Nyheter

Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord

Kongressjefen i Region Stavanger er redd for at bedrifter kommer til å avlyse julebord for å være på den sikre siden. Det vil i så fall være kritisk i en tid hvor hver krone teller, mener han.

– Dette er et veldig ømtålig tema, for det er små marginer og hårfine grenser når kunder vurderer om de skal utsette julebordet eller gjøre som planlagt. Noen kunder tenker praktisk og deler kanskje julebordet opp i flere kvelder, mens andre er på «alerten». Og dét er det mange i min bransje som er bekymret for nå. Hvis det går ned i aktivitetsnivå kan det bli dramatisk for en allerede hardt presset næring, sier Per Morten Haarr.

Han er kongressjef i Region Stavanger, hvor han har ansvar for messer, konferanser, kongresser og store arrangementer.

Haarr sier julebordsesongen var den perioden hvor restauranter, konferansehoteller og selskapslokaler skulle fått en sårt tiltrengt inntjening etter et magert koronahalvår, og at november og desember tradisjonelt sett har vært de største inntjeningsmånedene for mange.

Per Morten Haarr, Region Stavanger

– Signalene fra kundene er at de er veldig opptatt av smittevern og HMS, og de ønsker å vite at bransjen kan levere på det. Og det kan og gjør de. Men det man er bekymret for er at folk går litt mer i tenkeboksen nå enn de gjorde for to uker siden. Signalene som kom fra regjeringen på mandag tyder jo på at man må være litt mer forsiktig. Og da kan det være at noen kunder bestemmer seg for å utsette. Det er nok ikke alle som kommer til å gjøre det, men noen, og det er kritisk når hver krone teller, sier Haarr til RA.

LES OGSÅ: To av tre bedrifter i Rogaland dropper julebord i år (+)

Nedskaleres i flere ledd

For to uker siden skrev RA om en fersk undersøkelse fra NHO som viser at 70 prosent av bedriftene i Rogaland ikke skal arrangere julebord for sine ansatte i år. Tallet i Rogaland er høyere enn landssnittet, som er 53 prosent.

Ifølge Haarr er det mange som påvirkes dersom ting avlyses eller utsettes – ikke bare arrangøren.

For eksempel: Dersom et hotell eller en konferansesal må avlyse eller nedskalere et julebord, må det også avlyses eller nedskaleres i flere ledd.

– Mange skal jo fortsatt arrangere julebord, men i mindre skala, og flere av aktørene som vanligvis bidrar blir derfor gjerne utelatt eller nedskalert fordi arrangementet blir mindre. Da blir det jo også mindre behov for teknikere, leverandører, transportører og andre som vanligvis bidrar, sier Haarr.

– Ringvirkningene vil være store i negativ forstand. Mange bedrifter har vært gjennom en tøff vår, sommer og høst. Behovet for julebord er til stede – kanskje litt ekstra til stede i år, legger Haarr til.

LES OGSÅ: Norwegian: – Går vi over ende, kommer det til å være et sort hull en god stund (+)

En skadelidende aktør

Mandag kom regjeringen med nye regler hvor det ble klart at antall personer i private samlinger reduseres fra 200 til 50. Selv om de nye reglene ikke omhandler konferanser, hvor man fortsatt kan være 200, mener Haarr at alt henger sammen med alt.

– Reiselivet, som en enorm arbeidsgiver, er jo en skadelidende aktør, og mange ansatte innenfor service, restaurant, hotell og catering har hatt tøffe tider. Det generelle kurs- og konferansemarkedet er veldig labert, og det er fordi bedriftene er sitt ansvar bevisst. Det er noe aktivitet, men det er minimalt, og alt går for redusert maskin, sier han.

– På tross av det er vi relativt optimistiske på at bransjen kan levere trygge rammer. Men vi er som sagt bekymret for om kundene fortsatt ønsker å gjennomføre det de har planlagt. Og det er det som er saken, legger han til.

På tross av alt mener likevel Haarr at det er noe positivt midt oppi det hele, nemlig at reiselivsbransjen er i gang med en innovasjonsprosess hvor de har hevet seg rundt og funnet nye løsninger for å komme seg gjennom situasjonen.

LES OGSÅ: Går en tøff julebordsesong i vente (+)

Tenker kreativt

En av bedriftene som har gjort akkurat det er Hotel Victoria.

Ifølge hotelldirektør Monika Sandvold er det lav aktivitet på kurs- og konferansedelen av hoteller, og etterspørselen etter julebord har vært lavere i år enn ellers. Derfor har hotellet forsøkt å tenke nytt for å tjene penger og holde de ansatte i arbeid, samtidig som de også overholder de gjeldende reglene.

– Trykket på julebord er mindre enn tidligere, derfor har vi ikke markedsført det i like stor grad i år. Vi har heller lagt vekt på at vi arrangerer julefrokost og julebrunsj, hvor man kan møtes i mindre grupper. Vi er i en ekstremt presset situasjon, så vi må være kreative, komme på gode løsninger og holde motet oppe, sier Sandvold til RA.

###

Selv om de ikke har markedsført julebordtilbudet sitt i år skal de likevel ha noen, men da i grupper på under 50 personer.

– Sånn våre lokaler er lagt opp, og i kombinasjon med koronareglene, så er 50 personer utgangspunktet hos oss. Vi har merket at etterspørselen etter store julebord daler, og de firmaene som skal ha store julebord har valgt å dele firmaet i to og fordele julebordet over to kvelder. Derfor er vi ikke veldig berørt av de nye reglene, men vi er jo spente på om lokale myndigheter kommer med ytterligere anbefalinger. Inntil da forholder vi oss til de nasjonale reglene og håper og tror at vi skal klare å leve med det, sier hun.

– Så da går det greit hos dere, tross alt? 

– Vi skulle selvfølgelig ønske det gikk bedre, men vi må være kreative for å fylle huset på andre måter. Etter vi åpnet har vi gjort alt i vår makt for å holde de som var permitterte i jobb. Når det da blir mindre rombelegg enn forutsett, og kurs- og konferanseaktiviteten i ukedagene er borte, da er det om å gjøre å finne andre ting som gjør at vi tjener penger og holder driften gående. Så nå er vi bare spente på hva som skjer etter jul og til neste år. Vi har vært flinke til å snu oss rundt tidligere, så nå må vi være flinke på det igjen, sier Sandvold.

Mer fra Dagsavisen