Viking

Rot og rødt kort: - Symptomatisk for sesongen

Viking ledet og så ut for å endelig få avslutte sesongen med en opptur. Så skled Gianni Stensness og endte opp med å se det røde kortet. Odd lot seg ikke be to ganger og dermed endte fiaskosesongen med ett poeng.

Stavanger — Da Yann-Erik de Lanlay ga Viking ledelsen like før pause, etter veggspill og et nydelig langskudd, var troen stor på at Viking skulle vinne sin første hjemmekamp siden Kristiansund i juli. I pausen snakket man om grepene som skulle trygge seieren. Det som skulle sikre tre kjærkomne poeng og gi litt positivitet inn i vinterdvalen.

Så gikk det galt. Nok en gang.

Ikke lenge etter at Gianni Stensness hadde fått gult kort for holding, i en situasjon hvor mange Odd-spillere mente at australieren burde hatt rødt som siste mann, var uhellet ute.

Stensness gikk inn for å støte på en motspiller, men mistet fotfestet og gled. Det hele endte med at dommer Tommy Skjerven, som dømte for aller siste gang i Eliteserien, ikke hadde annet valg enn å dra opp det røde kortet. Odd brukte så to minutter på å utligne.

– Jeg skulle ta ballen og hadde nok klart det normalt. Så gled jeg. Det var helt greit at det andre gule kom opp, erkjenner Stensness overfor RA etter kampen.

Rotet til dobbeltbytte

Viking ble selvsagt presset kraftig bakover med ti mann. Selv om Kevin Kabran blåste en god sjanse hadde det ikke vært rettferdig om laget hadde tatt alle poengene etter spill og sjanser.

– Det røde kortet oppsummerer egentlig høsten til Viking. Vi følte vi var på gang. Så får vi en sånn situasjon i trynet, sier en oppgitt Kristoffer Løkberg.

På toppen av det klarte også Viking å rote til et dobbeltbytte da de skulle ta grep etter utvisningen. Spillerne som var på vei ut av banen måtte utpå igjen og laget måtte vente til neste dødball.

Arild Østbø

– En litt for ivrig oppmann, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim – og ler litt galgenhumoristisk av det hele.

For også treneren er helt enig i at dette var så typisk som det kunne bli for et lag i motgang. Et lag som Viking.

– Det hele var symptomatisk for sesongen ja. Odd hadde mye ball før pause, men vi fikk ledermålet. I pausen snakket vi om hva som skulle til for å holde på ledelsen. Så startet vi litt svakt før dette skjedde, sier Lunde Aarsheim.

– Der som var bra er at vi forsvarte oss og beviste at vi ville noe selv etter dette. Mange lag ville bare klappet sammen, påpeker Kristoffer Løkberg.

Må legge en plan

De fleste aktørene var enige om at det egentlig var like greit at sesongen er over nå. Viking behøver en pause. Ikke minst mentalt.

Samtidig er det mye viktig jobb som skal gjøres over de neste månedene for å gjenreise klubben. Fakta er at de mørkeblå hadde rykket ned uten den gode starten og serieledelse 17. mai.

– Veien mellom topp og bunn i Eliteserien er heldigvis ganske kort. Samtidig må det jobbes bra over tid. Det handler om hva du gjør hver dag, sier Kristoffer Løkberg.

Han peker på at klubben gjennom vinteren må treffe på flere områder samtidig. Selv om det er mange spillere som er gode er det åpenbart at Viking må handle. Konkurransen må opp og enkelte roller må styrkes vesentlig. Trønderen peker på at mange klubber nå satser tungt. Viking må evne å henge med i svingene.

Spillerne har allerede vært inne for litt evaluering. Trenerne har også snakket med både styret og den sportslige ledelsen. De vil også se på jobben de selv har gjort og trener Lunde Aarsheim påpeker det åpenbare.

– Nå må klubben komme opp med en plan for veien videre.

Treneren ser gjerne at nye spillere blir tidlig klar. Samtidig er det viktigste at man treffer på folk som kan gå inn og styrke startoppstillingen.

– Hvor mye tror du siste del av denne sesongen har ødelagt for attraktiviteten?

– Viking og Stavanger bør være attraktive. Jeg vet ikke hvor mye det har å bety. Vi er uansett ikke i stand til å kjempe mot Molde, Glimt og RBK på den biten, sier Lunde Aarsheim.

Kristoffer Løkberg, som vikarierte som kaptein søndag, mener man også behøver litt avstand.

– Så tar nok også vi spilleren en intern evaluering, men det tror jeg er smart å gjøre i januar etter ferien. Nå blir bare alt preget av resultatene. Vi må finne ut hva vi gjorde rett i første del av sesongen og hva som var feil i den siste delen, mener Løkberg.

Han minner også om at sesongen i år ikke er helt ulik den i fjor. Forskjellen er at da startet Viking svakt, mens de startet bra i år.

– Vi kan ikke fortsette med å gå seks til åtte kamper på rad uten en seier. Det er stabilitet vi trenger for å være et topplag.

Stensness: – Spiller i Viking neste år også

Utenom å styrke stallen er det også viktig å beholde de beste til neste år. David Brekalo har allerede flagget et ønske om å se på en overgang ut dersom rett klubb kommer opp med et godt bud.

Makker Gianni Stensness har ikke samme tanker ennå – selv om et salg også er i planene der en gang.

– Jeg har akkurat kommet tilbake fra skade og ser ikke for meg det nå. Jeg spiller nok i Viking også i 2023, sier en revansjelysten Stensness til RA.

Yann-Erik de Lanlay

Når han blir utfordret på hva han mener gikk galt i år kommer svaret kontant.

– Såpass mye at jeg ikke orker å ramse opp alt. Samtidig tror jeg vi også skal huske på at vi også er gode nok til å slå de beste. Se på møtet mot Bodø/Glimt nylig. Egentlig var det helt utrolig at vi ikke vant, avslutter Stensness.

NB! Daniel Karlsbakk ble svimmel underveis i kampen og måtte gi seg etter drøye halvtimen. Keeper Patrik Gunnarsson måtte opereres for en betent visdomstann og sto over. Rolf Daniel Vikstøl fikk en verdig avskjed med blomster, hyllest fra Felt O og 27 minutter på banen.

---

FAKTA

Fotball, Eliteserien

Viking – Odd 1–1 (1–0)

SR-Bank Arena, 8065 tilskuere.

Mål: 1–0 Yann-Erik de Lanlay (43), 1–1 Vebjørn Hoff (59).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger.

Gult kort: Gianni Stensness, Zlatko Tripic, Viking, Odin Bjørtuft, Odd.

Rødt kort: Gianni Stensness (57), Viking.

Viking (3-2-3-2): Arild Østbø – Gianni Stensness, David Brekalo, Djibril Diop – Herman Haugen (Edvin Austbø fra 81.), Niklas Sandberg (Rolf Daniel Vikstøl fra 63.) – Yann-Erik de Lanlay, Kristoffer Løkberg, Harald Nilsen Tangen (Zlatko Tripic fra 63.) – Kevin Kabran, Daniel Karlsbakk (Sander Svendsen fra 36.).

Odd (4-3-3): Leopold Wahlstedt – Espen Ruud, Odin Bjørtuft, Steffen Hagen, Gilli Rólantsson (Milan Jevtovic fra 78.) – Filip Rønningen Jørgensen, Solomon Owusu, Vebjørn Hoff – Dennis Gjengaar (Abel Stensrud fra 78.), Mikael Ingebrigtsen (Syver Aas fra 88.), Conrad Wallem.

---






Mer fra Dagsavisen