Nyheter

Slakterens travle juledager

NAVN I NYHETENE: - Julen skal være kaos, sier Albert Idsøe (45), sjette generasjons slakter i Verksgata.

– Du er sjette generasjons slakter hos A. Idsøe. Når overtok du driften av butikken?

– Egentlig er jeg pølsemaker og overtok driften i 1995 eller i 1996. Men far fortsatte å jobbe her mange år etter dette.

– A. Idsøe er noe annet i dag enn da du overtok?
– Vi har bygget oss opp stein for stein, og det største markedet for oss i dag er dagligvaremarkedet, med vårt eget varemerke, samt produktene som selges under navnet Jacobs Utvalgte. Vi selger i dag varer over hele landet, og slår vi sammen begge merkevarene, dreier det seg om en omsetning på 80 millioner kroner i året.

– Dette året har dere også fått et enda sterkere samarbeid med Prima Jæren?
– Det stemmer. Prima Jæren har kjøpt seg inn hos oss. Jeg og Anbjørn Øglend i Prima Jæren har jobbet sammen de siste 20 årene, blant annet strategisk med dagligvaresatsingen. At Prima Jæren er en del av oss, har styrket oss begge når det gjelder markedet.

– Og i butikken. Har det vært travelt før jul?
– Det har vært utrolig travelt. Det er slik med julen at du ikke kan leve med den – og du kan heller ikke leve uten den. Julen skal være kaos. Vi er en spesialforretning og har mange faste og fornøyde kunder. Samtidig ser vi et annet kjøpemønster nå enn tidligere år. Folk handler til andre tider, og for oss som jobber her er det positivt at kundene sprer seg over hele dagen.

– I dag er det julaften. Hva står på bordet når julemiddagen serveres?
– I år skal vi være hos min søster, og da blir det sursteik, noe som er fast tradisjon i familien. Selv foretrekker jeg skikkelig fett og røykt pinnekjøtt.

– Så det blir ikke juletorsk i julen?
– Nei, ikke det. Det er mulig det blir kveite 2. juledag, men jeg har ikke solgt dette inn ennå, så det må jeg gjøre. 1. juledag er vår juletradisjon en lang julefrokost med pragerskinke, julepålegg, spekemat, oster og masse annet godt. Det blir litt sånn at skomakerens unger har skjevest sko – og dette er nok noe jeg tar i siste liten.

– Du er nokså aktiv på løpefronten. Blir det noen joggeturer i romjulen?
– Julen tilhører familien og maten, så jeg får se det litt an. Men jogging er veldig god avkobling og passer det så kan det være at jeg tar meg en tur.

– Hvor lenge varer juleferien?
– Jeg skal på jobb igjen 3. juledag og starter opp i produksjonen med å lage ferske pølser og farser, så får vi se om vi også trenger å lage litt mer gåseleverterrin. På fredag og lørdag skal jeg ekspedere i butikken og tipper at også dette blir svært travle dager med tanke på at det er nyttårsaften på mandagen.


– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Her må jeg nok svare Yrkesteori for pølsemakere.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Når jentene mine er fornøyd, og jeg blir også lykkelig av trening.

– Hvem var din barndomshelt?
– Kiss. Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley og Peter Criss. Med andre ord hele gjengen.


– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg blir fort sint, men heldigvis går det raskt over.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Spiser sjokolade.

– Hva er du villig til å gå idemonstrasjonstog mot?
– Ikke noe. Er i bunn og grunn ikke der.

– Er det noe du angrer på?
– Hadde i sin tid mulighet til å ha en nasjonal avtale på agenturet på Maldon-salt – og sa det fra meg.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Hvis jeg kan velge noen, vil jeg her si Kåre Willoch.

– Hva ville du snakket med ham om?
– Ikke noe spesielt, men han er en meget erfaren mann, som etter hvert har beveget seg mot sentrum, og som er nyansert i sine samfunnsbetraktninger.

trb@rogalandsavis.no

Mer fra Dagsavisen