Politikk

Kamp mot hogging av Tingbøskogen

Statnetts planer om å hogge ned Tingbøskogen for å bygge trafostasjon vil være totalt ødeleggende for området, mener en aksjonsgruppe. De får full støtte fra Miljøpartiet De Grønne.

Beboerne Brit Ågot Selvåg og Ola Selvåg opplyser at aksjonsgruppen allerede har samlet over 1000 underskrifter mot transformatorstasjonen på høyden mellom Hålandsvatnet og Store Stokkavatn.

– Dette vil bli et vanvittig byggeri som vil skjemme hele området. Det blir ekstra strømlinjer i tillegg til de vi allerede smertelig må leve med, og nå kommer det master tre ganger større og enda nærmere beboerne. Hvis dette blir bygd slik det er planlagt, så blir dette området helt ødelagt, sier Ola Selvåg, som i tillegg til å være beboer også driver Selvåg Gartneri ved Tingbøskogen.

Dette vil bli et vanvittig byggeri som vil skjemme hele området.

—  Ola Selvåg

– Vi kommer til å måtte operere mellom en trafo og mange strømlinjer, og bli liggende inne i et strømfelt som blir helt forferdelig, sier han.

– Ufullstendig utredning



Brit Ågot Selvåg har engasjert seg i saken siden hun fikk detaljkunnskap om Statnetts planer i sommer.

– Konsesjonsutredningen er helt ufullstendig. Det er ikke utredet noen særlig alternativer. Statnett har tenkt på det som er mest lettvint. Hvorfor legge en trafo oppå Tingbøskogen, 55 meter over havet, og med store master på toppen, synlig fra store deler av Stavanger? Å ødelegge noe som er så fint og som betyr så mye for så mange, er helt hinsides, sier hun, og kritiserer Statnetts utreder Multiconsult for å basere seg på feltarbeid fra 2014 og data i baser fra 2005 og 2006, og at utbyggingen vil rasere en våtmark.

– De har ikke et godt grunnlag, de har laget rapporten fra Oslo og aldri satt sine bein i Tingbøskogen, sier hun.

Håkon Fossmark (f.v.) og Arild Hermstad i MDG og aksjonistene Ola og Brit Ågot Selvåg kjemper mot trafostasjon og flere og høyere strømmaster.

– Utrolig viktig for mange

Aksjonsgruppen har egen Facebook-gruppe og samler underskrifter, også digitalt.

– Tingbøskogen er utrolig viktig for mange i Stavanger, den brukes mye av barn og unge, den brukes av speideren og av skoler, og det er orienteringsløp her, sier Brit Ågot Selvåg og forteller at antallet underskrifter steg kraftig da de hengte opp plakater på turstien i skogen.

Aksjonistene har fått støtte både fra administrasjonen og politikerne i Stavanger.

– Det som er så fint med engasjementet til naboene i aksjonsgruppen, er at de tar en viktig kamp på vegne av hele Stavanger. Dette er en av de viktigste naturvernkampene Stavanger vil ha på mange, mange år, og det er helt uakseptabelt at staten skal kunne gå inn og rasere så mye natur som de vil gjøre her, sier Håkon Fossmark, kommunestyrerepresentant for MDG.

Varsler kamp i Stortinget

MDGs nestleder Arild Hermstad varsler kamp i Stortinget hvis de lokale protestene ikke får gjennomslag hos Statnett og NVE. Olje- og energidepartementet er klageinstans.

– Dette kan bli en nasjonal sak, og hvis NVE godkjenner planene og påklages, vil vi ta saken opp med olje- og energiministeren i Stortinget, sier Hermstad.

Han er helt klar på at det er feil å hogge ned Tingbøskogen for å anlegge trafo.

– Vi må slutte med å ødelegge denne typen friluftsområder. Vi lever i en tid der vi bygger ned natur i et tempo som gjør at vi har en krise. Vi er i ferd med å tape mange arter og mye av den naturen vi lever av, ved å gjøre det «billigste», billigste i gåseøyne, for løsningen er ikke den billigste for naturen, sier Hermstad.

Selvåg gartneri og hagesenter med dagens trafostasjon og Tingbøskogen i bakgrunnen.








Mer fra Dagsavisen