Sandnes Ulf

Slik er Berntsens 2023-plan for Ulf

Skuffelsen etter tap i Eliteserie-kvalifiseringen har fått synke inn litt hos Bjarne Berntsen og Sandnes Ulf. Trenerveteranen har en klar ide om hva som nå må til i 2023. Både fotballmessig og på overgangsmarkedet.

Sandnes — 65-åringen erkjenner at selve skuffelsen var tung etter en svak prestasjon mot KIL. Ser en bort fra det, mener han likevel at 2022 var en veldig god sesong. Spesielt om du ser på klubben som helhet.

– Vi var i cupens kvartfinale for første gang, holdt et ungt lag i 3. divisjon med god margin, var i NM-finale med G19 for første gang – og nådde playoff for første gang på fem år. Selv om man aldri er helt fornøyd, er det også viktig og med realisme. Det er viktig for meg å understreke at dette har vært en god sesong for klubben, sier Berntsen til RA.

Må bedre det høye presset

Veteranen går inn i sitt siste kontraktsår som trener. Likevel snakker han på inn- og utpust. Både om sesongen som var og om veien videre. På ingen måte høres han ut som en mann som snart når pensjonsalder og kun har et opprykk i 2023 i hodet.

– Det vi er mest skuffet over i år er prestasjonene hjemme. Etter de to store seirene over Åsane og Sogndal var vi altfor dårlige. Resultatene hjemme er det vi først må ta tak i til kommende sesong.

– Hvordan skal det skje?

– Vi må bli mye bedre i det høye presset og til å forsvare oss når vi står høyt. For å klare det må vi være langt tydeligere i treningen. Vi må mye opp i nivå taktisk.

Personlig liker jeg Torsteinbø veldig godt. En god og klok spiller. Men han er under kontrakt. Det er som regel mer lukrativt å sitte ut avtalen med klubber i Eliteserien enn å velge Sandnes Ulf.

—  Bjarne Berntsen

Berntsen peker på tøffere økter på større bane som en nøkkel for å lære å forsvare seg høyt.

– Alle må vite nøyaktig hva de skal gjøre, og det må skje samtidig.

Mister fort nøkkelfolk – ser lokalt

Høyst sannsynlig må dette skje med enda flere lokale gutter i stallen og færre profiler enn i år. Hvilke rammer som settes til å styrke A-laget er i det blå fortsatt. Et stadionselskap i økonomisk krise krever prioriteringer.

På samme tid har både Jostein Ekeland, Sander Ringberg og Torbjørn Heggem utgående kontrakter. Det er nøkkelfolk.

– Vi får se hvem vi klarer å beholde. De er ønsket, men har alle sagt nei til tilbud fra oss fordi de ønsker seg til Eliteserien. Så får vi se om de får tilbud. Min tanke om jeg mister noen er å utvikle noen av de vi har. Mener vi det ikke går, ser vi etter noen nye. Da begynner vi med å se lokalt. Det kan være andre spennende spillere her.

Artan Memedov og veteranen Christian Landu Landu er også på utgående avtaler.

Berntsen innrømmer at klubben alt har hatt samtaler med noen lokale spillere, men vil ikke ut med navn.

Erstattere kan også gjerne finnes internt. Berntsen har satt sitt sedvanlige lokale stempel på klubben. Det er årevis siden Ulf har sett ut som de gjør nå både i form av ungdomslag og unge lokale i A-laget.

– Det drives veldig godt med KM-titler i lokal Eliteserie både for G16 og G19.

På klubbens treninger denne uken har de hatt med ti lokale spillere som er født etter 2002. Tre av disse er medlemmer av laget som tapte NM-finalen – og aktuelle for proffavtaler med A-laget.

17 spillere er kontrakterte med Ulf for kommende sesong nå. Berntsen ser for seg en tropp på 24–25 mann. Dersom det drøyer et godt stykke ut i februar før han får de siste brikkene på plass gjør det ikke ham noe. Ulf vet hvor de er i hierarkiet. Kontraktsløse spillere, og folk som er til overs i toppklubbene, er løsningen om det ikke blir penger på bordet til å kjøpe.

– Hva med Vikings Fredrik Torsteinbø – som dere har luktet litt på før?

– Personlig liker jeg ham veldig godt. En god og klok spiller. Men han er under kontrakt. Det er som regel mer lukrativt å sitte ut avtalen med klubber i Eliteserien enn å velge Sandnes Ulf, avslutter Berntsen.





Mer fra Dagsavisen