Nyheter

Lei av at bosset flyter på Storhaug

Margareth Paulsen bor i østre bydel, og er lei av å rydde søppel ved Sjøparken i godværshelgene i sommerhalvåret. Nå etterlyser hun flere bossdunker i området.

– Samboeren min og jeg er skrudd sammen slik at vi ikke klarer å la det ligge, så vi henter en søppelsekk og rydder. Det er vi lei av nå, sier hun til RA.

De flyttet inn i Tinngata i 2018, og har siden da opplevd overflod av avfall ved blant annet Sjøparken hver sommer. Hun forteller at når det er flott vær fylles både den soldrevne avfallsdunken og den som er forbeholdt engangsgriller, i løpet av få timer fredag ettermiddag.

– Da stabler folk avfallet ved siden av. Jeg tror ikke folk flest er griser, men heller liker å ha det ryddig og pent rundt seg, sier Paulsen.

Hun opplever at enkeltmenneskene tar ansvar og kaster avfallet, men at fuglene drar det utover.

– Får ikke kommunen fart på seg, kommer vi til å ha et kjempestort problem med skadedyr. Det er store rotter her, sier hun.

Paulsen forteller at det ofte ser ut som en svinesti i området lørdag og søndag morgen. I og med at det blant annet ligger knust glass og engangsgriller spredt, frykter hun at noen i verste fall kan komme til å skade seg.

– Mange kommer gående eller syklende med hundene sine tidlig om morgenen, sier hun.

Margareth Paulsen og samboeren er ofte tidlig ute, og selv om Paulsen mener kommunen gjør en god jobb med tømmingen av avfallsdunkene, har de ofte ryddet innen kommunen rekker å komme.

– Vi klarer ikke å se på at det ser helt forferdelig ut. At det er slik forringer bokvaliteten i området, sier hun.

Slik ser det ofte ut ved Sjøparken i Østre bydel i godværshelgene. Naboer av området ønsker flere avfallsdunker i området.

– Vi skaper problemer for oss selv

Federico Juarez Perales er varamedlem i Storhaug kommunedelsutvalg for Stavanger Høyre og ryddeaksjonsansvarlig på Storhaug. Han forteller at problemet er gjentakende når det er fint vær, og at det skjer flere steder i kommunen.

– I Vaisenhusgata, bak Stavanger tinghus, er det også ofte avfall spredt – sommer som vinter, sier han til RA.

Partikollega Ingebjørg Folgerø fremmet et forslag i utvalg for miljø og utbygging om at flere smarte avfallsdunker skal prioriteres i blant annet Sjøparken ved Tou. Der fikk hun gjennomslag.

– Det ble vedtatt i januar, men er dessverre ikke kommet på plass ennå. Spørsmålet er hvorfor ting tar så lang tid når det allerede er vedtatt – det er fem måneder siden, sier Perales.

– Man skader naturen og tilrettelegger for uønskede dyr. Vi skaper problemer for oss selv, legger han til.

Folgerø håper virkelig at avfallsdunkene kommer på plass snart.

– Da vi gjorde vedtaket hadde jeg håpet at det skulle komme på plass på denne siden av sommeren – det er nå folk er ute, sier hun til RA.

Som ryddeaksjonsansvarlig på Storhaug forteller Perales at de kommer forhåpentligvis til å ha en ryddeaksjon i løpet av høsten, dersom smittesituasjonen tillater det.

– Det er for å skape oppmerksomhet, og minne om at alle må være flinke til å rydde etter seg. Det er ikke vårt ansvar å rydde etter andre, sier han og legger til at han likevel ofte har med seg en pose når han er ute på sykkeltur.

– Det finnes søppel overalt, og det er irriterende, sier Perales.

Kommunen jobber med saken

Beboer Margareth Paulsen mener at problemet er at det er for få bossdunker i Stavanger, og spesielt i østre bydel.

– Problemet er enkelt å løse, sier hun.

– Det stemmer. Mange på Storhaug bor i leilighet uten egen hage, og derfor er det flere som har behov for å bruke fellesarealer og grøntområder, særlig i fint vær. Dette øker behovet for flere avfallsdunker og hyppigere rutiner for å tømme disse, skyter Perales inn.

Konstituert seksjonsleder i Park og natur i Stavanger kommune, Katarina Lütcherath, sier til RA at budsjettet er begrenset.

– Innspillene som ble behandlet i januar tar vi med oss videre. Det er satt av 300.000 kroner årlig til parkutstyr som avfallsdunker, bord og benker i hele Stavanger, sier Lütcherath:

– Mye søppel i noen områder er et generelt problem, og håndteringen er ikke alltid enkel. Driftsavdelingen i kommunen jobber daglig med å tømme avfallsdunkene og rydde områdene.

Lütcherath er enig i at det med fordel kunne vært flere bossdunker i østre bydel, men sier at kommunen ønsker at folk kan ta med seg noe av søppelet hjem. De jobber videre med å få på plass flere smarte avfallsdunker, men på grunn av stramt budsjett må kommunen vurdere østre bydel opp mot andre prioriterte områder.

– Jeg vet at det allerede er satt ut en større avfallsdunk på lekeplassen i Kvitsøygata, sier hun.

– Naboer av området synes det virker farlig med glasskår og mye søppel slengt rundt. I tillegg klarer de ikke å la være å rydde når de ser det er rotete. Hva tenker du om dette?

– Det skal ikke være slik at innbyggerne skal utsettes for glasskår – det skal vi ta til oss. På den andre siden er det fint at folk bryr seg. Vi skal ta en runde med egne rutiner på tømming, men vi må se det i sammenheng med resten av kommunen. Det er ikke døgndrift i kommunen, så når og hvor ofte avfallsdunkene tømmes kommer an på kapasitet, sier Katarina Lütcherath.

Mer fra Dagsavisen