Viking

Viking tar grep: Gaarde inn, spissede roller og krav til trenerne

Etter en stor evaluering av fiaskoavslutningen på 2022 tar Viking nå en rekke grep. Selv om klubben ikke peker på enkeltindivider medfører det som kommer nå at det skrus til og stilles krav.

Stavanger — I en periode på halvannen måned har representanter fra begge styrer sett nærmere på hvordan formkurven kunne gå fra serieledelse til total kollaps. Både spillere, trenere og sportssjef har vært involverte i prosessen.

Hovedpunktet i konklusjonen er, ikke helt overraskende, at grunnene er flere og sammensatte.

– Kanskje mer en mange tror, sier daglig leder Eirik Bjørnø til RA.

Klubbsjefen peker på både skader på sentrale spillere, salg og manglende evne til å erstatte disse raskt nok og før man skulle ut i Europa. Det hele ga en negativ spiral – som tidvis ble kamuflert av prestasjonene utenfor Norges grenser.

– Når det først begynner å gå så dårlig er det vanskelig å stanse det. Det ble en mental greie for både spillere og trenere. Klubben som helhet har ikke klart å snu det på en god måte.

Grepene som nå kommer inkluderer følgende:

∗ Tidligere profil Allan Gaarde skal inn som samtalepartner og konsulent gjennom selskapet Onexus.

∗ Klubbens skal se på et DNA og roller for spillere som skal gå som en blå tråd også nedover i årskullene.

∗ Mental trening skal styrkes.

∗ Man kutter ut to assistenter og går tilbake til én i Pål Fjelde.

∗ Den ene assistentjobben flyttes over til spillerlogistikk. Her skal det være tre stillinger.

∗ Sportslig utvalg styrkes.

∗ Jobben til Erik Nevland flyttes nesten utelukkende til å handle om spillerlogistikk.

Gaarde inn

At tidligere profil Allan Gaarde kommer inn som sparringpartner for ledelse og styret er noe man har forventninger til.

– Han skal jobbe tett med oss en periode. Med sin erfaring som sportssjef i AaB i sju-åtte år tror vi det vil styrke oss. Vi må være ydmyke nok til å si at vi behøver hjelp på områdene hvor vi har noe å gå på. Mange er ferske her. Dette er et tydelig signal. Ikke snakk, men et konkret grep, sier Bjørnø til RA.

Allan Gaarde

Rent fotballmessig er det også noen klare grep som gjøres. Prosessen som har blitt kjørt nå har fått Viking til å diskutere om klubben mer aktivt skal ha en spillestil og en formasjon i bunn – som trenerne må forholde seg til. Foreløpig er man ikke kommet dit, men diskusjonen skal fortsette. Det som er et klart grep er at rollekrav og et DNA i enda større grad skal ligge i bunn til spillere. Det gjelder både de som kommer inn og nedover i akademiet.

– Vi skal gjøre det så enkelt så mulig å rekruttere både til akademi og A-lag, sier Bjørnø.

– Trenerne har en fordeling seg imellom om hvem som bestemmer på ulike punkter. Er det klart hvem av dem som tar avgjørelsene ved uenighet om formasjon og spillestil?

– De har sin fordeling seg imellom. Det er ikke noe vi legger oss opp i.

Grepet med å gå over til én assistenttrener kommer i stor grad som en del av ønsket om å styrke seg på spillerlogistikk. Ole Askeland, som hadde en stilling på 80 prosent, forsvinner etter desember.

– Vi flytter en stilling som assistenttrener over til logistikk. Da vil Viking ha tre personer som utelukkende jobber med det i sportssjefen og to andre. Så skal vi bruke litt tid på å finne ut hvem og nøyaktig hvordan det skal se ut, sier Bjørnø.

Han peker på at klubben ikke har bestemt hvordan det vil se ut videre med speidernettverket som er tilknyttet klubben på oppdragsbasis og i mindre stillinger.

