Stavanger

Leder: Revidert med bremsene på

Det blir gode bilder og flott PR av fotosession på Fisketorget med blåblå himmel, men økonomien i regionen forblir blygrå, skriver Bjørn G. Sæbø om revidert nasjonalbudsjett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Erna Solberg sendte seg selv, Ketil Solvik-Olsen og Bent Høie til Stavanger for å selge inn godbiter fra revidert nasjonalbudsjett. Det blir gode bilder og flott PR av fotosession på Fisketorget med blåblå himmel, men økonomien i regionen forblir blygrå.


Regjeringen kjører med håndbrekket trukket opp når det kommer til å få ned arbeidsledigheten, og det ville vært drøyt å påstå at 250 millioner kroner i engangstilskudd til kommuner på Sør- og Vestlandet til vedlikehold og rehabilitering av veier, bygg og anlegg får lokalpolitikerne i festhumør noen dager før nasjonaldagen. Totalpakken mot arbeidsledighet rettet til oljebeltet på Sør- og Vestlandet er 900 millioner kroner, der det i tillegg til samferdsel skal brukes 50 millioner kroner til vedlikehold i tre helseforetak, 50 millioner til Forskningsrådets Demo 2000-prosjekter i petroleumsindustrien og 1000 flere tiltaksplasser for ledige i andre halvår. 137 av millionene går til Rogaland, og Stavanger får 48 millioner og Sandnes 30 millioner kroner gjennom revidert nasjonalbudsjett.


Det er grenser for hvor mye maling og flikking av sykehus en får for 50 millioner i dag, og 1000 flere tiltaksplasser lukter det heller ikke ambisjoner av. Bare i Rogaland var det 11.763 helt arbeidsledige i april, eller 4,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er bra at ledigheten ikke biter seg fast i resten av landet, samtidig som det er et paradoks at oljefylkene Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal – som har utgjort den mest lukrative delen av Norge i noen tiår nå – sliter tyngst.

Ordførerne i Rogaland har oppgitt 400 prosjekter til en verdi av fire milliarder kroner for å få bukt med arbeidsledigheten i fylket. Erna Solberg satser først og fremst på de små prosjektene som er raske å få i gang, slik som rensing av sjøbunnen i Bangarvågen til 20 millioner kroner. Ett av de store savnene i revidert er plasseringen av fornybarfondet, der Stavanger slåss med Bergen og Trondheim om lokaliseringen. De tre byene greier sikkert å vente til høsten og statsbudsjettet til finansieringen, mandatet og organiseringen er spikret, men regjeringen unngår behendig å slå to fluer i en smekk ved å skyve avgjørelsene om AS Fornybar med sine 20 milliarder kroner i forvaltningskapital foran seg. Lokaliseringen av fornybarfondet til oljehovedstaden Stavanger ville gitt verdifulle signaler både om arbeidsplasser og gitt en opptur til fornybarmiljøet som er i oppstartfasen.

Mer fra: Stavanger