Nyheter

Her kommer det nye drikkevannet

Arbeidet med ny hovedvannledning i regionen er i gang. For 1,35 milliarder kroner skal rent vann sikres gjennom to ledninger.

IVAR IKS har hovedansvaret når det nå skal legges en ny hovedvannledning. Den skal sikre forsyningen av rent drikkevann til regionen. Prosjektet har fått navnet Ny hovedvannledning vest, og skal i likhet med eksisterende hovedvannledning, gå fra Langevatn vannbehandlingsanlegg i Gjesdal kommune til Tjensvollbassenget i Stavanger.

Administrerende direktør i IVAR IKS, Ingrid Nordbø, synes det er godt å endelig være i gang med prosjektet.

– Det føles veldig godt. Det er et arbeid som har vært utredet og planlagt lenge. Formålet med vannledningen er å sikre at det er en tosidig vannforsyning til byområdet. Det vil si at vi ikke bare kan levere vann gjennom én ledning, men gjennom to ledninger, sier hun.

– Det er for å sikre at ved et ledningsbrudd eller andre utfordrende problemer ved hovedledningen, vil vi være i stand til å forsyne bybefolkningen med vann fra en alternativ ledning. Å få gjort noe med sårbarheten i vannforsyningen har vært et tema lenge. Vi har utredet ulike måter å løse dette på, og har funnet ut at det sikreste og mest kostnadseffektive er å lage en separat forsyningsledning, legger Nordbø til.

Lokale ressurser

Hun forteller at ved tidligere ledningsbrudd og utfordringer med vannledningen, har IVAR IKS klart å håndtere problemene uten at befolkningen har vært uten vann over lengre tid. Nordbø påpeker at jo eldre ledningen er, desto større blir risikoen for at noe kan skje.

– Dette blir bra for alle, men det er særlig innbyggerne i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg som får en sikrere vannforsyning, sier direktøren.

Anleggsperioden varer fram til 2024, og prosjektet har en kostnadsramme på 1,35 milliarder kroner. Selv om IVAR IKS markerte første offisielle spadetak torsdag, har arbeidet allerede pågått i en måned.

– Vi har tildelt to kontrakter på legging av rørledningen til Risa AS og Stangeland Maskin AS. Risa ble tildelt den første kontrakten og kom i gang først, og Stangeland skal sannsynligvis begynne arbeidet like over ferien, sier prosjektleder Jonn Egil Berget, fra IVAR IKS.

– Hvor viktig er det å bruke lokale ressurser i et slikt arbeid?

– Det er veldig viktig – disse har gjort denne jobben før, da den forrige hovedvannledningen ble lagt, sier Berget.

– Vi ønsker å utnytte hele kapasiteten i entreprenørmarkedet. Vi har delt opp kontraktene så de også kan passe til mellomstore aktører, slik at vi kan få de regionale og lokale på banen, skyter Nordbø inn.

Torsdag ble det første spadetaket mot å sikre forsyningen av rent drikkevann i
regionen satt av administrerende direktør i IVAR IKS, Ingrid Nordbø. Her sammen med prosjektleder Jonn Egil Berget.

Bruker biodrivstoff

Anleggsarbeidet med hovedvannledningen starter i Gjesdal, Time og Klepp, og fortsetter nordover mot Sandnes, Sola og Stavanger. Langs traseen skal det bygges et nytt styringsbasseng på Fjermestad og nye ventilkammer på Kvernaland, Engjelsvåg, Lona, Todneim, Soma, Røyneberg og Grannes.

IVAR IKS har vedtatt at IVARs anleggsplasser i framtiden skal være fossilfrie. Prosjekt Hovedvannledning Vest er det første store prosjektet hvor det er krav til at biodrivstoff skal benyttes på anleggsmaskiner og biler som utfører arbeid i anleggsområdet eller transporterer masse til og fra anleggsområdet.

– Dette er positivt og nødvendig hvis vi skal nå målet om utslippskutt for samfunnet, og vi må bidra der vi kan. Vi er en stor anleggsaktør med mye aktivitet, og er en utslippskilde for fossil energi. Vårt representantskap var veldig opptatt av at vi må vise at vi gjør noe, og ta tak i utslippet. Det viser seg at bransjen er klar, sier Nordbø.

– Alle går den veien – det er det ingen tvil om. Det er sannsynligvis både nødvendig og fornuftig. Basert på dieselforbruk så langt i prosjektet regner vi med å redusere fossile utslipp med omkring 10.000 tonn CO2. Ellers er dette prosjektet rimelig snilt. Når vi er ferdige skal terrenget tilbakestilles og være like godt som da vi kom, og vi har laget en grundig reguleringsplan og gått gjennom alt som har betydning for miljøet i form av dyreliv, fugl, fisk og planter, legger Berget til.

IVAR IKS skriver på sine nettsider at hovedvannledningen har en lengde på rundt 33 kilometer, og har et strekk på omtrent én kilometer i Stavanger. Det er fra Nesbuveien, og videre langs østsiden av Grannessletta. Deretter skal hovedvannledningen gå inn i en tunnel ved Grannesbakken, og komme ut ved Tjensvollbassengene.

Arbeidet med hovedvannledningen har pågått i en måned.

Lokale entreprenører

Daglig leder i Risa AS, Bjørn Risa, er fornøyd med at de får være med på prosjekt Hovedvannledning Vest.

– Vi var med for tjue år siden, og at vi kan få lov til å være med på ny nå synes vi er veldig bra og kjekt for de ansatte – dette er vi klar for, sier han til RA.

Både Risa AS og Stangeland Maskin AS skal grave, legge rør, single, trykkteste og dokumentere.

Daglig leder i Stangeland Maskin AS, Tommy Stangeland, forteller at det er viktig for dem at de får muligheten til å bli med på prosjektet.

– For oss er dette et prestisjeprosjekt. At det er rom for lokale entreprenører er helt avgjørende for oss. Det er en kapasitet i vårt marked, sier han før han fortsetter:

– Dette er viktig for oss, og for de andre entreprenørene i regionen.

Daglig leder i Risa AS, Bjørn Risa, og daglig leder i Stangeland Maskin AS, Tommy Stangeland, er glade for at de får muligheten til å ta del i prosjektet Ny Hovedvannledning Vest.

Mer fra Dagsavisen