Spisser Nevlands jobb

Han peker på at endringen i Erik Nevlands jobb handler om å feste blikket enda hardere mot et spesifikt område.

– Han fjernes fra alle sportslige og administrative oppgaver. Han skal da utelukkende være ansvarlig for at vi lykkes med spillerlogistikken.

Det viktigste for oss nå er å vise at vi ikke er fornøyde med situasjonen slik den har blitt.

—  Eirik Bjørnø

Klubbens daglige leder forteller at delen av rollen som nå flyttes bort går over til ham selv og sportslig utvalg.

– Skal han ikke mer være en sparringpartner for trenere og ha et overoppsyn med sport? Er ikke dette å vingeklippe en sportssjef?

– Nei. Dette er en styrking av vårt logistikkarbeid. Vi fjerner tingene som er tidstyver.

– Dere rydder også bort noen kokker rundt trenerne?

– Det kan du si, men vi ønsker å bli spissere på ansvarsområdene vi har. Færre som diskuterer og enklere beslutningsprosesser, sier Bjørnø.

Sportslig utvalg styrkes også ved at styrene nå har møteplikt der de tidligere hadde møterett.

Mentale grep

Ettersom klubben har identifisert at mye av nedturen kan skyldes på mentale ting, og en selvtillit som stadig ble svekket, tas det også grep.

Frank Heggebø har nå hatt en stilling på 20 prosent som mental trener. Denne skal nå økes til 50 prosent. Hvem som skal gjøre jobben er ikke bestemt. Heggebøs avtale går ut nå.

– Det er selvsagt naturlig å høre med Frank for å finne ut hvilke muligheter han har for å være med mer. Eventuelt kan vi kanskje se på å ha to mentale trenere på 25 prosent, sier Bjørnø.

Summen av grepene som tas ender forhåpentligvis i et Viking som straks viser prov på å fungere bedre i 2023. Bjørnø er klar på at det skal stilles tøffere krav over hele linjen. Det gjelder også i høyeste grad til trenerne.

– Det viktigste for oss nå er å vise at vi ikke er fornøyde med situasjonen slik den har blitt. Vi må styrke oss på områdene hvor vi ser vi ikke har nok kvalitet i prosessen. Trenerteamet har vist i fire-fem år hvilken kvalitet de har og jobber med. Derfor tror vi nå på å legge absolutt alle forhold til rette for dem. Det betyr samtidig at kravene fra oss blir tøffere. Vi knepper til på forventningene hos hele klubben.

Han er klokkeklar på at ingen er fornøyde i Viking nå.

– Med den boosten og starten vi fikk fra start i år er vi ikke på noen måte fornøyde. Samtidig er det som har skjedd et klubbansvar. Det er ikke naturlig at noen enkeltpersoner skal ha ansvaret for en kollektiv svikt. Vi er revansjelystne og skal tilbake. Allerede mandag morgen kunne du merke enorm energi i kontorene her. Nå er det viktig at vi underbygger dette med noen tiltak som er konkrete.

– Dere legger press på trenerne her om å levere?

– Alle som jobber i Viking legger press på seg selv. Vi vil bli så gode som mulig. Jeg opplever ikke bare at det er press på trenerne, men også på oss andre. Vi tøyer strikken og kjører på på mange områder nå. Hvis du ikke tåler konsekvensene kan du ikke drive med toppidrett. Spesielt ikke i en klubb som er så viktig for så mange, sier den daglige lederen.

Når det kommer til økonomi lover Bjørnø at Viking har alle planer om å være offensive i forhold til grepene som kommer.

– Det koster oss litt. Så skal vi være framoverlente i neste vindu – uten at vi har en illusjon om at vi kan kjøpe oss ut av noe som helst. Vi må se etter spillere som kan styrke oss, men i markeder hvor ikke de største klubbene i Skandinavia leter mye. Summer vil vi ikke uttale oss om. Det vil være dumt i et konkurranseperspektiv, avslutter Bjørnø.








Mer fra Dagsavisen