Leder

Leder: Ernas passive spill

Det er lenge til hipsterøkonomien blir stor nok til å ansette tusenvis av gode hoder, skriver Bjørn G. Sæbø i tirsdagslederen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Antakelig er statsminister Erna Solberg en av mange nordmenn som følger med på EM i håndball, der de norske herrene gjør det historisk bra. Sannsynligvis har Erna fått med seg en av reglene som gjør håndballen så underholdende å se på – nemlig den som forbyr passivt spill. For mye dødtid med ball i angrep og dommeren blåser og gir ballen til det andre laget. Omtrent slik fungerer Erna også politisk. Statsministerens evne til å tåle piping er en god egenskap, samtidig som hennes stoiske ro kan gli over i passivitet. Det er der vi er nå.
Stavangers siste ledighetstall var på 4,3 prosent, og det blir langt verre før ledigheten snur igjen. Den reelle ledigheten ser vi først når sluttpakkene tar slutt og flere må melde seg hos Nav. Regjeringens virkelighetsoppfatning er i beste fall naiv fordi den tror markedet ordner opp av seg selv, eventuelt så er det mangel på koblingspunkter til dem som er rammet av krisen. Ernas medisin er skattelette, omstilling og klassiske motkonjunkturtiltak som veier og offentlige byggerier. Skattelette på i beste fall noen tusenlapper i året hjelper ikke så mye for den som har mistet inntekten, og selv om byggevirksomheten ifølge Næringsforeningen vil sysselsette 5000 årlig, er det et høyt sprang opp til de 35.000 som til nå har mistet jobben i petroleumsbransjen. Og den som løper rundt på møter og seminarer i Stavanger-området for tiden vet at det gründes og omstilles for harde livet, men alle som besøker de samme seminarene vet at veien fra gründer til bedrift som kan ansette kloke hoder er lang. Selv nye bedrifter som scorer høyt på omstilling og holder seg unna olje og gass, er ikke i nærheten av å ansette nok ingeniører til å ta unna for oljenedturen. Det er lenge til hipsterøkonomien blir stor nok til å ansette tusenvis av gode hoder.
I løpet av kort tid vil det for alvor gå opp for rikspolitikerne at arbeidsledigheten ikke er et oljebeltefenomen, men en krise de må ta med seg inn i valgkampen. Det blir – for å holde fast i håndballspråket – passivt av Erna å avvise det faktum at ledigheten i Norge blir rekordhøy i 2016 med at det er verre andre steder. Arbeidsledige ingeniører i Stavanger finner ikke trøst i at det er verre i Hellas. Ved siden av de godt utdannede som nå går ut av oljejobbene, er det i ferd med å bli en høy ungdomsledighet i tillegg til at flere flyktninger må over i jobb de neste årene. Pr i dag er regjeringen høyt oppe på sin tøffe flyktningpolitikk, men når den andre store saken – les arbeidsledighet – fortsetter å vokse, må Erna komme opp med noe mer aktivt nå når Norges viktigste bransje er på en dramatisk nedtur.

Mer fra: Leder