Om såpe i en moderne verden

DEBATT: Man vedgår at man ble en liten smule satt ut. Butikkdamens utgreiende svar var liksom ikke helt ventet.

Av: Dag Eigil Rusnes

«Unnskyld», sa man til den smilende og forekommende butikkdamen, «men kunne du være så grei å vise meg hyllen der man kan finne vanlig såpe?» Man hadde lett og gransket den lille Coop Prix-butikken riktig så grundig, uten å ha funnet noe som minnet om såpestykker. Det var alskens annet å finne innen såpesjangeren, det var så. Flytende håndsåpe i glorete, søppelgenererende plastflasker. Flytende dusjsåpe. Sjampo. Men ingen såpe i fast form. Merkelige greier. Var det øynene som sto i veien? Kunne det være alderen?   Man fikk spørre en av de ansatte. 
«Såpe? Jaså? Hva var det du hadde tenkt å vaske, da? Skal du vaske opp? Vaske gulvet? Vaske klær? Vaske golvet? Eller skal du vaske deg selv? I så fall, hva skal du vaske? Hendene? Ansiktet? Kroppen?» 

Man vedgår at man ble en liten smule satt ut. Butikkdamens utgreiende svar var liksom ikke helt ventet. «Eehh … man hadde tenkt å vaske både hender og kropp, da.». «Vel, kom her, så skal jeg vise deg.». Raske og effektive steg bort til en av de hyllene man hadde undersøkt før. Med en selvsikker mine grep butikkdamen en plastflaske med flytende Lano. «Se, her er såpe! Trenger du flere? Trenger du sjampo eller dusjsåpe, også?» «Men dette er da ikke noe såpestykke», innvendte man. «Nei, det er så.». Tonen ble belærende. «Men dette er nært beslektet med det produktet du etterspør. Dette er, som sikkert forstår, «såpestykkets søster»».   

DEBATT: Mens vi ventar på Amundsen

«Så dere selger altså ikke såpestykker, så som Lano, Lux eller Sterilan, i fast form?», konkluderte man. «Nei, her i butikken fører vi ikke det produktet du omtaler.». Kundene etterspør det ikke så mye lenger. Flytende såpeprodukter er dessuten mer hygienisk, det skjønner du sikkert.».   

Man grep 2 stk. flytende Lano, slengte dem besluttsomt i handlekurven og satte kursen mot kassen. Man er da en hygienisk orientert og moderne innstilt herre, på tross av etter måten moden alder. Man innser at man er en smule gammeldags. Man tilhører faktisk en generasjon som både husker og bruker vanlig såpe. Stykker med såpe i fast form, til legemets renselse og velbehag. En utdøende rase. 

LEDER: «Fotballens symboler»