Stavanger

Tapte kamp for sprøyterom

Kristoffer Joner og Ap, SV og V tapte knepent kampen om å åpne for sprøyterom i Stavanger.

Både Ap, V og SV vil ha på plass sprøyterom som et tilbud for de mest nedkjørte narkomane i Stavanger.

– Her kan de for eksempel møtes, få vaksiner, pleiet sår og få tilbud om å røyke heroinen, ikke å «skyte» den, sa Joner i sin oppfordring til kommunalstyret for levekår tirsdag ettermiddag.

På vegne av Ap foreslo den profilerte filmskuespilleren at administrasjonen skulle vurdere om det ville være hensiktsmessig å etablere sprøyterom/røykerom. Ap ville også ha en utredning om hva et eget overdoseteam etter modell fra Trondheim vil koste.

Joner argumenterte med at hjelpeapparatet slik det fungerer i dag, ikke er i stand til å hindre disse dødsfallene, som det var 26 av i Stavanger i perioden 2011–2014.

På landsbasis er dødstallene langt høyere, i 2014 døde det 47 i Oslo, 31 i Bergen, 11 i Trondheim, 5 i Stavanger og 4 i Sandnes.

– Jeg må si meg enig med Joner og Ap. Rusavhengige bærer sitt problem med dobbel tyngde, de er syke som avhengige av stoff, og bærer også på skam og samfunnets moralske dom. Det var 246 overdoser i Norge på ett år, og det på tide å sette inn tiltak som virker, vi har ikke råd til å miste noen, fulgte Line Christiansen (V) opp.

– Først og fremst sykdom

Ap og V fikk støtte hos SVs levekårkvinne.

– Glitrende innlegg. Vi må ta på alvor at rusavhengighet først og fremst er en sykdom, og ikke møte det med sanksjoner og straff, mente Ingrid Kristine Aspli (SV).

KrFs Inge Takle Mæstad var talsmann for den borgerlige motstanden mot sprøyterom.

– Jeg deler bekymringen og fortvilelsen over livssituasjonen brukerne er i, men når situasjonen virker håpløs, må vi gi håp. Mål om rusfrihet må ligge i bunn, noe annet er en fallitterklæring, argumenterte Mæstad.

– Håp virker ikke på alle. Her handler det om å redusere antall overdosedødsfall. Da hjelper det ikke med håp, repliserte Linda Krüger (Ap).

– Vi går over en prinsipiell grense hvis vi assisterer i forbindelse med injeksjon av stoff, svarte Mæstad.

– Det er når vi IKKE gjør noe, at vi gir opp. Vi må holde dem i live så lenge vi kan, mente Joner.

Færre overdoser

Erlend Jordal (H) viste til at antall overdoser hadde gått ned i Norge fra rundt 400 i starten på 2000-tallet, samtidig som befolkningen har økt kraftig.

Avstemningen ble svært spennende, H, KrF og Frp gikk tradisjonen tro mot sprøyterom, mens Ap, SV og Venstre ville utrede spørsmålet. Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig var svært i tvil, ba om en pause på gangen, og landet på nei til sprøyterom. Aps og Venstres forslag ble nedstemt, 5 mot 6 stemmer.

– Jeg merker jeg blir engasjert. Motstandernes argumenter har vi hørt i over 30 år, og det har ikke ført noen vei, sier Joner, som også er varm tilhenger av heroinassistert behandling av rusmisbrukere, til RA i etterkant av sitt første levekårmøte.

– For lite behandling

Lederen i Levekårstyret, legen Kåre Reiten (H), er klar i sin motstand mot sprøyterom.

Narkotikapolitikken i Norge fokuserer for lite på behandling. Jeg ser Joners argumenter, men vi gjør også mye for å holde brukere i live, for eksempel er antallet på personer med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) økt fra 50 til 10.000 de siste 10–15 årene. Vi kan kanskje få noen få færre overdoser med sprøyterom og heroinassistert behandling, men hvor mye vil det koste i form av å få titusener på statlig dop assistert av helsearbeidere. Og hvilket liv vil de få, sier Reiten til RA.

Mer fra Dagsavisen