Sport

Djokovic fikk inndratt visumet på ny – ber om hastebehandling i australsk rett

Novak Djokovic kjemper videre for å få tilbake visumet og bli klarert til Australian Open. En ny runde i rettssystemet venter gjennom helgen.

Novak Djokovic fikk en kraftig nedtur fredag.

Fredagens rettsmøte startet vel tre timer etter at Australias immigrasjonsminister Alex Hawke meddelte at han har inndratt Djokovics visum. Høringen ble holdt i regi av den såkalte Federal Circuit and Family Court.

Der ba serberens advokater om ekstra rask behandling av ankesaken.

– Hvert minutt er verdifullt for vår klient, sa de og oppfordret til at en avgjørelse bør komme senest søndag kveld australsk tid.

Høringen varte i godt over en time. Dommer Anthony Kelly gjorde det etterpå klart at det blir nødvendig å ta i bruk helgen. Avgjørelsen kan drøye enda lenger, men det er tid Djokovic ikke har. Australian Open starter mandag.

En av serberens advokater, Nick Wood, stilte seg uforstående til at immigrasjonsmyndighetene brukte fire dager før de tok fra ham visumet. Mandag fikk Djokovic tilbake tillatelsen til å oppholde seg i Australia etter ankeseier i retten.

Det var for øvrig nevnte Kelly som også behandlet ankesaken sist.

Risikerer tre års utestengelse

Uten visum har ikke Djokovic mulighet til å spille favoritturneringen Australian Open. Hele ni av hans 21 Grand Slam-titler har kommet i Melbourne, og han har vunnet de tre siste utgavene.

Etter flere dager med venting bekreftet Australias immigrasjonsminister Alex Hawke at Djokovics visum er inndratt. Myndighetene begrunnet det med helsemessige årsaker og at det er i offentlighetens interesse å utvise verdenseneren.

Djokovic risikerer å bli utestengt fra Australia i tre år.

– Jeg vurderte grundig informasjonen jeg fikk fra innenriksdepartementet, grensekontrollen og Djokovic før jeg tok avgjørelsen, sier Hawke i en uttalelse.

Han viser til at regjeringen er «forpliktet til å beskytte Australias grenser». Hawke får full støtte fra sjefen i Djokovic-dramaet.

– Australiere har måttet ofre mye gjennom pandemien. De er i sin fulle rett til å forvente at resultatene av dette blir beskyttet. Det har ministeren gjort med dagens avgjørelse, sier statsminister Scott Morrison.

Djokovic er ikke vaksinert mot korona, men hadde viruset i desember. Dermed fikk han medisinsk fritak fra å være vaksinert i forbindelse med deltakelse i Australian Open.

Vant i retten

Det er andre gang på kort tid at 34-åringen får oppholdstillatelsen kansellert. Mandag bestemte en dommer at han likevel skulle få lov til å være i Australia etter å ha fått inndratt visumet forrige uke.

Håpet ble ytterligere forsterket av at Djokovic torsdag fikk motstander i den første runden av Australian Open. Turneringen starter førstkommende mandag.

Nå faller likevel drømmen om en 21. Grand Slam-tittel i grus. Hawke brukte en «personlig kanselleringsrett» til å fjerne visumet igjen.

Ventetid

Da serberen og hans team ankom Melbourne onsdag sist uke, viste det seg at han hadde søkt om feil visum. Dermed satte myndighetene verdenseneren på karantenehotell, der han måtte oppholde seg i påvente av en rettslig avgjørelse.

Den kom mandag, og Djokovic fikk medhold. Dermed så det ut til at han ville få delta i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen. Likevel tok Hawke en «egen» avgjørelse om å trekke visumet og sende ham ut av landet.

Djokovic er foreløpig ikke fjernet fra deltakerlisten i Australian Open. Hittil har ikke turneringsledelsen reagert på fredagens nyhet. Tennisstjernen har gått til topps hele ni ganger i Melbourne og vunnet de tre siste utgavene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta

Dette er tennisspilleren Novak Djokovic:

* Alder: 34 år (født 22. mai 1987)

* Nasjonalitet: Serbia

* Verdensranking: 1.-plass (siden februar 2020)

* Proff siden: 2003

* ATP-titler: 86

* Grand Slam-titler: 20 (9 i Australian Open, 6 i Wimbledon, 3 i US Open og 2 i Roland-Garros)

* Aktuell: Har fått visumet til Australia kansellert og blir kastet ut av landet. Han skulle stille som tittelforsvarer i Australian Open.

---