Nyheter

Legestreiken kan trappes opp – usikkert hvordan det vil påvirke Stavanger

Fire leger i Stavanger startet streiken mandag. Om kort tid kan streiken trappes opp.

Det forteller Peter Christersson, fastlege og hovedtillitsvalgt for legene i Stavanger kommune.

Men hvordan opptrappingen slår ut i Stavanger er for tidlig å si.

– Det kan ikke jeg eller Legeforeningen gå ut med på nåværende tidspunkt. Når neste opptrapping kommer, blir det varslet om hvilke kommuner og hvor mange leger som blir tatt ut. Det kommer en pressemelding i løpet av de neste dagene, sier Christersson til RA mandag ettermiddag.

Mandag startet legestreiken. Fire leger er så langt tatt ut i Stavanger. Mandag sto de utenfor Legevakten ved Stavanger universitetssjukehus. ifølge hovedtillitsvalgtt gikk første dag fint.

– Jeg har så vidt snakket med dem, men jeg forstår at det har gått bra. Ved forrige markering og nå, så må jeg si at vi møter stor sympati fra pasienter og folk, sier Christersson.

LES OGSÅ: – Vi ble stående med munningene på maskinpistolene pekende mot oss (+)

Derfor streiker legene

Legene streiker altså om å få regulert antall timer fastleger må jobbe på legevakten i sin kommune. I dag finnes det et ingen avtale om hvor mye fastlegene må være på jobb på legevakten. Det er helt opp til kommunene å bestemme. Ingen begrensninger betyr at fastlegene jobber mange timer i løpet av uken, og at pasientene møter trøtte og uopplagte leger på legekontorene.

– Det vi ønsker er: Over en fire ukers periode vil vi ikke ha mer enn syv timer i uken med legevakt. Eller 28 timer i uken med bakvakt i snitt. Legevakt-timene kommer på toppen av fulltidsjobben som fastlege – hvor de fleste leger jobber rundt 50 timer i uken fra før av, forteller Christersson og legger til:

LES OGSÅ: Her er det flest arbeidsledige i Rogaland

128 timer jobb i uken

– Ifølge en undersøkelse gjort av Helsedirektoratet i 2019, jobber hver tiende lege i små kommuner med opptil 5000 innbyggere, over 100 timer legevakt i uken, og totalt med fastlegejobben jobber de 128 timer i uken. Da er det ikke mange timer igjen av uken.

– Det er helt uforsvarlig. Alle blir trøtte av å jobbe lenge. Det er større sjanse for å gjøre feil. Dessverre, for legene, kan feil føre til at folk blir syke eller dør, understreker Christersson.

Legene har kjempet for ordningen i mange år. Siden forrige tiår står det protokollført i tariffavtalen at en legevakt-regulering skal på plass.

LES OGSÅ: Svigerinner på 87 og 77 år saksøkes av kommunen: – Mor synes det er fryktelig (+)

Få vil bli leger

– Men hver gang legene ønsker å få på plass en begrensing, utsetter KS dette. Nå er det på tide å sette foten ned, sier Christersson, som tror følgende om hvorfor en regulering ikke er på plass.

– Det må KS svare på selv, men utfordringen er nok at en del kommuner har vansker med å rekruttere nok leger, og at legevakten ikke kan drives på en forsvarlig måte. Dette er et klassisk «catch-22»-eksempel. Det er ikke nok fastleger fordi ingen vil jobbe under slike vilkår. Jeg tror de ikke kommer utenom det. Vi må komme til enighet, mener Christersson.

Han forteller at få unge ønsker å bli fastleger. Arbeidsbelastningen er for stor. Den samme trenden er både i byene og i distriktene, ifølge Christersson.

Streikeviljen blant legene er stor, forteller Christersson, men han håper ikke streiken varer lenge.

– Vi ønsker å komme til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen om en regulering av arbeidstiden på legevakten, men vi er villige til å streike til vi oppnår det vi vil, sier han.

35 leger i streik

Totalt er 35 leger over hele landet i streik. I Bergen, Tromsø og Narvik ble det tatt ut fem leger i streik, mens fire leger i henholdsvis Stavanger og Trondheim også streiker.

Tolv nye leger ble tatt ut i streik i opptrappingen mandag, melder NTB.

Kommunene dette gjelder, er Kautokeino, Sirdal, Vang, Nord-Aurdal, Herøy (Møre og Romsdal), Karasjok og Hasvik. Uttaket omfatter kommuner i distrikter med stor legevaktbelastning.

Legeforeningen varsler at streiken vil trappes opp i starten av uken dersom partene ikke kommer til enighet.

– Norge står midt i en pandemi som har hatt store konsekvenser for helsetjenesten. Vårt første uttak skåner befolkningen og pasientene i stor grad for konsekvensene av streiken. Vi er opptatt av å ta samfunnsansvar, også under en streik, uttalte president i Legeforeningen Marit Hermansen da streiken ble annonsert.

Kan påvirke ventetid ved legevakten

Fylkestillitsvalgt for allmennlegene i Troms, Lise Figenschou, sa søndag til NRK Dagsnytt at streiken er krevende.

– Kommunelegene og fastlegene har en helt essensiell rolle i kommunehelsetjenesten, og det er de små kommunene som blir mest sårbare. Blir streiken langvarig, vil det kunne gå ut over ventetid for eksempel på legevakten, sier Figenschou.

Sist det var legestreik, var i 2016. Det endte med tvungen lønnsnemnd etter fem uker med streik.

LES OGSÅ: Filmet mens han kjørte i 250 km/t i Ryfylketunnelen

KS: Har kommet med en rekke forslag

KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø sier at alle forslag har blitt avvist av Legeforeningen.

– Vi har stått på i forhandlingene og meklingen for å sikre at alle innbyggerne i Norge skal ha tilgang på legevakttjenester. Vi er enig med Legeforeningen i at noen fastleger har for stor vaktbelastning, og vi har i løpet av meklingen foreslått en rekke tiltak for å redusere denne, sier Gangsø til KS' nettsted.

Mer fra Dagsavisen