Nyheter

Flyktninger får fortsatt 67 kroner dagen

UDI øker ikke dagpengene til ukrainske flyktninger, men sender ballen videre til departementet. Dag Mossige (Ap) hadde forventet mer.

Ukrainske flyktninger lever på 67 kroner dagen. Det er under en tredjedel av minstesatsen fastsatt av Stavanger kommune. RA har i flere artikler omtalt den økonomiske situasjonen til ukrainske flyktninger, hvor blant annet flyktninger måtte stå i matkø.

28. juni sendte Stavanger kommune, signert fungerende varaordfører Dag Mossige (Ap), et brev til UDI (Utlendingsdirektoratet) hvor Stavanger ba om at satsene på 67 kroner dagen økes, og at økningen burde være i tråd med den generelle prisveksten i samfunnet. Da henvendelsen ble sendt fungerte Mossige som ordfører.

Nå har kommunen fått svar fra UDI, et foreløpig svar. Fordi UDI sender nemlig henvendelsen videre til Justis- og beredskapsdepartementet.

Foreløpig svar fra UDI

«Satsene for basisstønaden til beboere i asylmottak fastsettes hvert år av Justis- og beredskapsdepartementet i tråd med Stortingets budsjettvedtak. Nivået på basisutbetalingen til beboere i asylmottak er med det en politisk beslutning.»

UDI skriver at de vil gi Stavanger kommune et mer utfyllende svar så snart UDI har mottatt tilbakemelding fra departementet.

Den opprinnelige størrelsen på ytelsen til flyktningene er fastsatt av Justis- og beredskapsdepartementet. Satsene for flyktninger som bor i akuttmottak er fra 2016.

Mossige forventet mer

Mossige sier til RA at han forventet mer i svaret fra UDI.

– Det var ikke mye innhold i dette svaret. Jeg hadde en anelse om saken måtte til departementet. Det er nok riktig. Det må en endring til på Stortinget. Samtidig hadde jeg forventet mer. Kanskje kunne UDI sett på løsninger innenfor egen rammer, sier Mossige.

Han sier situasjonen er prekær. Å vente på svar tar tid. Derfor ventet heller ikke kommunen på svar fra verken UDI eller departementet, forteller Mossige.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, ønsker å gi kommunene vetorett ved etablering av privatskoler.

– Stavanger handlet selv, og kommunen har delt ut flere matpakker til flyktninger.

– De som trenger det skal få mat. Jeg har stor forståelse for at det er vanskelig å leve på det statlige tilskuddet som baserer seg på satser fra 2016. Ingen flyktninger som bor i byen vår skal behøve å gå sultne, sa fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i en pressemelding i juli.

Nå håper Hausken på et raskt svar fra departementet.

– Jeg regner med at kommunen får er svar, men det kan ta tid. 67 kroner dagen er altfor lite. Vi må gi dem nok penger til å overleve, sier Hausken til RA.

Nærmere 400 bosatt

Det er kun flyktninger som venter på bosetting som får 67 kroner dagen til å leve for.

– Vi må få gang på bosettingen, da vil flyktningene få et helt annet støttenivå. Da får man introduksjonsstønad, som er høyere, sier Ap-politiker Mossige.

Fungerende ordfører Hausken forteller at kommunen hittil har bosatt nærmere 400 ukrainske flyktninger. Stavanger kommune har vedtatt å ta imot 750 flyktninger.

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har ansvaret for flyktninger mens de bor på transittmottak, før de blir overført til bosetting. Flyktningene innkvarteres på mottak. Thon Apartments i Klubbgata er akuttinnkvartering for flyktninger fra Ukraina i Stavanger. Her er det 110 plasser.

---

UDIs retningslinjer om basisytelse:

  • Det er egne regler for beboere i transittmottak med kantine (fri kost) og uten kantine (selvhushold). Hele regelverket finner du her.
  • Det er egne regler for om vedkommende er enslig, forsørger eller lignende.
  • I denne saken er det altså snakk om ytelser for selvhushold, hvor mat ikke er inkludert i oppholdet, og tallene brukt referer i hovedsak til enslige flyktninger.

Kilde: UDI

---





Mer fra Dagsavisen