Nyheter

– FNB driver med svindel

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, FNB, vil fjerne bomringen og i stedet høyne eiendomsskatten i Stavanger for å finansiere infrastruktur. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener FNB svindler velgerne.

– Svindel er det ordet jeg vil bruke, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp) til RA.

Moi Nilsen mener det er svindel når FNB sanker underskrifter på kjøpesentre. FNB vil bli et nasjonalt parti. For å bli det, må partiet blir registrert i partiregisteret. Til det trenger FNB 5000 underskrifter. Hittil har de rundt 2500.

LES OGSÅ: Nå skal partiet hans bli nasjonalt

LES OGSÅ: Bussveien blir 2,8 milliarder kroner dyrere

I stedet for finansiere kollektivutbygging, gang- og sykkelveier og bilvei med bomringen, vil FNB øke eiendomsskatten i Stavanger, maksimalt.

Det mener Moi Nilsen er galskap.

– FNB er villige til å øke eiendomsskatten maksimalt. Det tror jeg ingen andre politikere har foreslått, og de som foreslår dette er i gang med å starte et parti, tordner Moi Nilsen.

– Det er tidenes skatteøkning til Stavangers befolkning, legger han til.

LES OGSÅ: Frps umulige ligning

– Navnet, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, klenger hos folk. Ingen liker bompenger. Når de står på stand, så forteller de ikke folk hvordan de vil finansiere uten bomring, de lurer folk. Når en gammel tante på Stokka skriver under, så gir hun støtte til et parti som kan sørge for at hun må flytte ut av huset sitt fordi hun ikke har råd til den økte eiendomsskatten, mener Moi Nilsen.

– FNB må fortelle folk hva de egentlig har tenkt å gjøre, å øke eiendomsskatten maksimalt. Det må de informere folk om. Dette er skremmende. Det er derfor jeg reagerer, understreker Moi Nilsen.

Frode Myrhol mener derimot at folk flest vil komme billigere unna med økt eiendomsskatt foran bomtingen, som kommer til høsten.

LES OGSÅ: Vil ha priskutt til foreldre

– Bor man i en 60 kvadratmeter stor leilighet, så vil eiendomsskatten øke med 4162 kroner. Bor man i en 120 kvadratmeter stor bolig, vil skatten øke med 6316 kroner. Bor man i en 240 kvadratmeter stor eiendom, så er økningen 10.624 kroner, forklarer Myrhol.

FNB-Myrhol mener det er sosialt rettferdig med økt eiendomsskatt foran bomring.

LES OGSÅ: Varsler omkamp om bompenger

– Maksimale bomutgifter for en bil er 31.680 kroner i året. Har man to biler, er bomprisen 63.360 kroner. FNB er ikke tilhengere av eiendomsskatt, men det er bedre enn å betale bompenger, sier Myrhol.

Han mener det ikke er urettferdig overfor dem uten bil.

LES OGSÅ: Bompenger: – Omkamp uklokt og urealistisk

– Alle skal være med å bidra til en god infrastruktur. Bomringen er ikke en sosialt rettferdig skatt, sier Myrhol.

Dette kaller Moi Nilsen «kommunistisk».

– FNB vil sende regningen til hele folket. Også de som ikke har bil. Dette må jeg advare mot, sier Moi Nilsen og fortsetter:

– Det er noe som heter «å la være». Man kan la være å kjøre bil, men man kan ikke la være å betale eiendomsskatt, sier Moi Nilsen.

Tirsdag møttes Myrhol og Moi Nilsen i studio hos NRK Rogaland. Det ble hett.

– Jeg synes Moi Nilsen kom med en rekke faktafeil. Jeg ble avbrutt hver gang jeg forsøkte å arrestere ham. Moi Nilsen sier at FNB vil femdoble eiendomsskatten. Det er feil. Å øke eiendomsskatten fra 3 promille til 7 promille er altså å femdoble?

LES OGSÅ: Bompenger og barnefamilier

Myrhol mener Frp går til angrep på hans parti fordi Frp er redde for å miste stemmer.

– Jeg tror de ser at vi kan stjele enda mer stemmer enn det vi allerede har gjort. Men det var ikke derfor vi gikk inn i politikken. Vi ville være et alternativ for dem som er imot bompenger, men som av ulike grunner ikke vil stemmer Frp. Selv tror jeg at vi har stjålet velgere fra både Frp, Høyre og Ap, men det blir egentlig bare spekulasjoner, sier Myrhol.

Ifølge Myrhol er FNB og Frp enige i mye i den politiske hverdagen.

LES OGSÅ: – Ikke stemt inn for å holde kjeft

– Bom, vei og utbyggingssaker. Men jeg er kritisk til at de ikke stemte for Aps forslag om å konsekvensutrede bomringens påvirking på barnefamilier. Det skjønner jeg ikke, sier Myrhol.

– Det er ikke i reguleringssaker at man fremmer denne type saker, kommenterer Moi Nilsen.

Mer fra Dagsavisen