Nyheter

250 turer du kan gå i eget nærmiljø

Årets påske blir ikke helt som vanlig. Stavanger Turistforening slår et slag for nærturene, og har samlet over 200 turtips.

– Det er mye vi ikke får lov til nå, så å gå tur er den ene tingen det går an å gjøre. Å komme seg ut er viktig for kropp og sjel – både for mosjon, men også for avkobling. Det har aldri vært så fullt på parkeringsplassene som nå, og jeg tror aldri folk har gått så mye tur som nå, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Nylig presenterte de 250 turtips til hjemmepåsken (se liste nederst i saken). På listen er det både nærturer, som de 52 hverdagsturene i Stavanger, og dagsturer til topper, knauser og langs strender i regionen.

Vanligvis pleier turistforeningen å markedsføre lange skiturer og hytteovernattinger rundt påsketider, men i år er det annerledes. Alle turistforeningens hytter og aktiviteter er stengt, og de har derfor blitt nødt til å rette oppmerksomheten andre steder. De siste ukene er det blitt brukt mye tid på å samle de 250 turtipsene.

– Mange av turene var gått opp og GPS-sporet på forhånd, men det var også en del som ikke var det. Vi har også fått litt hjelp i formen av boken «150 turer fra hav til hei», men det har vært travle dager for de frivillige som har gått opp turer og GPS-sporet, sier Falck.

LES OGSÅ: DNT-sjefens beste turtips (+)

Lett å bli «hjemmeblind»

Alle de 250 turene på listen er tilgjengelige og mulige å gå nå.

– Vårt bidrag er å prøve å spre trafikken slik at ikke alle er på samme sted til samme tid. Blant de 250 turtipsene finner du de klassiske turene, men også mer utradisjonelle steder. Målet er å inspirere folk til å prøve nye og annerledes turer, sier Falck til RA.

Selv synes han det er vanskelig å plukke ut én favoritt.

– Forrige helg gikk vi turen fra Ølberg til Hellestø, og det synes jeg er en veldig fin tur. Det er veldig flott å gå langs sjøen, sier Falck, som også har en favoritt blant Stavanger Turistforenings «52 hverdagsturer».

– Turstien langs Hafrsfjord, fra Møllebukta og ut mot Sunde, er veldig fin. Fra Møllebukta kan det nok være ganske folksomt til tider, så det kan lønne seg å finne andre tidspunkt enn klokken 12.00 søndag, sier han.

– Tror du det kan være lett å glemme hvor mye fin natur vi har rundt oss? 

– Ja, det kan være lett å bli litt «hjemmeblind» hvor vi ikke helt ser hvor mye vi har å velge i rett utenfor døren. Mange oppdager det når de går disse 52 hverdagsturene. Da havner du på steder i byen du ellers ikke ville lagt merke til, og du finner små perler midt i boligstrøkene, sier Falck.

I tillegg til 250 turtips har også Stavanger Turistforening lagt ut andre tips til hjemmepåsken.

Blant annet tipser de om hvordan du kan forberede deg på kortreist hengekøye- eller teltovernatting i nærmiljøet og hvordan turbingo kan være en god motivasjon når du har med barn på tur. På turistforeningens nettsider kan du laste ned og printe ut et turbingo-ark som du kan ha med på tur.

– Nå som skolene er stengt har vi lagt ut flere ting du kan gjøre med barna for å holde dem i aktivitet. Vi får mange spørsmål rundt det, og vi har fått gode tilbakemeldinger på tipsene vi har lagt ut, sier Falck.

LES OGSÅ: Nå kan du få Lervig-øl levert hjem på døren (+)

Spre trafikken

Også Ryfylke Friluftsråd, som jobber med å tilrettelegge for friluftsliv i Ryfylke, oppfordrer folk til å legge turene til eget nærområde.

– Vi håper folk sprer turene litt, og at man kanskje prøver å gå tidlig eller seint når det ikke er så mye folk. Forrige uke var jeg en tur i et velkjent turområde. Vi var tidlig ute og hadde området for oss selv, men da vi kom tilbake var det stappfullt. Så det er viktig å prøve å spre trafikken litt, sier daglig leder Hans Olav Sandvoll.

– Ellers er det jo utrolig mange turalternativer i regionen. Blant annet har du de 52 hverdagsturene i Stavanger. Jeg og fruen tok en litt annerledes vri på den her en dag. Vi gikk gjennom området vi er oppvokst i og kikket, mimret og så om ting hadde forandret seg. Og det hadde de jo! Så det er viktig å komme seg ut, få frisk luft og ha glede av det, sier Sandvoll til RA.

Ryfylke Friluftsråd har stengt alle sine toaletter, men Sandvoll opplyser at driften for øvrig går som normalt.

