Politikk

Gravhauger fra jernalderen kan stanse trafo: – Stort potensial for funn

Flere tusen år gamle gravhauger kan stanse bygging av transformatorstasjon i Tingbøskogen. «Stort potensial for funn», melder fagfolk i fylkeskommunen.

Fylkesrådmannen har fremmet innsigelse mot søknaden fra Statnett om konsesjon for nye Krossberg transformatorstasjon i Tingbøskogen ved Store Stokkavatn. Årsaken er funn av forhøyninger typisk for gravrøyser og rydningsrøyser i terrenget. Fylkesrådmannen krever arkeologiske utgravninger før konsesjon eventuelt gis.

– Spennende

– Størrelsen på forhøyningene, rundt 3,5 meter i diameter, og topografien, på et høydedrag med vidt utsyn blant annet over Stokkavatnet, gjør av vi mener det er stort potensial for funn av kulturminner her. Dette er spennende. Det er også funnet andre gravhauger i nærheten av Tingbøskogen, sier spesialrådgiver Linda Julshamn i seksjon for kulturarv i fylkeskommunen.

– Gravhauger ligger ofte på utsiktspunkter i landskapet, som her. De har gjerne gårdstun i tilknytning til gravene, for man gravla gjerne i nærheten av husene, eller langs ferdselsveier, supplerer lederen for seksjonen, Leif Håvard Lundø Vikshåland.

Kan være fra eldre jernalder

Gravrøysene kan være svært gamle.

– Jeg vil tro forhøyningene er fra eldre jernalder, med den tids gravskikk med små, lave gravrøyser, sier Vikshåland.

RA tok med Julshamn og Vikshåland ut til området. Det preges av flere sirkelformede forhøyninger, delvis skjult av høyt gress. Størrelsen på forhøyningene gjør at de mener det er store muligheter til å finne gamle graver her.

– Med størrelse opp i 3,5 meter er det større sannsynlighet for at det er gravrøyser enn rydningsrøyser. Rydningsrøysene er gjerne litt mindre, sier Vikshåland.

Varierende størrelser

Tidligere tolket forskere nærmest automatisk at de forhøyningene som var relativt små, for eksempel 1 meter i diameter, var rydningsrøyser.

– I den senere tid har man oppdaget at også de små røysene kan være gravrøyser. Størrelsene på gravrøysene har variert gjennom historien, sier Vikshåland, og peker på at for eksempel i vikingtiden var gravhaugene større.

Julshamn og Vikshåland mener det er viktig at det avklares om det er kulturminner i området før NVE behandler konsesjonssøknaden.

– Vi vet ikke hva røysene inneholder før vi har fjernet torven med maskiner. Derfor er det så viktig å få gjort denne registreringen før konsesjonssøknaden behandles. Vi må ha kartlagt hva som finnes av kulturminneverdier for å kunne ta stilling til hvilke konsekvenser tiltaket vil ha, sier Julshamn.


Saken skal behandles i fylkesutvalget 30. november. Fylkesrådmannen ber utvalget kreve flere alternativer og bedre utredninger.

«Fylkesutvalget mener kunnskapsgrunnlaget i den oversendte konsesjonssøknaden ikke er tilstrekkelig til å ta stilling til plassering av transformatorstasjonen. 2. Fylkesutvalget ber NVE kreve at flere alternativ konsekvensutredes, og at det gjennomføres en samlet vurdering av prissatte og ikke-prissatte konsekvenser. 3. Fylkesutvalget mener at landskapsvirkningene av omsøkte tiltak må utredes bedre. Nær- og fjernvirkningen av tiltaket på landskapet må analyseres og illustreres. Det må vurderes justeringer av anleggets plassering på den omsøkte lokaliteten for å dempe landskapsvirkningen og de negative konsekvensene for friluftslivet», heter det i fylkesrådmann Inge Smith Dokkens forslag til vedtak.

Forhøyningene ruver ikke så høyt i terrenget, men er symmetriske.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

  • Rogaland fylkeskommune har overfor NVE fremmet innsigelse mot Statnetts søknad om konsesjon for å bygge ny transformatorstasjon i Tingbøskogen ved Krossberg.
  • Anlegget er planlagt med en høyspentlinje med mastefester, et nytt kabelanlegg på cirka 250 meter mellom transformatorstasjonene, en ny adkomstvei til stasjonen, omlegging av kabler i turvei og flere riggområder.
  • Tiltaksområdene er vurdert til å ha et stort potensial for funn av automatisk freda kulturminner. I tillegg finnes det et røysfelt (.,,) med uavklart verneverdi delvis innenfor tiltaksområdene (...) som kan være et gravfelt fra førreformatorisk tid. Verneverdien må avklares gjennom en arkeologisk undersøkelse, skriver fylkeskommunens seksjon for kulturarv til NVE.



---






Mer fra Dagsavisen