Politikk

– Alternativ til trafo i Tingbøskogen

Naturvernforbundets Erik Thoring lanserer Revheimsmyrå som alternativ trafo-tomt for Statnett, for å redde Tingbøskogen og hindre bygging på en høyde mellom Hålandsvatnet og Stokkavatnet.

Revheim: — Naturvernere, lokalpolitikere og beboere står sammen i kampen for å beholde Tingbøskogen. Daglig leder Erik Thoring i Naturvernforbundet i Rogaland mener de alternativene Statnett har lansert på strekningen fra Hafrsfjord til Tingbøskogen alle vil være svært ødeleggende. Han mener boligutbyggingsområdet øst for Regimentsveien kan være et mindre uspiselig alternativ enn Tingbøskogen, et område med jordbruksjord ved golfbanen og ved Møllebukta.

– Bygges ut uansett

– Det er naturligvis helt uaktuelt å anlegge en trafostasjon ved Møllebukta og Sverd i Fjell, påpeker Thoring.

Han peker på at Revheimsmyrå ble frigitt for utbygging allerede i slutten av 1980-årene i regi av daværende miljøvernminister Sissel Rønbeck. Utbyggingen har latt vente på seg.

– Området er uansett tapt som naturområde. Om X antall år vil hele det grønne området på Revheimsmyrå bli bebygd. Vi i Naturvernforbundet mener at en ny trafostasjon må ligge i et bebygd område, for ikke å ta matjord eller friluftsområder, sier Thoring.

– Ikke like ødeleggende

Han peker på at topografien også gjør Revheimsmyrå til et mindre dårlig alternativ.

– Dette området ligger lavere enn Tingbøskogen. En trafostasjon vil bli merkbar overalt, men synligheten her blir ikke like ødeleggende som 55 meter over havet på en høyde mellom Hålandsvatnet og Stokkavatnet. Jeg sier ikke at det er det optimale området, men dette kan være et bedre alternativ for en Statnett-trafo, sier Thoring, som også presiserer at forslaget om utbyggingsområdene på Revheimsmyrå ikke er formelt behandlet i Naturvernforbundet.

Han peker på at behovet for bedre strømkapasitet er økende.

– Vi kan ikke si nei til å styrke sikkerheten for strømforsyning i Stavanger-området. Da må vi foreta noen ubehagelig valg, sier Thoring.

Erik Thoring.

Spår kraftig motstand

Motstanden er stor i Stavanger mot både trafoen i Tingbøskogen og forslag om nye strømlinjer i luftspenn over for eksempel golfbanen ved Stokkavatnet.

– Hvis Statnett har hatt utfordringer med å få bygge luftspenn i naturområder tidligere, så er det bare en mild bris sammenlignet med den stormen som vil komme når man på ny vil anlegge luftspenn i et så tettbygd byområde som Stavanger, sier Thoring.

Han mener også Tingbøskogen er et viktig friluftsområde med stor verdi.

– Betydningen vil bli enda større i framtiden, med 4000 nye boliger som er planlagt å bygges ved Revheimsveien, sier Thoring.

Sterk lokal motstand

Det er stor lokal motstand mot Statnetts konsesjonssøknad.

Mandag var utbyggingen på agendaen i Madla og Kvernevik kommunedelsutvalg. Et enstemmig utvalg samlet seg i motstand mot Tingbøskogen som tomt for ny Statnett-trafo.

Planene om å rasere Tingbøskogen er langt fra tilstrekkelig utredet, da skogs-, plante- og dyremangfoldet her er uvurderlig. Skogen må ikke fjernes, snarere heller fredes. Samtidig vil bygging av dette gigantiske anlegget medføre tap av jordbruksjord og bli synlig for beboere langt utover den kommunedelen den vil bli plassert i, heter det i et vedtak ført i pennen av Andres S. Hatløy (H) og Lars Peter Endresen (FNB), og som fikk full støtte av samtlige partiet i kommunedelsutvalget.

– Nærmest ulevelig

«Området er et yndet tur- og lekeområde, et av de få vi har i kommunedelen. Turstien her er flittig brukt av folk i alle aldre, ikke minst skolebarn. Madla kommunedel vil få en enorm utbygging i de kommende år, og vi er nødt til å ta vare på de friområder som blir igjen i kommunedelen. Transformatorstasjonen vil framstå som så lite attraktiv, at boligpriser i de nære områder vil synke. Samtidig har vi og beboerne i området fra Hafrsfjord til Friheim vært opptatt av å få lagt eksisterende luftlinjer i jordkabel. All framtidig linjestrekk, inkl. eksisterende, må legges i jordkabel. Det er skissert et scenario der luftlinjer med tilhørende master skal legges over eksisterende golfbane og friområdet rundt deler av Stokkavatnet. Dette vil forringe kvaliteten på dette området i en slik grad at det nærmest vil bli ulevelig for de berørte», heter det videre i uttalelsen.

Saken sto på sakskartet i Utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger torsdag ettermiddag, og behandles i formannskapet førstkommende torsdag. Avgjørelsen tas av NVE, med Olje- og energidepartementet som ankeinstans.









Mer fra Dagsavisen