– Fra torsdag til søndag kjører vi rundt i områdene til sjøs, primært for å ha dialog med brukerne og spre informasjon om det kommuneoverlegen anbefaler.

LES OGSÅ: Kirkens Bymisjon ber om tørrvarer og hermetikk for å sikre brukerne mat i påskeuken (+)

Finn en dagstur:

* På Nord-Jæren er det både strand-, by og øyturer å finne.

* I Sandnes er det samlet sammen 23 ulike dagsturer. Stavanger Turistforening (STF) beskriver Sandnes som et tureldorado og legger til at turene varierer fra 0 meter over havet til nærmere 700 meter over havet.

* På Jæren har STF funnet 16 turperler du kan gå. Her kan du også gå i våre forfedres fotefar på turer langs Kongevegen og Vestlandske hovedvei. På dager med guffent vær er det fint å gjemme seg i Njåskogen, ifølge STF.

* I Madland/Gjesdal er det samlet ni turtips i klassisk fjellterreng. Mange har nok dratt på påsketurer til Madlandsheiene før, da gjerne med ski på beina. Men området er også ideelt for fotturer, melder STF.

* I Dalane er 18 turer samlet. Turistforeningen opplyser at flere av turene går såpass høyt at det fremdeles ligger snø, og ber derfor folk om å sjekke føremeldingene før turen.

* I Frafjord/Hunnedalen er det samlet seks turer i spektakulære omgivelser. Turistforeningen minner om at flere av turene i dette området er skiturer på denne tiden av året, og at du kanskje bør vente til sommeren før du avlegger et besøk.

* I Lysefjord-området ligger blant annet Preikestolen, men turistforeningen minner om at det også finnes en rekke mindre kjente turer som gir deg naturopplevelser i særklasse i dette området.

* På Strandalandet har STF samlet ni turtips. Her er det er merket utrolig mange fine turer, og noe av det unike er at nesten alle turene har panoramautsikt både utover havet, og videre innover Ryfylkeheiane, ifølge STF.

* STF beskriver Hjelmeland som en av landets flotteste turkommuner. De lokker med loffing i skjærgården, skiturer i høyfjellet og jakte høydemeter på barmarksfjell og har funnet fram to turtips.

* I Suldal er det fortsatt mange av turene som er snøtunge, så der anbefaler STF å vente litt med turgåingen. Men heldigvis finnes det gode muligheter for fotturer blant annet rundt Hellandsnuten i Sand, melder de.

* STF har plukket ut 18 turer på Ryfylkeøyene. Et tips fra turistforeningen er å ta turen til Rennesøyhodnet, hvor du har en 360 graders utsikt.

Finn en nærtur:

* Stavanger: De 52 hverdagsturene har vært en suksess i mange år, men er nå mer relevant enn noen gang tidligere, ifølge Stavanger Turistforening (STF).

* Sandnes: Sandnes Turlag har merket 10 ruter i ulike bydeler, og her kan du starte fra asfalten på Ruten og ende opp med unike naturopplevelser.

* Sola: I samarbeid med Sola kommune er det merket sju nærturer. Flere av turene er også tilrettelagt for rullestol, barnevogn, rullator og rullebrett, opplyser STF.

* Gjesdal: Det er merket tre nærturer rundt Ålgård. Turene er merket av Jæren Turlag i samarbeid med Gjesdal kommune og går til Flassavatnet, Øygardsvatnet og Edlandsvatnet.

* Randaberg: I samarbeid med Randaberg kommune har STF merket 10 turer i nærmiljøet på Randaberg. Kommunen har også laget et utskriftsvennlig hefte, som du kan ta med deg ut på tur. Enkelte av turene har litt få merker, derfor anbefales det å ta med kart eller bruke Ut.no-appen, ifølge turistforeningen.

* Time: Her finner du fire løyper på Bryne, to på Lye og to på Kvernaland. Jæren Turlag har merket turer som gir deg varierte turopplevelser, melder STF.

* Klepp: I denne jærkommunen finner du sju merkede ruter fra Jæren Turlag. STF anbefaler å svinge innom et par av Klepps høyeste punkter på turen Kleppevarden rundt, eller ta en kort avstikker fra Podlestløypa og finn godt bevarte krigsminner.

* Hå: Her kan du utforske seks nærturer med utgangspunkt fra togstasjonene på Nærbø, Varhaug, Vigrestad eller Sirevåg. Turene er merket av Jæren Turlag i samarbeid med Hå kommune.

* Strand og Forsand: Turlaget har valgt å kalle nærturene sine for hjerterunder❤️. Du finner en hjerterunde på Jørpeland, Tau og på Forsand, melder STF.

Mer fra Dagsavisen