Nyheter

Rammes av strenge koronatiltak

Regjeringen innfører strengere smitteverntiltak, og nok en gang er det serveringsbransjen som rammes.

– Ingen tåler dette, sier daglig leder i Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet, Bjørn Erik Sandvaag, til RA.

– Det så positivt ut for oss forrige uke i og med at vi ikke ble rammet av de nye innstrammingene. Myndighetene sa de skulle ta tak der smitten faktisk kom fra – innleid arbeidskraft, men nok en gang blir vi altså rammet, legger han til.

Norge er i starten av andre smittebølge, og koronaviruset sprer seg raskt. Derfor holdt regjeringen en ny pressekonferanse torsdag og innførte nye nasjonale smitteverntiltak.

Det er nå bestemt at det innføres nasjonal skjenkestopp klokken 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter klokken 22.00. Endringen ble iverksatt ved midnatt, natt til lørdag 7. november.

– Slik det er nå er det mer lønnsomt for oss å stenge dørene, enn å holde åpent, sier Sandvaag.

Det er ikke nødvendigvis tidligere stengetid som bekymrer han, men statsminister Erna Solbergs oppfordring til innbyggerne om å holde seg mest mulig hjemme.

– Jeg forstår at hun må si det, men det hjelper virkelig ikke oss. Vi overlever, men vi har tapt masse penger i år og det må vi ta igjen, sier han.

– På et eller annet tidspunkt må vi stenge hvis det ikke kommer nok gjester, legger restauranteieren til.

LES OGSÅ: Nye smittetilfeller – 50 elever og lærere i karantene

– Folk skal kose seg

Julebordsesongen er i utgangspunktet Gaffel og Karaffel sin beste tid i året. I år blir det annerledes. Flere har allerede avbestilt reservasjonene sine, men restauranteier Sandvaag forsikrer om at det er trygt å ta turen til dem. Han stiller spørsmål ved hvorfor det er greit at folk står i kø på butikker, byggevarekjeder og kjøpesentre, mens det oppfattes som farlig å spise på restaurant.

– Det er kjempegod avstand mellom gjestene i restauranten, og vi har kontroll på hver eneste gjest, sier han.

Han mener at det i verste fall kun er kjederestaurantene som vil overleve pandemien, fordi de har kapital i ryggen.

– Det vil føre til dårligere produkt, færre lokale aktører og butikkdød, sier Sandvaag.

– Er du bekymret for at dette vil skje?

– Jeg er bekymret for at dette vil forplante seg langt ut i neste år.

Sandvaag oppfordrer derfor innbyggerne til å gå ut, gjerne i mindre grupper.

– Folk skal kose seg. De er ivaretatt og trygge, og kan få nye opplevelser, sier han.

LES OGSÅ: «Korona og tilliten»

– Rammer hardt

Tore Kristian Tjemsland eier og driver Piren pub i Stavanger. Han mener det er helt åpenbart at også utelivsbransjen skal være med på en felles dugnad for å få kontroll på smittesituasjonen, men han påpeker at det koster.

– Vi må alle stå på, men det rammer hardt. Det er fra klokken 23.30 til normal stengetid klokken 02, at Piren pub har det store salget i helgene, så vi merker godt at omsetningen går ned, sier han til RA.

Tjemsland mener kundene hører på nasjonale myndigheter, og i og med at serveringssteder med skjenkebevilling ikke kan slippe inn nye gjester etter klokken 22, frykter han at lokalene skal stå tomme allerede da.

– Det kan fort skje at kundene enten går hjem eller vil se hvordan livet er andre steder før dørene stenges, sier han.

Det har vist seg at det ikke er utelivsbransjen som står for brorparten av smittetilfellene i landet. Likevel er det denne bransjen som stadig rammes.

– Jeg håper regjeringen vet hva de gjør. Viser det seg om et par uker at smitten fortsetter å øke, så har de bommet, sier Tjemsland før han fortsetter:

– Vi har organisert stedet og lokalene slik at det er avstand mellom gjestene. Vi oppfordrer dem til å sprite hendene, og det er ikke tillatt med mingling.

Han forteller at de ansatte gjør en kjempejobb med å påse at korantiltakene etterleves av kundene.

– Følges ikke reglene blir det gitt beskjed til vedkommende kunde slik at smittefaren forblir så lav som mulig. Alle bord og flater rengjøres etter hvert kundebruk. Dette skjer ikke i private hjem og skulle folk heller ha hjemmefest vil faren for smitte da øke, sier han.

For Piren pub går det foreløpig fortsatt bra. De ansatte har arbeidsplassen sin intakt, og Tjemsland mener at de enn så lenge vil overleve.

– Det skal vi nok klare. Jeg tror det finnes andre steder som sliter mer enn oss, sier han til RA.

LES OGSÅ: Ut mot begrensede åpningstider i utelivsbransjen

Ønsker forutsigbarhet

Daglig leder i burger & beers, Lars Sønsthagen Aspen, skriver i en SMS til RA at selv om det viktigste er å få stoppet smittespredningen, begynner de å bli lei av nye regler hele tiden.

– Det som kanskje er mest utfordrende et at vi ikke blir stengt ned med støtteordninger, samtidig som regjeringen ber folk om å holde seg hjemme. Skal folk holde seg hjemme, sier det seg selv at det er utfordrende å holde åpent for en bransje som er avhengig av at folk ikke sitter hjemme, skriver han i SMSen.

Medeier av Fri i Fargegaten, Jan Rune Holdhus, er frustrert over situasjonen og synes det er urettferdig at deres bransje nok en gang rammes.

– Det er snakk om arbeidsplassene til unge voksne, og vi driver seriøst. Det virker så enkelt å skylde på utelivsbransjen, og dermed også stenge den ned, sier han til RA før han fortsetter:

– Med de nye tiltakene er det nesten umulig å overleve, og jeg mener at detsnart må komme litt hjelp fra myndighetene.

Holdhus synes de siste månedene har vært som en berg-og-dal-bane med mye uforutsigbarhet.

– Vi følger restriksjonene, så jeg mener politikerne må ta ansvar og slutte å legge skylden over på utelivsbransjen. Vi har fortsatt ikke funnet ut om koronaviruset vet forskjell på om folk har tatt seg en øl eller ikke med en meter avstand. Vil jeg bli fortere smittet om jeg drar på Meny full, spør han.

---

Regler og anbefalinger for alle i Norge:

  • Nasjonal skjenkestopp klokken 24.00. Serverings-steder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter klokken 22.00. Endringen iverksettes ved midnatt, natt til lørdag 7. november..
  • Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler.
  • På andre typer arrangementer kan man være flere. Grensen er da inntil 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter og inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november.
  • Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker.
  • I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.
  • Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.
  • Kilde: regjeringen.no

---

Mer fra Dagsavisen