Nyheter

– Et kjempeløft

Helen & Hard Arkitekter ser på mulighetene for å realisere «Akropolisvisjonen» ved hjelp av arealer på fylkestomten.

I 2019 utførte Helen & Hard arkitekter mulighetsstudien «Akropolisvisjonen» om en felles tomteutnyttelse for Rogaland Teater og Museum Stavanger. Studien konkluderte med at «Akropolisvisjonen» er interessant i et byutviklingsperspektiv, men den viste samtidig at museets og teatrets arealbehov er store sett i forhold til tomten institusjonene til sammen disponerer i dag. I går la arkitektfirmaet fram et studie der de ser på mulighetene til å bruke arealer på fylkestomten.

Arkitekt i Helen & Hard Arkitekter, Ane Skarpnes Dahl.

– Vi har gjort en utvidelse av mulighetsstudiet vi gjorde i fjor, og har kommet fram til at det er interessant å se på fylkeskommunens tomt på andre siden av Muségata og det arealet som kan ligge tilgjengelig der, sier arkitekt Ane Skarpnes Dahl i Helen & Hard til RA.

– Vi skal likevel ikke glemme at det er mange naturkvaliteter og historiske bygg å ta vare på. Vi mener derfor at det ligger muligheter i et stramt grep, og at det går an å tenke i høyden, legger hun til.

Hun mener det nå blir viktig å sette av ressurser til å se videre på denne muligheten.

– Det er mye som skal jobbes videre med. Både logistikk og behov, men også hva det kan bidra med til byen og hvordan kan det gjøre resten av området bra. Det er viktig at byen tar sine klare holdninger, viser vilje til at det er noe man vil få til, og at det blir en debatt om hvilke naturkvaliteter og gamle bygg som skal tas vare på, sier Skarpnes Dahl.

LES OGSÅ: Her vil Rogaland Teater bygge

Teatersjef ved Rogaland Teater, Glenn André Kaada.

Kan gi ringvirkninger

Teatersjef ved Rogaland Teater, Glenn André Kaada, mener at de nye planene for området kan gi teateret muligheter for et framtidsrettet bygg i tilknytning til deres eksisterende lokaler.

– Vi har jobbet lenge for at vi skal få et funksjonelt teaterbygg. Det er sårt trengt. De arbeidsforholdene vi har nå er de samme de hadde for 130 år siden, sier han til RA.

Ettersom teateret, museet og fylkeskommunen består av verneverdige bygg, mener Kaada at de står overfor en veldig komplisert ambisjon.

– Vi har tenkt til å ta vare på en del av det, og rive det vi kan rive.

– Kan det være med på å gjøre byen mer attraktiv?

– Ja, det er det veldig mange som sier. Vi ønsker å få det teateret vi trenger, men vi ser at med en gang dette har blitt løftet, så er det mange som ser store ringvirkninger og verdier fra et byutviklingsperspektiv, sier teatersjef Kaada.

LES OGSÅ: Jan Rune Holdhus er ute med ny låt – på norsk

Kathinka Skott Hansen

Kan aktivisere Muségata

Administrerende direktør i Museum Stavanger, Siri Aavitsland, synes at tilleggsstudien som ble presentert i går viser gode løsninger for å få på plass det behovet et moderne teater og museum har framover.

– Jeg liker godt aktiviseringen av hele den grønne strukturen i området. Vi sitter på store parkområder som vi nå må utvikle for rekreasjonsområder. Som museum ønsker vi å ivareta i størst mulig grad de kulturhistoriske byggene, og vi har og behov for nybygg, sier hun før hun legger til:

– Jeg liker godt at vi får aktivisert Muségata som en miljøgate, og det blir inngangsportalen til det nye kulturkvartalet som kommer til å utvikle seg.

Aavitsland tror det kan bli bra for hele byen.

– Det har et godt framtidspotensial i et klima- og miljøperspektiv, og jeg tror det blir et kjempeløft for byen, sier hun.

LES OGSÅ: The Shack åpner to nye steder: – Det har vært så mange forespørsler at det ble naturlig

Dag Mossige: – Et grep for framtiden

Stavanger kommune har påtatt seg pådriverrolle for videre arbeid med «Akropolisvisjonen», og leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog i Stavanger kommune, Dag Mossige (Ap), synes planene er storslåtte.

– Man må tenke stort, for det er to aspekter her. Det ene er at dette er et byutviklingsprosjekt som kommer hele byen til gode. Det er helt i tråd med det Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene vil med å åpne dette området og gjøre det mer tilgjengelig for byens befolkning. I tillegg er det utrolig spennende med ideen om en kulturakse, og få det på plass, sier han til RA.

– Vi er veldig fornøyde med at vi snakker så godt med fylkeskommunen, og at de er åpne for å gjøre noe felles. Dette kommer til å bli et enormt kulturløft, legger Mossige til.

Han tror at det vil gjøre byen mer attraktiv.

– Dette er et regionalt knutepunkt og et regionalt kultursenter. Jeg tror dette kan gjøre det veldig mye mer åpent, rett ved siden av jernbanen og bussveien når den kommer. Dette er et grep for framtiden, sier han.

Mossige forteller at kommunen har lagt inn penger til mulighetsstudien, men håper også på statlig støtte i oppussingen av blant annet teateret.

– Det er viktig at Stavanger kommune tar hånd om styringen som en koordinerende aktør, og så må det vurderes i handlings- og økonomiplanen hvor mye penger vi kan legge i å lede det arbeidet, sier han.

Mer fra Dagsavisen