Nyheter

Kongelig oppfordring til havnæringen

Kronprinsesse Victoria av Sverige har et stort engasjement for havet. Derfor gjestet hun Stavanger hvor hun holdt foredrag under Aquavision, havnæringens svar på ONS.

– Kjære representanter fra havnæringen. Deres næring er og vil bli livsviktig når det kommer til å gi mat til verdens, stadig økende, befolkning. Med andre ord: Vi trenger dere. For å få til en god framtid for alle, er vi avhengig av et sunt hav, sa kronprinsesse Victoria av Sverige under sitt foredrag under Aquavision onsdag.

Den svenske tronarvingen har et sterkt engasjement for sunn og bærekraftig mat og er en offisiell ambassadør for FNs bærekraftsmål. Kronprinsessen har valgt å fokusere særskilt på arbeidet med hav- og fiskespørsmål.

Hun er selv beskytter for det svenske initiativet SeaBOS, som har utspring fra Stockholms universitet. SeaBOS samler forskning og næringsliv innen havbruk og fiskeri.

SeaBOS består av ti av den største nøkkelaktørene innenfor havnæringen. Her finner man selskaper som Marine Harvest, Skretting-eier Nutreco, Cermaq og Cargil Aqua Nutrition. Selskapene står for én tredjedel av omsetningen til verdens 100 største sjømatselskaper.

LES OGSÅ: – En rugemaskin for framtidens havbruk

– Næringen må lede an

– Den kommersielle sektoren beskyldes ofte for å være en beskytter av status quo. Det er flere eksempler på det motsatte. Havnæringen er en drivende faktor for forandring. Næringen jobber sammen for et bærekraftig havnæring. Det er viktig at havnæringen tar ansvar, og leder an, for å finne opp nye, innovative og kommersielle løsninger for et sunnere hav, sier kronprinsesse Victoria.

Aquavision er havnæringens svar på oljenæringens ONS. Nesten 470 deltakere fra over 45 land deltok på den to dager lange konferansen i Stavanger konserthus.

LES OGSÅ: Ban Ki-moon gjestet Stavanger: – Vi har ikke en planet b, og heller ikke en plan b

– Mål forandrer ingenting

En bærkraftig næring, og viktigheten med et renere hav var naturlig nok på dagsorden. Kronprinsessen mener at det ikke bare må settes mål.

– I kampen mot fattigdom, urettferdighet og klimaforandringer, så er mål et godt virkemiddel for å inspirere folk. Men gode mål forandrer ikke verden. Det gjør dere, menneskene, sa kronprinsessen fra talerstolen i en fullsatt sal.

LES OGSÅ: Nå skal vi bli havbønder

– Brennende engasjert

Eivind Helland, daglig leder i Blueplanet, som arrangerer Aquavision, setter pris på det kongelige besøket.

– Hun har et brennende engasjement for havet. En bærekraftig næringen har vært et hett tema under hele konferansen. Viktigheten med at framtidige generasjoner skal også kunne leve av havet. På Aquavision samles hundrevis av aktører fra bransjen fra hele verden. Det er en møteplass for å lære av hverandre, bli bedre og utvikle næringen videre, sier Helland.

LES OGSÅ: Tror på fiskeoppdrett i Nordsjøen

Dette er Aquavision

** Er en konferansen for havnæringen.
** Arrangeres annethvert år i Stavanger. Ble første gang arrangert i 1996.
** Samlet i år nærmere 470 deltakere fra over 45 land.
** Konferansen samler leder fra hele verden fra næringen.
** Målet er å lære, dele og bli bedre sammen for å videreutvikle havnæringen.
** Konferansen eies av fôrgiganten Skretting og morselskapet Nutreco. Blueplanet står for gjennomføringen.
** I år deltok blant andre kronprinsesse Victoria og Ban Ki-moon.

LES OGSÅ: Mot ny rekord for sjømateksporten

Mer fra Dagsavisen