FIFA-president Sepp Blatter ble selv avlyttet i aksjonen som har felt FIFA-toppene. Nå spørs det om skandalen påvirker hans stlling. FOTO: ARND WIEGMANN/ NTB SCANPIX

FIFA-toppene avslørt med skjult mikrofon

Den lå der uskyldig på bordet. Ingen av FIFA-toppene ante at nøkkelringen til fotballkollega Chuck Blazer var noe helt annet enn den så ut som.

I går detonerte bomben som er en av tidenes største skandaler i internasjonal idrett: I en koordinert og velregissert storaksjon slo sveitsisk politi til mot hjertet av Det internasjonale fotballforbundet FIFA, nemlig mot hovedkvarteret i Zürich og mot luksushotellet der flere av toppene bodde i forkant av morgendagens FIFA-kongress.

Sju FIFA-topper ble arrestert og er begjært utlevert til USA.

LES OGSÅ: – Blatter må gå

Rammer Blatter?

I tillegg braste det amerikanske føderale politiet FBI inn i hovedkontorene til det panamerikanske fotballforbundet CONCACAF i Miami. I alt 14 FIFA- og idrettstopper er nå siktet i USA for flere og meget alvorlige brudd på loven, ikke minst for å ha unndratt hundrevis av millioner dollar i skatt.

De siktede risikerer opp mot 20 år i fengsel, og det store spørsmålet nå er hvem av FIFA-pampene som først begynner å samarbeide og snakke med politiet. Når det skjer, vil snøballen rulle raskere og raskere, bli betydelig større og fange opp langt flere enn de fra gårsdagens razzia.

Den kan dra med seg et titalls idrettspamper og kanskje også den internasjonale fotballpresidenten selv, Sepp Blatter (79), som i går varslet at han i morgen aktet å stille til gjenvalg for fire nye år, tilsynelatende upåvirket av de mangeårige og alvorlige beskyldningene og den dype krisen FIFA nå befinner seg i.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– For å berike seg selv

– La meg være helt tydelig: Dette er begynnelsen, ikke slutten på vår etterforskning, sa statsadvokat Kelly Currie under en pressekonferanse i New York.

USAs justisminister, Loretta Lynch, åpnet det hele med å slå fast at FIFA-toppene «korrumperte fotballen for å tjene seg selv og for å berike seg selv». Det er spesielt FIFA-stemmene til fotball-VM i Russland i 2018 og i Qatar 2022 som FBI mener kan ha vært kjøpt og betalt for.

– Det er grådighet som har drevet dem. Det har pågått i to tiår. De gjorde det om igjen og om igjen, år etter år, turnering etter turnering, sa justisministeren som også avslørte at de hadde bevis på at det ble betalt bestikkelser i forkant av tildelingen av fotball-VM til Sør-Afrika i 2010 og til Copa America 2016 som skal arrangeres i USA.

Justisministeren og hennes underordnede lovet i praksis en gedigen, global ryddeaksjon i FIFA. De beskrev en verden der bestikkelser for TV-rettigheter og betaling for stemmer til arrangører har gjennomsyret organisasjonen. Enorme summer har funnet veien til FIFA-toppene gjennom stråmenn, i konvolutter og skjulte konti i Sveits og i skatteparadiser. 25 andre ikke-navngitte personer er nå under etterforskning.

LES OGSÅ DAGENS LEDER PÅ NYEMENINGER:NO: Jordskjelvet i Zürich

LES OGSÅ: Slik fikk Qatar VM

Muldvarpen

En av dem som sterkt kan ha bidratt til at korthuset rundt Sepp Blatter nå raser, er Chuck Blazer. Han var i mange år en betydelig skikkelse i FIFA, som styremedlem i hele 17 år. Blazer og Jack Warner styrte det panamerikanske fotballforbundet CONCACAF, som henholdsvis generalsekretær og leder, mens de også satt i FIFA-ledelsen. Det betyr at de kan ha mottatt enorme summer i bestikkelser.

