Sport

Derfor sier de ja til å fjerne omstridt vetorett i Viking

Styret i Viking FK sendte fredag ut innkalling til ekstraordinært årsmøte 13. juni. Ny avtale mellom AS og FK – samt fjerning av vetoretten til FK – er agenda. Får styret gehør er grunnen for frisk kapital inn i Jåttåvågen klargjort.

Følg RA Sporten på Facebook!

Styreleder Rune Bertelsen i Viking FK mener medlemmene vil være godt nok beskyttet av årets tingvedtak om å beholde den såkalte dualmodellen.

Denne sørger i praksis for at norske fotballklubber i hovedsak er medlemsstyrte og ikke aksjonærstyrte. Med et nytt og oppdatert avtaleverk mellom AS og FK på siden tror Bertelsen nå tiden er moden for å gjøre noe med det som har vært et stridstema i en årrekke.

– Styret foreslår at vi kan la vetoretten gå. Vi mener samarbeidsavtalen og regelverket beskytter FKs posisjon såpass godt at det ikke skal være behov for den i framtiden, sier Bertelsen til RA.

LES OGSÅ: Han vil være rolig i markedet selv med penger inn

Sikres av NFFs lover

Medlemmene i Viking FK har siden AS (den gang ASA) ble opprettet i 1999 hatt en vetorett om vedtektsendringer.

Flere aksjonærer har de siste årene vært tydelige på at kranen er skrudd igjen for nye investeringer fram til denne er borte.

– Vi har fått høre mange ganger at denne er en begrensning for dem som vil investere i Viking. Den har aldri vært brukt i praksis og var nok viktigere i 1999. Den gangen var ikke regelverket til NFF særlig detaljert, sier Bertelsen.

Dette lovverket ble oppdatert av NFF i 2011 og Viking vil nå også oppdatere helheten i FK/AS-avtalen etter dette.

Ettersom NFFs lover trumfer klubbenes egne vil Viking kunne forenkle og forkorte avtalen vesentlig.

– Det har vært en god og ryddig prosess. Dette vil framover gjøre det enklere å forstå hva som gjelder, sier Bertelsen.

Dette endrer de

Hovedpunktene som ønskes endret i samarbeidsavtalen mellom breddeklubben på Eiganes og proffdelen i Jåttåvågen er som følger;

• Planen for spillerutvikling og spillerlogistikk som nå benyttes legges inn i avtalen som en viktig bit. Dette har tidligere vært i strategien, men ikke i avtaleverket. Dette skal sikre bærekraft for framtiden.

• Den gamle avtalen har gitt begrensninger for breddedelen og damedelen. Blant annet mot sponsormarkedet. Nå skal FK kunne operere i markedet selv som en hvilken som helst normal breddeklubb. Dette anses som viktig for å lykkes. Spesielt med damesatsingen.

• FK sikres utdannings og solidaritetsmidler fra alderen 12 til 15 år om de får fram spillere til klubbens A-lag. Det har vært prinsipielt viktig for FK for å ikke komme dårligere ut en naboklubbene.

Avtalen som nå ligger løper i utgangspunktet til 2026. En eventuelt ny avtale vil løpe til 2029.

Det vil ikke bli endringer i måten Viking styres på. Fortsatt vil det, slik NFF krever, være to styrer. FK vil ha to representanter i AS-styret. En mann og en kvinne.

Stiftelsen Viking FK er åpne

Hos Stiftelsen Viking FK, som i praksis styrer klubbens store aksjepost i AS, er leder Einar Vevatne helt åpen i sitt syn på å fjerne vetoretten. Ingen tanker er landet og han mener at alle fra dette styret står fritt til å bruke sine stemmer som de vil.

– Vi har sett papirene og viste at dette kom. Nå må vi sette oss sammen og se på det.

Vevatne mener at Stiftelsen ikke bør ha et offisielt syn eller standpunkt til denne saken.

Samtidig er han klar på hva Stiftelsen Viking FK ønsker.

– Det jeg kan si er at vi, som alle andre, ønsker et solid økonomisk fundament rundt toppfotballsatsingen i Viking. Da er en vellykket emisjon viktig. Det er både i FK, AS og Stiftelsens interesse.

– Hva er holdningen til å bli med i en eventuell emisjon i etterkant denne gangen?

– Vi må ta det når prospektet foreligger. Men det er også bare å se på regnskapet vårt. Vi sitter ikke lengre på frie midler som kan benyttes. I så fall må FK tilføre oss disse midlene, sier Vevatne.

Mer fra Dagsavisen