Nyheter

Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester

Kjelleren AS har holdt nattklubben Hexagon stengt siden mars. Nå ser de seg også nødt til å stenge Stavanger Underground, tidligere Chevy’s.

– Vi ser oss nødt til å stenge Stavanger Underground på grunn av 22-regelen. Da den kom tok den knekken på det lille som var igjen av gjester, sier Tina Hinberg Alexandersen.

Hun er daglig leder i Kjelleren AS, som driver utestedene Champs, Gossip, Hexagon og Stavanger Underground (tidligere Chevy’s).

Hexagon har vært stengt siden mars, og nå stenger også Stavanger Underground. Alexandersen sier det ikke vil bli aktuelt å åpne Underground igjen før 22-regelen forsvinner. 

Med 22-regelen sikter hun til det nasjonale regelverket som sier at serveringssteder med skjenkebevilling ikke får slippe inn nye personer etter klokken 22.00.

– Vi håper det lille som var av gjester på Underground flytter seg opp på Gossip, for det virker som det er mye av det samme klientellet. Slik vi ser det er det mer sannsynlig at vi klarer å holde Gossip gående, sier hun til RA.

På sensommeren ble Chevy’s til Stavanger Underground. Alexandersen tror ikke den nye nattklubben har vært åpen lenge nok til at folk har fått tid til å bli kjent med konseptet.

– Vi har fått midlertidig alminnelig skjenkebevilling, så vi kunne ha åpnet tidligere, men det er en nattklubb i en kjeller. I tillegg er det et relativt nytt konsept. Så det er litt vanskelig, sier hun.

LES OGSÅ: Rammes av strenge koronatiltak (+)

Har vært tøft

– Hvordan har denne perioden vært for deres utesteder? 

– Det har vært tøft. Vi ligger på rundt 30 prosent av normal omsetning. I det siste har vi vært nede på under 20 prosent. Vi merket virkelig forskjellen da 22-regelen kom, sier Alexandersen til RA.

– Tidligere i høst, da vi kunne holde åpent til midnatt, gikk ting bedre enn forventet. Men så kom 22-regelen, og nå er det nesten ikke folk i byen. Vi kunne like gjerne blitt pålagt å stenge, for da hadde vi hatt en skikkelig støtteordning i ryggen. Den støtten som kommer nå er for lite og for seint, legger hun til. 

Både Hexagon og Underground skal etter planen åpne opp igjen. Men selv om nattklubbene er stengt er det fortsatt utgifter knyttet til dem.

– Det er det, og det er ikke så enkelt å holde seg flytende. Heldigvis har både huseiere og leverandører forståelse for det. Vi har klart oss, og vi kommer til å klare oss. Jeg bare håper ikke dette varer så mye lenger, sier Alexandersen, som forklarer at utestedene er minimalt bemannet og at mange fortsatt er i permisjon.

– Hvordan ser du på situasjonen nå? 

– Jeg har lyst til å si at jeg er optimist, men jeg har vært ganske pessimistisk hele tiden. Det er litt håpløst at det har vært så mye fram og tilbake. Hvis dette ikke varer så mye lenger skal vi klare oss. Men hvis det varer lenger enn til sommeren må vi se på tiltak for å overleve, sier Alexandersen til RA.

LES OGSÅ: Lanserer gavekort: – Mye av attraktiviteten ligger i valgfriheten dette kortet gir (+)

Ser ikke lyst ut

Hun synes det er urettferdig at de nye reglene går utover utelivet.

– Det er lite smitte fra utelivet og det har ikke vært store utbrudd i Stavanger. Forutsetningene hadde vært bedre om de bare hadde bedt oss om å stenge, i stedet for denne 22-regelen, sier hun.

Det er en kjent sak at spisestedene har mistet mange planlagte julebord, men også utestedene mister en periode som er viktig for dem.

– Vi mister en del julebord, og i tillegg er alle de faste lønningspilsene avlyst. Det er langt ifra bra. I denne bransjen bruker du november og desember til å bygge kapital, slik at du kommer deg gjennom januar og februar, som tradisjonelt sett er rolige måneder. Men nå er jo det meste avlyst, sier Alexandersen. 

