Nyheter

Ap-veteran Berge: – Partiet har en utmerket ledelse

Gunnar Berge er uenig med sin tidligere regjeringskollega Thorbjørn Berntsen om hvem som skal lede Arbeiderpartiet.

Nationen og Klassekampens januarmåling, som kom før helgen, er dyster for Arbeiderpartiet. Ap får kun 17,5 prosent oppslutning. Mens Senterpartiet får 22,6 prosent og gjør sin beste måling i partiets historie.

– Dette er en katastrofemåling for Ap, så noe må skje. Hadde dette vært et fotballag, så ville coachen fått sparken, sa Ap-veteran Thorbjørn Berntsen (85) til Klassekampen lørdag.

Berntsen, som var miljøvernminister i seks år fra 1990 til 1996, regner med en partilederdebatt fram mot Arbeiderpartiets landsmøte i april.

LEDER: Aps store nedtur

– Må støtte ledelsen

En annen Ap-tungvekter, Gunnar Berge (80), er ikke enig med sin tidligere regjeringskollega. Berge advarer mot en lederstrid i Ap.

– Jeg tror det minst fruktbare en kan gjøre er å starte en lederdebatt. Jeg synes partiet har en utmerket ledelse – med troikaen Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng. Det beste bidraget alle kan gjøre er å støtte opp om dem, sier Berge til RA.

LES OGSÅ: Sandnes vil sende bostedsløse til Stavanger (+)

Katastrofemålingen på 17,5 prosent får også andre lokale Ap-topper til å reagere.

– Det er på ingen som helst måte der vi ønsker å være, sier Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant og leder i Rogland Ap.

Tvedt Solberg påpeker at meningsmålingene spriker. Mandag viste en TV2-måling at Ap får 22,4 prosent. Likevel innrømmer Tvedt Solberg at det ikke hjelper stort. Han forteller at 2021-målingene er tema internt i partiet.

– Selvsagt er det tema. Det er grundige diskusjoner internt, analyser og strategien for å løfte oss – men det vil jeg ikke avsløre i mediene, sier Tvedt Solberg til RA.

LES OGSÅ: Vil åpne igjen: – Meningsløst å holde treningssentrene stengt (+)

På «lån» hos Sp

Han erkjenner at mange velgere har hoppet over til Senterpartiet.

– Sp flyr høyt. Mange velgere er «på lån» til Sp. De sitter egentlig på gjerdet. Det er opp til oss å klare å overbevise dem til å komme tilbake. Vi jobber med hvordan vi kan hente dem tilbake. Målet er å bli det største partiet, få fire mandater fra Rogaland, og skifte ut regjeringen, sier Tvedt Solberg, som påpeker at det er Høyre og regjeringspartiene som er «hovedmotstander», ikke Sp. Senterpartiet er en alliansepartner. Likevel er et stort Ap nøkkelen til et regjeringsskifte, sier Tvedt Solberg.

Fylkeslederen mener Gahr Støre er rett mann til å lede partiet videre.

LES OGSÅ: – Jeg var litt redd for å bli dratt inn i den platform-debatten (+)

Mange Ap-ordførere

Tvedt Solberg tror også at det er positivt å ha mange Ap-ordførere på Nord-Jæren: Kari Nessa Nordtun i Stavanger, Stanley Wirak i Sandnes og Marianne Chesak som fylkesordfører.

– Det kan helt klart utgjøre en forskjell i Rogaland. Jeg er ekstremt stolt over den jobben de har gjort under pandemien. Det gode arbeidet deres kan smitte over på stortingsvalget, mener Tvedt Solberg.

Stavanger-ordfører Nessa Nordtun er ikke bekymret for meningsmålingene.

– Meningsmålinger svinger. Vi har de beste politiske løsningene for et sterkere fellesskap, for å redusere de økende forskjellene og sikre at alle kan komme i posisjon til å få seg et arbeid, sier Nessa Nordtun.

– Vi styrer bra i de store byene, og jeg er overbevist om at våre gode løsninger vil få større oppslutning nærmere valget, legger hun til.

Fylkesordfører Chesak er ikke i tvil om at Ap vil klatre på meningsmålingene.

– Grunnen til det er at jeg kjenner meg trygg på at folk går for den politikken som er viktigst og treffer best. Akkurat nå er mange enten permitterte, uten jobb og utdanning, eller står i fare for det. Ap sin grunnleggende tanke er at alle skal ha en jobb å gå til, og at alle skal ha like muligheter, sier Chesak.

Framover kommer Norge til å se den mer langvarige effekten av koronapandemien, sier hun.

– Jeg er helt sikker på at Ap sitter på nøkkelen for å holde på arbeidsplasser og sikre gode lokalsamfunn i landet, mener Chesak, som legger til at partiet skal kjempe for å vise folk Aps politikk.

LES OGSÅ: Se listen: Slik skal sentrum forandres (+)

– Må vise oss fram

Lite synlig er én av årsakene til at Ap sliter, mener Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

– I krisetider får man ikke fram politikken. Det som interesserer folk er koronasituasjonen. I tillegg fosser Sp fram med sin retorikk. Det går hjem hos folk. Folk i distriktene liker det Sp sier. Sp har vært flinke, men de har ikke blitt utfordret nok, sier Wirak, som ikke vil gå i strupen på Sp.

– Jeg håper på et samarbeid med Sp og SV. Å ta med MDG er ikke å anbefale, sier Wirak.

Han mener det ville vært helt ødeleggende med en lederstrid i Ap nå. Sandnes-ordføreren ønsker ikke økt personstrid, og er glad for at Trond Giske-saken er ferdig.

– Personstrider har vist seg å være veldig ødeleggende, sier Wirak, som tror Ap blir mer synlig utover våren.

– «Våren» kommer. Flere blir vaksinert. Da blir det straks lysere tider i møte. Da er også tiden inne for å snakke politikk og drive valgkamp, sier han.

LES OGSÅ: Interkommunal ruspolitikk

– Trend i andre land

Leder i Stavanger Ap, Frode Berge, mener årsaken til Ap-krisen er sammensatt. Koronapandemien skygger for opposisjonspartiene.

– Det ser vi i Norge og andre land. Partiene som sitter på makten opplever større oppslutning, sier Berge.
Som sine kolleger, registrerer Berge at Sp fisker velgere fra Ap. Berge tror nøkkelen for å løfte Ap er å konsentrere seg om seg selv, og lage politikk som folk kjenner seg igjen i.

– Situasjonen vår er kjip, men den er ikke kritisk. Vi har løftet oss etter svake meningsmålinger før. Jeg tror mange av våre velgere som har gått til Sp, egentlig stemmer på oss når det gjelder, sier Frode Berge.

Mer fra Dagsavisen