Nyheter

Tror på fiskeoppdrett i Nordsjøen

Grieg Seafood på Finnøy vil etablere oppdrettsanlegg i Nordsjøen. Finnøy blir en del av Stavanger, og storkommunen ønsker å bli store på fisk.

– Vi vil ut i Nordsjøen, åpent hav. Fordelene er at vi kan drive lakseoppdrett i større skala. I dag produserer vi 20.000 tonn laks i året fra ni oppdrettsanlegg i Rogaland, og vi omsetter for 1,2 milliarder kroner. Det er vanskelig å si, men produksjonen kan nok ganges med fem, sier Ander Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood.

Offshoreteknologi

Ved hjelp av offshoreteknologi fra oljebransjen vil Grieg Seafood bygge store oppdrettsanlegg på åpent hav. Seint i fjor sende de søknad til Fiskeridepartementet om godkjenning til å gå videre med planene. Kvame håper departementet godkjenner planene.

– Vi avventer svar. Får vi grønt lys så regner vi med å teste i stille farvann først. Deretter hales installasjonen ut i Nordsjøen. Hvor langt får vi se, men det blir uansett vest for Kvitsøy.

Selskapet har jobbet med ideen siden 2013. To modelltester blitt gjort i basseng i Hirtshals i Danmark.

Grieg Seafood har kalkulert at det vil koste 270 millioner kroner å bygge og gjøre denne type oppdrettsanlegg driftsklart med fisk.

En av de største utfordringene til oppdrettsbransjen er lakselus.

– Det vil fortsatt være lus på havet, men kanskje litt mindre. Nye metoder for å bekjempe lus er i stadig utvikling. I tillegg til å bruke rensefisk som spiser lus – som brukes mye i rogalandsfjordene, tar man også i bruk laser som faktisk skyter lus, forteller Kvame. Oppdrettsanleggene i Nordsjøen skal etter planen bygges i betong.

– Anlegget vil være 412 meter i omkrets. Det er mye som skal på plass og utvikles, forteller prosjektdirektør i Grieg Seafood, Tor Eirik Homme.

Høyden skal være 16 meter. Anlegget skal kunnes senkes opp og ned ti meter i sjøen. Ringen rundt tåler 15 meter høye bølger.

– Havbruk er en global trend

Eivind Helland er daglig leder i Blue Planet, et selskap eid av 29 aktører som jobber for å videreutvikle oppdrettsindustrien.

– Norge har et enormt potensial i havområdene. Oppdrett i fjorder har vært en suksess. Næringen skal videreutvikles i årene. Rogaland, med sin offshore-erfaring, har en fordel i utviklingen.

– Den globale trenden er at man nå se på hvordan man kan gjøre det samme med havbruk som man i generasjoner har gjort med landbruk, sier Helland.

– Nye Stavanger skal bli gode på fisk

Finnøy kommune skal sammen med Rennesøy slå seg sammen med Stavanger. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sier den nye storkommunen vil satse på havbruk. Denne uken var hun på verdens største sjømatmesse i Brussel, Seafood Expo Global. Ordføreren sier sjømat og havbruk kommer til å bli en enda viktigere næring, og at verden i 2050 skal produsere dobbelt så mye sjømat som i dag.

– Det skal vår region være med på, understreker Sagen Helgø.

LES OGSÅ: Nå skal vi bli havbønder

Hun besøkte blant annet Grieg Seafood, Marine Harvest og Egersund Group under Brussel-oppholdet.

Stavanger har ikke fiskeoppdrettsanlegg i kommunen i dag, men fôrprodusent Skretting er lokalisert i kommuen. Sagen Helgø innrømmer at Stavanger kommune heller ikke har konsentrert seg om landbruk.

– Vi har landsbrukskontor og landbruksplan, men Stavanger kommune har ikke hatt mye fokus på landbruk tidligere. Noe av grunnen til det er t kommunen ikke har hatt store områder til landbruk. Når vi slår oss sammen med Finnøy og Rennesøy så blir vi største på tomatproduksjon og verpehøns, sier Sagen Helgø og fortsetter:

– Finnøy er også en stor oppdrettskommune. Grieg Seafood med sine over 130 ansatte er kommunens største arbeidsgiver utenom kommunen selv.

Stavanger har ingen oppdrettsanlegg i kommunen i dag. Sagen Helgø mener det absolutt kan bli aktuelt med flere anlegg enn de tilknyttet de nye kommunene som Stavanger slår seg sammen med.

– Bra med storkommune

Helland i Blue Planet roser Finnøy kommunes engasjement for fiskeoppdrett.

– Jeg vil berømme Finnøy. Kommunen har vært framoverlent, sier Helland.

Han tror likevel at det er positivt at oppdrettsnæringen i Finnøy blir en del av storkommunen med Stavanger. Helland frykter ikke at oppdretten, som har er en stor næring i Finnøy, vil «forsvinne» i mengden i Nye Stavanger.

– Det ligger mye kompetanse i de kommunene som går inn i Stavanger. Det handler om å forvalte den kompetansen best mulig i den nye storkommunen, mener Helland.

Arbeidsplasser?

Ordfører Sagen Helgø sier oppdrett skal være en næring som skal generere flere arbeidsplasser i regionen i årene som kommer. Et oppdrettsanlegg i seg selv skaper ikke mange arbeidsplasser, men det er ringvirkningene fra anleggene gjør det.

– Ringvirkningene er betydelige. Da snakker jeg om de som produserer utstyr, driver service på anlegget, båter, fôr og transport. Totalen vil bli stor, sier Helland.

Mer fra Dagsavisen