentar til skandalen som nå rulles opp.

LES OGSÅ: Slik fikk Qatar VM

Mer fra Dagsavisen