Sport

Slik har Fagermo imponert ekspertene i sitt første Vålerenga-år

«Stødig». «Gjenkjennelig». «Imponerende». Dag-Eilev Fagermo får gode skussmål av Eurosport-ekspertene Bengt Eriksen og Tor Ole Skullerud, begge med fortid i Vålerenga.

Bilde 1 av 2

Tidlig i sesongen spådde Skullerud overfor Dagsavisen at det ikke kom til å bli medalje på Vålerenga og Fagermo i 2020. Én runde før slutt er tonen en annen. Med seier hjemme mot Start er bronsen sikret.

– Jeg tror på medalje nå, da. Så jeg må vel krype til korset og si at der bommet jeg hårfint, innleder den tidligere VIF-treneren Skullerud humrende overfor Dagsavisen.

Men krevende blir det uansett. Start kjemper nemlig med nebb og klør for å unngå nedrykk og kvalik.

– VIF får vel et smådesperat Start på besøk tirsdag. Det blir ikke enkelt, det. Men hjemme på Intility har de vært veldig gode. Og de har enkeltspillere som kan avgjøre, påpeker han.

OSLO  20180407.
Eliteserien fotball 2018:  Vålerenga - Strømsgodset (1-4)
Strømsgodsets trener Tor Ole Skullerud etter  eliteseriekampen i fotball mellom  Vålerenga - Strømsgodset på Intility Arena.






Foto: Berit Roald / NTB

Fotballekspert Tor Ole Skullerud. Foto: NTB

Skullerud vet viktigheten av matchen for begge lag. For Vålerenga skiller det flere millioner kroner i plasseringspenger hvis bronsen skulle glippe.

– Det er en usedvanlig viktig kamp for Vålerenga. Jeg tror ikke VIF har vært oppi en så viktig kamp på veldig lenge.

Les også: VIF-treneren jobber intenst på feltet før bronsekampen – dette er Start-planen hans (+)

Gir ros

Skullerud roser det han har sett fra gamleklubben i år.

– Jeg synes jo VIF at har vært enda bedre enn det jeg har sett for meg. Jeg er imponert over stabiliteten i laget, og av at de har vist stadig framgang. Selv om det har stoppet opp litt i det siste, med litt uavgjorte kamper. VIF har først og fremst et veldig solid fundament i det defensive spillet sitt, det er vanskelig å score på dem. Og de er et vanskelig lag å slå. De har kommet et godt stykke på vei framover i banen også. Jeg trodde det ville ta mer tid, så det er godt gjort av dem, sier Skullerud.

Da han spådde at det ikke kom til å bli medalje, var imidlertid ikke duoen Vidar Örn Kjartansson og Henrik Bjørdal på plass.

– Hvor stor betydning har de to hatt for VIF i medaljekampen?

– Veldig mye. Kjartansson er åpenbar i forhold til uttelling, scoringer og det. Og så har jo Bjørdal vært enda bedre enn det jeg så for meg. VIF har truffet veldig bra på de to gutta. Det har vært – om ikke avgjørende – så i nærheten av avgjørende, mener Skullerud.

– Hva tenker du om Fagermos første år?

– Imponerende, enkelt og greit. Spesielt med tanke på utgangspunktet han hadde, og hvor fort han har fått orden på det.

Les også: Spissen grubler på VIF-framtiden. Nå røper han framstøt fra annen eliteserieklubb (+)

Eriksens to G-er

Rosende ord til tross, Eurosport-eksperten tror ikke Fagermos mannskap kan kjempe om det edleste metallet i 2021.

– Det er jo vanskelig å spå. Det er mange lag oppi der. Men jeg tror ikke det. Det er en voldsom drive i Rosenborg og Molde for å ta igjen Bodø/Glimt. Jeg sier ikke at det ikke er en like stor drive i Vålerenga, jeg håper jo det på alle mulige måter. Men jeg er usikker på om de er klare for det. Det handler mest om lagene de må ta igjen. Jeg holder fortsatt Molde og Glimt som de beste neste år, og så tror jeg Rosenborg kommer. Så det er en stor utfordring, sier Skullerud.

Ekspertkollega Bengt Eriksen, også han med fortid i VIF, sier følgende til Dagsavisen om Vålerenga anno 2020:

– Solid. Bra. Gjenkjennelig. Sistnevnte er den ene av to G-er for å bygge lag. Gjenkjennelse og gjentakelse. Så hjalp det selvfølgelig med boosten man fikk da Kjartansson kom tilbake. Han måket jo inn tre mål i første kamp.

###

Eurosports Bengt Eriksen. Foto: Jørn H. Skjærpe

– Så har de vært solide i forsvarsspillet. Det har vært stødig, rett og slett. Og det er ofte et veldig godt utgangspunkt for å slippe seg mer løs i angrep, legger han til.

Eriksen gleder seg også over satsingen på den yngre garde.

– Så er det jo gledelig for en VIF-gutt som meg at de slipper til juniorer. Det er positivt også med nøytrale øyne at de produserer spillere selv. Det har de for så vidt gjort i lengre tid, for man har hatt en bra junioravdeling i flere år, men de har ikke kommet «gjennom taket» til A-laget, sier Eriksen.

Les også: Da skiller det ett poeng mellom Vålerenga og Rosenborg før siste runde

Ingen spåmann

Eriksen tør ikke spå om det blir bronsefeiring i siste runde.

– Jeg vet ikke. Start har mye å spille for, mens Sandefjord (som Rosenborg møter) har berget plassen. Men uansett vil ikke resultatet lokke ved min holdning til det de har gjort i år, sier Eriksen.

Han mener også det er krevende å spå så mye om 2021 på nåværende tidspunkt.

– Når det gjelder VIF og mange andre: Hva kan du lese ut av neste år? Det er vanskelig å si i dette rare covid 19-året. Det er ingen automatikk i at VIF blir topp tre eller topp fire. Men de har sett stødig ut. Det er gjort godt håndverk. Det lover egentlig bra for å bygge et godt fundament, sier Eriksen.

Mer fra Dagsavisen