Viking

Viking-treneren må stå over flere kamper

Morten Jensen måtte nylig stå over oppgjøret mot Vålerenga på grunn av trenerkurs. Han mister også flere andre viktige kamper i løpet av høsten og til våren av samme grunn.

Stavanger — Mot Vålerenga måtte Bjarte Lunde Aarsheim lede laget på egen hånd i 1-1-duellen på Ullevaal. Selv om Jensen kun var et par timers kjøring unna Oslo var det blankt nei fra NFF for midlertidig å forlate kurset – som skal gi ham UEFA Pro-lisens etter sju samlinger. Det er den høyeste trenerutdannelsen som finnes og gir rett til å trene absolutt alle lag.

Det er utrolig frustrerende å ikke kunne være til stede på det som er den viktigste dagen for en trener.

—  Morten Jensen

Jensen er en av 15 trenere som har blitt tatt ut til 2021-2022-utgaven av kurset. Flere trenere fra Toppserien er med. Det er også Stabæk-trener Eirik Kjønø og Fredrikstad-trener Bjørn Johansen. Alle disse mister muligheter til å lede eget lag i kamp grunnet utdannelsen.

Jensen fortvilte da han ikke fikk være med mot VIF, men det stopper ikke med det. Han går glipp av kamper på alle samlingene før jul.

– Jeg går glipp av bortekampen mot Brann i serien og cupmøtet mot RBK på hjemmebane. Så kommer det to samlinger i januar og mars som går greit, men jeg mister fort kamper på de to siste samlingene når neste sesong har startet også, sier Jensen.

Frustrert

Samlingene til Norges Fotballforbund holdes forskjellige steder. Mot VIF illustrerer Jensen at han hadde behøvd rundt sju timer fri for å kunne lede sitt lag.

– Det er utrolig frustrerende når du ikke får være til stede på den viktigste dagen som er for en trener – nemlig kampdag.

– Paradoksalt at skoleverket legger til rette for idrettsfravær, men ikke Norges Fotballforbund (NFF) sine egne kurs?

– Ja. Det er et godt poeng. Så tror jeg at det var sånn før at de ga noen fritak om du var hovedtrener i Eliteserien, men sånn er det ikke nå.

Jensen peker også på at kursdagene før ofte ble lagt til landslagspauser for å slippe kollisjoner.

Han er samtidig fullstendig klar over at Viking er i en privilegert situasjon med to hovedtrenere.

– Samtidig liker jeg å tro at jeg har en grad av påvirkning når jeg er til stede. Jeg vet at Bjarte Lunde Aarsheim håndterer det, men det ble 1–1 mot VIF. Det hadde nok blitt 2–1 til oss om jeg hadde vært med, sier Jensen – og ler godt av sitt eget utsagn.

Får ikke støtte av Moen

Trenerforeningens leder Teddy Moen skjønner at Jensen finner det hele frustrerende, men er ikke enig i at kampene bør prioriteres i dette tilfellet. Han er mer opptatt av helheten. Den består i at norsk fotball skal ha best mulig trenere. Kun slik kan en få utvikling.

– Selv fotballtrenere må innimellom, av forskjellige grunner som også inkluderer ting som sykdom, ha muligheten til å ikke være til stede på jobb. Så handler dette om å bli bedre. Det tjener både Viking og norsk fotball på, sier Moen til RA.

Teddy Moen er kritisk til Brann-styret etter sparkingen av Kåre Ingebrigtsen. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Han poengterer at dette er en utdannelse hvor det stilles strenge krav i forhold til det formelle og at Jensen egentlig har fått en dispensasjon til å jobbe på dette nivået.

– På den andre siden har det også vært en pandemi. Det er vanskelig å lage en terminliste og må gjøres kompromisser. Jeg tror nok NFF har prøvd. De vil nok strekke seg og er imøtekomne for kritikk.

Moen mener at det selvsagt er legitimt å kritisere. Kun slik kan ting justeres. Samtidig vil dette systemet aldri kunne bli perfekt slik at det passer alle.

– Umulig å vurdere

Nils Lexerød leder seksjon for topptrenerutdanning og kompetanseutvikling i NFF. Han er også trener for det norske U23-landslaget for kvinner.

Lexerød har stor forståelse for at det er krevende for en trener å ikke være til stede på kampdag. Det er også en viktig tematikk når en legger opp for UEFA A- og Pro-lisens-kursene.

– Det stemmer at vi ofte la det i landslagspauser før, men nå er det sånn at det spilles fulle runder for kvinnene i Toppserien når herrene har pause. Det kan også gå kamper i OBOS-ligaen når Eliteserien har fri. Vi har også trenere som leder landslag på disse kursene. Det er en kabal som det er så godt som umulig å få til å gå opp dersom vi ønsker å ha denne utdannelsen, sier Lexerød til RA.

Problemstillingene er ikke nye for Lexerød og NFF. Han gikk selv glipp av landskamp mot England da han tok kurset i 2016.

– Så har utfordringene blitt ekstra framtredende i år med et mer komprimert kurs. Vi kom senere i gang på grunn av pandemien. Terminlistene er også tettere på grunn av det med senere oppstart og flere kamper i midtukene.

– Vil det ikke være mulig å slippe trenere i noen timer fra kursene om det er nærhet til kampsted?

– Vi har vurdert dit hen at det eneste som vil funke i praksis er at trenerne må være til stede hele tiden. Jeg skulle likt å se den klubblederen i Norge som aksepterte at vi vurderer én trener som viktigere enn treneren til noen andre. Når er en kamp viktig nok for unntak? Når er du nært nok? Disse vurderingene kan vi ikke ta, sier Lexerød.






Mer fra Dagsavisen