Stavanger

Næringseiendommer for 7 milliarder solgt i 2015

Det ble solgt næringseiendom for syv milliarder kroner i Stavanger-regionen i 2015. 70 prosent av kjøperne var utlendinger. Kun ti prosent var lokale.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Internasjonale aktører dominerer på kjøp av store næringseiendommer i Stavanger-regionen. 2015 var et rekordår hva gjelder transaksjoner på næringseiendom.

– Det ble solgt næringseiendom for syv milliarder kroner, inkludert nasjonale porteføljesalg som også gjelder næringsbygninger i resten av landet. Uten de nasjonale porteføljene er tallet 5,5 milliarder kroner, sier Jan Inge Røyland, leder for Eiendomsmegler 1 Næringseiendom, til RA.

Derfor kommer de

Av næringseiendomsvolumet solgt i fjor var 70 prosent av kjøperne internasjonale. 20 prosent var nasjonale, mens 10 prosent var lokale, viser en fersk rapport fra Eiendomsmegler 1.

– Det er ikke lenge siden internasjonale aktører begynte å se på Norge. Først og fremst er det Oslo, og så Stavanger. Grunnen til det er at Stavanger-regionen har mange kjente, store og solide selskaper og leietakere. Det vekker interesse. Disse aktørene vil gjerne kjøpe noe som er solid og som de kjenner til, sier Røyland.

Sto for 40 prosent

I fjor ble Statoils hovedkvarter på Forus solgt for 2,5 milliarder kroner. Transaksjonen utgjorde 40 prosent av arealvolumet som ble solgt i fjor. Statoil-bygningene ble kjøpt av det amerikanske selskapet Colony Capital.

LES OGSÅ: Statoil selger Forus-kontoret

– En slik transaksjon utgjør mye av volumet. Andre store eiendomssalg i 2015 var tyske Wintershall i Hinna Park, som ble kjøpt av Wintershall egen pensjonskasse, samt Centrica i Bjergsted, sier Røyland.

Han forklarer at historisk sett har Norge hatt lavere pris på næringseiendom enn utlandet.

– Klar økning

Daglig leder i Areal Eiendom AS, Tore H. Idland, sier det aldri har vært flere utenlandske interessenter i markedet.

– Man ser en klar økning av utenlandsk aktivitet i Norge og Stavanger-området. Norge er et regulert land, men er likevel et relativt vennlig land å handle i som utlending. Norge er et trygt og stabilt land, sier han.

Flere aktører fra blant annet USA og Storbritannia, er utelukkende interessert i store næringseiendommer i over 100 millioner kroner-klassen.

– En faktor for at denne type aktører kommer kan være at vi har en lav rente og at kjøperne får en forholdsvis bra avkastning. I tillegg finnes det mange solide bedrifter som gir gode og stabile leieinntekter.

– Vil vedvare

Røyland tror interessen fra utlandet vil vedvare.

– Har man skapt en interesse, så vil nok den vedvare. Men det vil variere hvor mye salgsobjekter som er tilgjengelige og hvordan utviklingen i resten av verden er, sier Røyland, som ikke ser noe negativt i det.

– Det investeres i regionen, og de som selger reinvesterer.

De lokale aktører dominerer på mindre næringseiendommer.

90 prosent selges «off market»

Nettverk og relasjoner er viktig når store næringseiendommer omsettes.

– 90 prosent, eller iallfall en veldig stor del av næringseiendommene, selges «off market». De ligger ikke på Finn.no. Jo større og dyrere objektet er, jo vanligere er det med «off market», sier Tore H. Idland, daglig leder i Areal Eiendom.

I går lå det 20 næringseiendommer til salgs på Finn.no.

– Eiendommer til 10–15 millioner kroner er noe «alle» kan få til. Vi jobber med både små og store investorer i et marked hvor det gjelder å ha nettverk og relasjoner, sier Idland.

Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 er enig.

– I Eiendomsmegler 1 har vi satset mye på å bygge kompetanse og ressurser på å skaffe oss nettverk hos de nasjonale og internasjonale aktørene, sier Røyland.

Ledigheten gikk ned på Forus

Ledigheten av næringsareal i regionen har økt siden 2013. Størst er ledigheten på Forus.

– Nå har den stabilisert seg. Faktisk har den gått ned fra 10,2 prosent til 9,2 prosent på Forus. Grunnen til det er at kontorbygningene i Forusbeen 35 gikk fra å være tomt til å bli et asylmottak, sier Jan Inge Røyland, leder i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom.

LES OGSÅ: Asylmottak på Forus enstemmig vedtatt

– Når store kontorbygninger på 20.000 kvadratmeter enten er ledige eller leid ut, så påvirker det statistikken veldig, legger han til.

Tøffere kontormarked

Nedgangen i nærings-eiendomsmarkedet går hardest utover kontorbygningene.

– Leieprisene har helt klart gått ned, men ikke i alle segmenter og ikke like mye. Næringseiendomsmarkedet er mer komplekst og sammensatt enn boligmarkedet, sier Tore H. Idland, daglig leder i Areal Eiendom, til RA.

– Alt som har med kontor å gjøre er tøffere. Det er vesentlig lavere aktivitet, men det er forbigående. Man må ikke svartmale. Dette har vi sett før, legger Idland.

Det er vanskeligere å få leid ut næringsareal, og da spesielt i kontorsegmentet.

– Markedet for næringseiendommer av høy kvalitet, med gode og solide leieinntekter, er for tiden meget bra, sier Idland.

Leieprisene

Ifølge en fersk rapport gjort av Eiendomsmegler 1, har ledigheten på kontorareal steget siden 2013.

– Spesielt på Forus har leieprisene gått ned. I Stavanger sentrum holder leieprisene seg bedre, sier Jan Inge Røyland, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom.

– I 2013 og 2014 var leieprisen på kontorareal 1900 kroner kvadratmeteren. I 2015 dalte den til mellom 1750 og 1400. Nå er leieprisen mellom 1600 og 1200 kroner kvadratmeteren. Da snakker jeg om nye, moderne kontorarealer, sier Røyland til RA.

Han sier det er leietakernes marked.

Ledighetstallene

Arealledigheten er på totalt 5,3 prosent. Dette gjelder både kombinasjonseiendommer (3,6 prosent, opp fra 2,7 i 2015), handel (2,2 prosent, opp fra 1,6) og kontor (ned til 9,2 prosent fra 10,1 prosent). Størst er ledigheten på Forus med 9,2 prosent. I Stavanger sentrum er ledigheten 3 prosent, i Sandnes 2,5 prosent. I Sola, Tananger og Risavika er ledighetsprosenten 4,3.

I Stavanger randsone er ledigheten 3,8 prosent, ifølge rapporten.

LES OGSÅ: Stavanger Næringsmegling AS konkurs

Mer fra Dagsavisen