– Det ser ikke lyst ut, selv om jeg håper og tror vi kommer til å klare oss. Jeg bare håper det ikke kommer et ras av konkurser og at vi mister de små nisjestedene som finnes i byen. Dette er en fin utelivsby med god utelivskultur. Det er utrolig synd at vi mister hele sesongen og at mange står i fare for å miste levebrødet, legger hun til.

LES OGSÅ: LEDER: «Korona og tilliten»

Stengt på ubestemt tid

For halvannen uke siden meldte Checkpoint Charlie at utestedet ser seg nødt til å stenge på ubestemt tid fra 20. november.

Facebook skrev de følgende:

«Vi har med tungt hjerte besluttet å stenge Checkpoint på ubestemt tid fra og med fredag 20. november. Dette sitter langt inne, men i forhold til dagens restriksjoner, er det ikke økonomisk forsvarlig å holde åpent. Vi åpner igjen når forholdene tilsier det. Kanskje til jul, kanskje til påske, men vi er her for å bli».

Mandag 23. november fulgte Cementen etter, og skrev følgende på Facebook:

«Vi må dessverre stenge Cementen fra i dag. Med dagens restriksjoner klarer vi ikke å opprettholde en forsvarlig drift. Men vi kommer sterkt tilbake når situasjonen endrer seg.»

Daglig leder Nils Østenfor ønsker ikke å si for mye om saken, men sier til RA at stengingen skyldes det som nevnes i innlegget: at de ikke kan opprettholde en forsvarlig drift.

– Det er fryktelig lite folk. Folk holder seg hjemme. Vi kommer til å åpne igjen når forutsetningene er annerledes, sier han til RA.

LES OGSÅ: Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord (+)

Blir «straffet»

Når det gjelder restaurantene i byen sier Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder i Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet, at spisestedene i Stavanger jobber godt sammen og at de snakker sammen nesten daglig.

– Uttalelsen fra statsministeren om å holde seg hjemme har vært katastrofal for hele bransjen. Det har vært et enormt trykk på avbestillinger, både på barer og restauranter, og spesielt når det gjelder julebord. Folk vil ikke dra med seg kollegaer på julebord når statsministeren ber dem holde seg hjemme, sier Sandvaag.

Han sier mange kjøper gavekort og spiser ute privat, men at det nesten bare er i helgene det er folk.

– I tillegg har vi jo halv kapasitet, så det er ganske begrenset hvor mange vi kan ta inn, sier han.

– Forrige uke holdt vi stengt tirsdag, onsdag og torsdag. Denne uken måtte vi holde stengt på tirsdag. Tidligere hadde vi bare åpent tre dager i uken, men i oktober bestemte vi oss for å holde åpent fem dager i uken. Det viste seg å være feil avgjørelse, sier Sandvaag til RA.

Han mener utelivsbransjen blir «straffet».

– Alt annet er jo åpent; treningssentre, kjøpesentre og store butikker. Når det kommer til smittevern og gjester har vi vært flinkest i klassen fra dag én. Vi bidrar alt vi kan, men det kan ikke kalles en dugnad når det bare er serveringsstedene som bidrar, sier han.

LES OGSÅ: – Mange studenter er bekymret (+)

Ikke et alternativ å gi opp

Sandvaag tror det er mange som vil få problemer nærmere våren, og han frykter det er de små og unike plassene som vil forsvinne.

– Jeg har holdt på her i 20 år, så vi klarer oss. Men vi brukte opp likviditeten i første runde. Så har vi brukt sommeren og høsten på å komme oss litt ovenpå, i håp om at julebordsesongen skulle genrere litt av det tapte. Nå må vi bare unngå å tape for mye, sier han til RA.

Nå gjelder det bare å overleve fram til jul, mener han. 

– Jeg håper folk kan gå ut igjen som normalt tidlig på nyåret og at restriksjonene blir lettet på. Kanskje kan sommeren bli normal. Å gi opp er uansett aldri noe alternativ, sier Sandvaag.

Mer fra Dagsavisen