Stavanger Oilers

Imponerte Higson i 2010 – nå er han sluttspillets gigant for Oilers

Det tok tid, men Rob Bordson har vist seg verdt å vente på for Oilers.

Stavanger — Sommeren 2021 gikk uten at Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson fant den siste centeren til lagbygget for 2021-22-sesongen. Kritikken haglet i sosiale medier, og journalister etterspurte nærmest daglig hvor det ble av den siste signeringen.

Valget om å vente til den rette var funnet førte til at Rob Bordson ble hentet i oktober. Planen hans var egentlig å spille for Kansas City Mavericks i ECHL (nordamerikansk nivå tre), men Europa og Stavanger fristet.

Bordsons forbindelse med Oilers begynte for en lang tid tilbake. Faktisk må man helt tilbake til desember 2010. Da var Pål Haukali Higson på talenttur til USA for å finne framtidige spillere til både avslutningen i Siddishallen, og som var aktuelle for spill i DNB Arena når den var ferdig bygget.

Mats Zuccarello spilte kampen, men han er foreløpig ikke aktuell for en overgang til Oilers. Det er heller ikke backen Ryan McDonagh, som har vunnet de to siste Stanley Cup-finalene med Tampa Bay Lightning.

Higson var der for å se på Kelsey Tessier og Rob Bordson. Førstnevnte har denne sesongen spilt i Frankrike, men har lagt bak seg sesonger i svensk, tysk, finsk og østerriksk ishockey. For Bordson stemte det derimot denne sesongen.

Higson Bordson Facebook-post

Missing link for Oilers

Higson fant det han lette etter. Relasjonen, som blant annet inneholdt en middag etter en kamp i Nord-Amerika i 2015, viste seg å være en god investering for sportsdirektøren. Nå hylles centeren.

– Han har levert et fantastisk sluttspill. Rob er en god ishockeyspiller, og jeg er veldig glad for den famøse middagen i 2015. Det viste seg at han var «missing link» i lagbygget vårt. Det tok lang tid, og var mange som huffet seg, men jeg tror alle er fornøyde med det nå, sier Higson til RA.

I kamp sju mot Sparta var det Bordson som scoret det kampavgjørende målet som sendte Oilers til NM-finalene for første gang på fem år. Nå har Bordson scoret viktige mål i to av tre finalekamper mot Storhamar.

Pål Haukali Higson

Viktigheten av Bordson er det ingen tvil om, og Higson forteller at han tilfører noe gjennom å gi trener Todd Bjorkstrand flere alternativer til hvordan laget bygges opp til kamper.

Higsons Facebook-post

Sportsdirektøren trekker fram tre nøkkelpunkter i centeren fra Minnesotas spill:

  • Spilleforståelsen
  • De korte pasningene for å løse situasjoner
  • Kynismen

– Han innehar alle egenskapene vi var på jakt etter i fjor sommer og høst, sier Higson.

– Husker du Facebook-posten hvor han ble nevnt i forbindelse med kampen mot Zuccarello?

– Nei, og jeg trodde første gang jeg så ham var i Trenton (Titans, ECHL-lag). Jeg bet meg tidlig merke i at han ville passe i Oilers og europeisk ishockey, sier han.

Centeren fra Minnesota gir mye av æren til lagkameratene, i kjent ishockeystil, men har en imponerende statistikk i sluttspillet. Kun ved to anledninger har han vært på isen ved scoring fra motstanderen. 13 ganger har Oilers scoret med Bordson på isen. Det gir en pluss/minus (ishockeystatistisk begrep) på elleve.

Det har gitt ham seks målpoeng, hvorav fem scoringer.

– Jeg legger mye ære i det vi hjemme kaller 200 fot-spillet, men som her er å spille på alle 60 meterne. Jeg har spilt forskjellige roller både hjemme i Nord-Amerika og her i Europa, og det er derfor jeg ble hentet hit. Jeg kan bidra i forskjellige faser av spillet, og gjør alt for å vinne. Ønsket mitt er å spille en lagorientert ishockey, sier Bordson.

Rob Bordson

Fra assistkonge til avgjørende mål for Bordson

Målscoring er ikke det han ble kjent for på noen som helst måte i Fjordkraft-ligaen. I oktober debuterte han med scoring mot Grüner. Etter det scoret han ikke før februar, da mot Ringerike Panthers. Mellom scoringene var det 17 kamper. Seriespillet endte med kun tre scoringer og 26 assists.

I sluttspillet har fordelingen vært snudd fullstendig på hodet.

– Hva gjør at du kan gå fra å score så lite, til å plutselig score mange mål? Er det en magisk formel?

– Jeg vet ikke helt hva som gjør det, og vil gjerne finne en magisk formel på det. Mye handler nok om at jeg kommer i bedre posisjoner, og skyter bedre, sier Bordson.

Én kamp er alt som holder Bordson borte fra å kalle seg mester. I sin tolvte sesong som seniorspiller kan 33-åringen vinne byttå med Oilers.

Én seier fra byttå

Oilers, som leder finaleserien 3–0 i kamper, må nå bare vinne én til. Den seieren omtalte han til RA etter fredagens kamp som den aller vanskeligste. Det er Oilers-trener Todd Bjorkstrand helt enig i.

– Vi må være klare for alt som kan skje, sier Bjorkstrand.

Higson forteller at det ikke var forventet å havne i den situasjonen, hvor det kan avgjøres på kun fire kamper i en NM-finale.

– Det er ingen som forventer at det skal stå 3–0 i kamper. Vi er mest opptatt av én kamp om gangen. Den første hjemme handler jo om å ha supporterne i ryggen og sikre den første. Etter det jobbet vi hardt for å dra ut en seier på Hamar, noe vi ser på som bonus. Momentet lever alltid, vi må være gode til vi har den fjerde seieren. Det er slik det fungerer, sier sportsdirektøren.

Oilers-profilen Tommy Kristiansen spiller også søndag. Han har resepten klar mot Storhamar på borteis.

– Vi må gjøre det samme som i fredagens kamp. Det handler om å gå mye på skøyter, jobbe hardt og krige for laget, sier Kristiansen.

Søndagens NM-finale starter klokken 19.00 i CC Amfi. Oilers har chartret eget fly for å sikre seg hjemkomst ved seier, slik at en eventuell kongepokal kan feires med supporterne i Stavanger.

Kampfakta fra kamp tre:Mer fra Dagsavisen