Jack Warner var visepresident i FIFA da han trakk seg i 2011 etter grove beskyldninger om korrupsjon og at han skal ha «ordnet» med stemmer til 2018- og 2022-mesterskapene.

I mange år hadde Chuck Blazer levd et ekstravagant liv med dyre biler, luksusleiligheter og stadige besøk på eksklusive restauranter. Da politiet slo til mot ham, hadde de bevis på at han hadde unndratt titalls millioner dollar i skatt. Blazer valgte å legge alle kortene på bordet og samarbeide med FBI og amerikanske skattemyndigheter (IRS).

Det visste ikke FIFA eller lederne i den Internasjonale Olympiske komité, IOC.

LES OGSÅ: Bare en utfordrer igjen mot Blatter

Blatter avlyttet

Nettopp fordi Blazer var korrupt, var han den perfekte muldvarp for amerikanerne. Han dro til OL i London i 2012 og fikk satt opp en rekke møter med framtredende idrettsledere i fotballen og i IOC, skriver New York-avisen Daily News. Her skal Blazer ha ledet samtalene inn mot nettopp det oppdragsgiverne var interessert i.

Det møtedeltakerne ikke visste, var at samtalene ble tatt opp bånd. I nøkkelknippet på bordet lå en liten mikrofon skjult. Daily News skriver også at så mange som 44 navn skal ha blitt avlyttet mens de har ført samtaler eller kommunisert med Blazer.

En av dem han snakket med mens FBI lyttet, heter Sepp Blatter.

LES OGSÅ: Blatter krever livstidsutestengelse for banankasting

LES OGSÅ: Blatter lover kamp mot «ødeleggerne»

 

Korrupsjonsskandalen i FIFA 2010–2015

2010: I oktober kommer de første beskyldningene om korrup­sjon i forbindelse med tildel­­ing av fotball-VM. Reynald Temarii, presidenten i Oseanias fotballforbund, forteller Sunday Times at han er tilbudt «enorme» summer for å stemme på VM 2018 til USA – 10–12 millioner dollar.

FIFA-president Sepp Blatter sva­­rer på de alvorlige beskyldningene med å skrive til de 24 styre­medlemmene i FIFA og varsle full etterforskning av be­skyldningene.

I desember blir Russland tildelt fotball-VM 2018, og det lille, glohete ørkenlandet Qatar får VM 2022. Massive beskyldninger og påstander om korrupsjon velter over organisasjonen og Blatter.

2011: I en høring i det britiske fotballforbundet, som tapte kamp­en om fotball-VM i 2018, kommer det fram konkrete beskyldninger mot en rekke FIFA-topper som skal ha krevd penger for sine stemmer.

I juni blir Blatter gjenvalgt som president i FIFA. Mot­kandi­­daten trakk seg etter korrupsjons­anklager. Blat­t­­er sier han er inne i siste periode og at han akter å rydde opp i organisasjonen.

2012: Blatter setter opp etikkomité for å etterforske påstander om bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med tildelingene av VM 2018 og 2022. Den amerikanske advokaten Michael Garcia skal lede undersøkelsene i FIFA.

2014: Garcia avgir sin rapport til FIFA, som hemmeligholder den. I november slipper FIFA en 42-siders kortversjon av Garcia-rapporten og sier det ikke er nok bevis til å gjenåpne tildelingsprosessen rundt VM 2018 og 2022. FIFA legger ballen død, til protester fra Garcia som vil ha full åpenhet rundt det han har avdekket.

2015: 27. juni, to dager før FIFA-kongressen i Zürich, slår sveitsisk politi til mot hotellet der FIFA-pampene bor og mot FIFAs hovedkvarter. Samme dag slår FBI til mot det panamerikanske fotballforbundet i Miami. Til sammen 14 mennesker blir pågrepet, mange av dem høytstående styremedlemmer i FIFA. Flere er begjært utlevert til USA.

Kilder: The Telegraph, BBC, DW og Financial Times.