Nyheter

67 kroner dagen til flyktningene: - UDI bør ta grep allerede nå

Ukrainske flyktninger lever på 67 kroner dagen. Det er under en tredjedel av minstesatsen fastsatt av Stavanger kommune. Nå stiller kommunen krav til regjeringen om økt basisbeløp.

Stavanger — I slutten av juni skrev RA om den økonomiske situasjonen til enslige ukrainske flyktninger, som må leve på 67 kroner dagen. I løpet av en gjennomsnittsmåned utgjør det 2044 kroner. Det tilsvarer under en tredjedel av den sosial stønaden til livsopphold for enslige i Stavanger, som ligger på 6550 kroner. Summen på 67 kroner skal altså dekke både mat og andre nødvendige utgifter. Tilleggsbeløpet for enslige forsørgere: 881 kroner. Som følge av situasjonen slo Den norske kirke alarm i et brev til Stavanger kommune, hvor det ble beskrevet hvordan barnefamilier og enslige står i matkø.

---

UDIs retningslinjer om basisytelser:

  • Det er egne regler for beboere i transittmottak med kantine (fri kost) og uten kantine (selvhushold). Hele regelverket finner du her.
  • Det er egne regler for om vedkommende er enslig, forsørger eller lignende.
  • I denne saken er det altså snakk om ytelser for selvhushold, hvor mat ikke er inkludert i oppholdet, og tallene brukt referer i hovedsak til enslige flyktninger.

Kilde: UDI

---

Nå retter kommunen pekefingeren mot regjeringen. I et dokument, datert 28. juni, underskrevet av daværende fungerende ordfører Dag Mossige (Ap), etterlyser Stavanger kommune et økt basisbeløp for flyktningene. Den økningen bør være i tråd med den generelle prisveksten i samfunnet, heter det i dokumentet. Kommunen beskriver situasjonen som spesielt alvorlig, grunnet økte priser på mat- og forbruksvarer.

– For det politiske flertallet i Stavanger var det viktig å melde fra om at de statlige satsene framstår særs lave. De ble til og med satt ned i 2016, og selv om jeg forstår at de har blitt noe prisjustert, synes det klart at de er utilstrekkelige med tanke på den kraftige økningen i leveomkostninger vi opplever, også på matvarer, skriver Mossige i en tekstmelding til RA.

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har ansvaret for flyktninger mens de bor på transittmottak, før de blir overført til bosetting.

– Jeg mener UDI allerede nå bør ta grep for å øke satsene, for eksempel gjennom en omprioritering i forkant av en budsjettøkning. Samtidig er det svært viktig for oss å ta grep lokalt allerede nå. Ingen flyktninger skal gå sultne i Stavanger – ikke en eneste en. Jeg er veldig glad for at kommunen raskt fikk på plass en ordning hvor vi deler ut mat til de som melder at de trenger det. I mellomtiden venter vi på en tilbakemelding fra UDI på brevet mitt, som jeg forstår ennå ikke har kommet, skriver Mossige videre, og viser til kommunens tiltak i samarbeid med Helseteamet.

UDI har ikke svart på henvendelser fra RA. Tiltaket fra kommunen betyr at flyktninger bosatt på transittmottaket på Thon Hotel Apartements i Klubbgata i Stavanger, vil motta matvarer en gang i uken. Den frivillige organisasjonen Open Hands For You har også et tilbud i sommer, hvor ukrainske flyktninger får mat og sosial samling.

– 67 kroner dagen er ikke til å leve av

Den opprinnelige størrelsen på ytelsen til flyktningene er fastsatt av Justis- og beredskapsdepartementet. Vedtaket er indeksregulert, og skal dermed følge prisutviklingen i samfunnet. Ved å følge konsumprisindeksen, var det opprinnelige vedtaket 56 kroner dagen. Siden 2016 har altså støtten til enslige flyktninger økt med elleve kroner dagen. Det kommer samtidig som den nest høyeste tolvmånedersveksten i KPI-JAE registrert av Statistisk sentralbyrå siden 1995. Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE), kartlegger prisendringene i samfunnet.

– Å leve for 67 kroner dagen med de prisstigninger og matkostnader som nå er ikke til å leve av. KrF har sagt flere ganger, også i vår, at regnestykket for folk går ikke i hop, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF).

I 2019 la Sosialistisk Venstreparti (SV) fram ni forslag for Stortinget. Ett av forslagene omhandlet heving av satsene for livsopphold i mottak. Samtlige forslag ble nedstemt. På daværende tidspunkt stemte kun SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne for forslaget.

– Hva mener KrF satsen bør være på?

– Det må være slik at man får med seg prisstigningen i samfunnet. Det som er helt sikkert er at satsene ikke går rundt, og da må vi være villige til å se på dem igjen, sier Bollestad.

– KrF stemte ikke for forslaget som ble fremmet i 2019. Hva har endret seg?

– Prisstigningene har vært enorme siden 2019.

– Hva mener Ap satsen bør være på?

– Det har jeg ikke faglig grunnlag for å mene noe om, men den må tilpasses dagens leveomkostninger, sier Mossige.

– Ap stemte ikke for forslaget som ble fremmet i 2019. Hva har endret seg?

Det er liten tvil om at økningen i levekostnader det siste året har vært uten sammenligning med tidligere år, svarer Mossige, og sier han ikke er kjent med bakgrunnen for forslagene fra 2019.

Fungerende ordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken, sier at kommunen fortsatt ikke har mottatt svar fra UDI på bekymringsmeldingen.

– Vi vil etterlyse svaret, om det ikke er kommet i løpet av denne uken, sier hun.


---

Flyktninger i Stavanger kommune:

  • Per 13. juni har Stavanger kommune bosatt 110 flyktninger, hvorav 93 er ukrainske.
  • Per 23. juni var 96 personer registrert på akuttmottaket i Stavanger, Thon Apartments.
  • Kommunen erfarer at flyktninger normalt venter to til tre uker på kommunal bosetting.
  • Stavanger kommune har sagt ja til å ta imot 750 flyktninger.

Kilde: Stavanger kommune

---






Mer fra Dagsavisen