Annonse
Nyt fredfulle dager ved Malawisjøen, en av verdens største innsjøer.

Stille seilas på stjernesjøen

- Og husk for all del å lukke vinduene når du går ut! Bavianene tar faste sjekkrunder flere ganger om dagen! Lille Malawi er et av verdens fattigste land, men likevel rikt på spennende opplevelser.

Annonse
Reise

Stille seilas på stjernesjøen

Bilde/kart

En vill historie

- Og husk for all del å lukke vinduene når du går ut! Bavianene tar faste sjekkrunder flere ganger om dagen! Lille Malawi er et av verdens fattigste land, men likevel rikt på spennende opplevelser.

For få år siden lå viltreservatet Majete nesten øde. Men nå kryr det av store dyr der!

Min husvert har ikke før lukket den tunge tredøren på min gigantiske villa, før en hel apefamilie spankulerer forbi på rekkverket mitt, veldig sånn National Geographic-aktig. De legger hodet på skakke, men smetter lynraskt vekk før kameraet mitt får sagt klikk. Det heter ikke Monkey Bay her for ingenting.

 

Verdens største akvarium

Luksuslodgen Pumulani kveiler seg som en snerten mamboslange oppover en tørr, rød ås inne i verdensarvlistede Lake Malawi National Park, på den sørlige bredden av Afrikas tredje største innsjø. Det er ikke få safarigjester som hviler ut her, etter en uke med wake up-calls klokken 05.00. Pumulani betyr da også bokstavelig talt «hvilested».

Sjøen grenser til Mozambique og Tanzania, og er nesten 60 mil lang og 7,5 mil bred. Opp mot 600 ulike typer ciklider, små fargerike piggfinnefisker, mange av dem unike i verden, bor i sjøen. Noe som gjør den til et av verdens mest komplekse og mest varierte økosystemer i ferskvann. Mange av fiskene er da også å finne i akvarier verden rundt.

 

Hippelandsby

Vannet koker rundt en gruppe snorklere når guide Black Yusuph kaster en håndfull tørt brød ut i det glassklare vannet utenfor en av øyene i sjøen. Blå, gule, grønne og oransje piler.

- Wow! Det var fantastisk! Vi trodde ikke at det skulle være så mange fargerike fisker her, utbryter ekteparet Luc og Rose Thevenaz fra Frankrike.

Like etterpå kjøper vi små, grå fisker av en kanopadler, som Yusuph kaster ut i havet. Den fanges straks opp av to vakre fiskeørner.

Etterpå gjør vi strandhogg inne på de kilometerlange, rødgule sandtungene som pynter kystlandsbyen Cape Maclear, backpackerhangouten som først ble populær blant ferieglade sørafrikanere som ikke var velkomne i andre land i Afrika på grunn av apartheidsystemet på 1970-tallet.

Og merker straks at landets turistslagord «The warm heart of Afrika» virkelig er sant: Ikke bare på grunn av de mange blide håndverkene og ungene som tårner seg opp foran kameralinsen (og skrattler av seg selv etterpå), men fordi gradestokken nok en gang viser langt over normal kroppstemperatur nå i oktober.

 

Fattig og rik

At Malawi er blant verdens ti fattigste land, er tydelig når vi besøker nyanjafolket i landsbyen Kasankha. Søte Linda jobber beinhardt med å støte maiskornene bestemor Katerina plukker ut for hånd til en næringsrik masse ved hjelp av store, tunge trestokker. Vann skal bæres, mursteiner, småsøsken. Hard jobbing er obligatorisk. Men ikke uten et smil!

Nede ved stranden legges de siste sardinene ut til tørk på lange trebord. De minste er knapt fem-ti centimeter lange.

For fiskene blir færre og stadig mindre. På grunn av manglende reguleringer og dårlig kontroll, foregår det et overfiske i sjøen, noe som kan bety en katastrofe for landet. Nesten 70 prosent av proteinene som konsumeres av den nesten 15 millioner store befolkningen kommer fra fiskene. Samtidig blir det stadig flere folk. Og færre trær. En diger korrupsjonsskandale, cash gate, har dessuten gjort at flere av de største bistandsyterne, inkludert britene, i øyeblikket har fryst en stor del av nødhjelpen, som normalt utgjør mer enn 40 prosent av nasjonalbudsjettet.

Men akkurat nå er det mangotid, og en overflod av søte vitaminer faller bokstavelig talt ned fra oven. På vei hjem får vi en hel haug av dem - i gave. Og kjenner skamfullt på at vi ikke rakk innom den lokale håndverksbutikken.

 

Mørkets hjerte

Den afrikanske natten kommer med sin milde fløyelskappe. Framkaller odørene som har gjemt seg for dagen. Jord og grønn frodighet. Den stramme duften av ville dyr. Søt blomsterparfyme. Gresshoppebruset er et syngende lydregn som stiger og synker, svarer på blinkingen fra stjernene.

Nattemørket sluker landsbyene. Gjør Pumulani til en strålende, ensom fullrigger på det enorme innlandshavet. Det er ingen elektrisitet ellers i området, bortsett fra en liten misjonsstasjon. «Guds lys» skinner ensomt, men sterkt i mursteinskirkene,som finnes i nesten hver eneste stråhytteklynge ved bredden. Der det ikke er en moské i stedet.

Ut av mørket strømmer plutselig trommer og heftig sang. Det er bryllup på gang i landsbyen.

Et solbrent, nederlandsk par nipper sørafrikansk hvitvin på terrassen og lytter i stillhet.

 

Starstruck

Nymånens smilemunn blir rødere og rødere mot horisonten. Gjennom lodgens teleskop kommer vi nærmere før den forsvinner, utforsker den kopparrede overflaten med vår egen iris, i sanntid.

- Akkurat nå kan vi ikke se Saturn, Uranus og Jupiter, som vi ofte pleier. Men her på den sørlige halvkule ser du sentrum av Melkeveien. Den utsikten har du ikke hjemme, stadfester Rob Walsh, som er vert på Pumulani.

Ute på havet som går i ett med natten, tennes Malawisjøens skinnende perlerad, og kanskje mest berømte stjerner: Parafinlampene på de små, uthulte fiskekanoene. Som får fiskene til å gå i garnet. Og som skal ha fått selveste David Livingstone, den kjente britiske misjonæren og oppdageren, til å gi sjøens dets emblematiske kallenavn - stjernesjøen.

christine.baglo@dagsavisen.no

- På 1990-tallet var det nesten ingen dyr igjen her, på grunn av snikskytterne.

Safariguide Osmar Mejros smiler lurt. I løpet av bare noen få år har viltreservatet Majete, helt sør i landet, gått fra å være en ødemark til en ekte Noas ark igjen. Etter at non-profit-organisasjonen African Parks tok over styringen av reservatet i 2003, i samarbeid med malawiske myndigheter, er mer enn 2.550 dyr av tolv ulike arter reintrodusert, inkludert 160 elefanter, bøfler, sabelantiloper, kuantiloper, villsvin, impalaer, svart neshorn, et leopardpar og tre løver.

- Nå har den ene løvinnen fått to unger som er blitt ett år, så det ser lovende ut. Dessuten har bestanden av alle de andre dyrene som ble hentet hit, også vokst, sier Mejros.

Du kan derfor nå, som den eneste parken i Malawi, oppleve alle de «fem store» i reservatet som ligger like ved bredden av Shire-elven, der misjonæren og oppdageren David Livingstone slo seg ned for en periode på midten av 1800-tallet.

- Bevæpnede vakter patruljerer parken daglig, og det er satt opp mer enn 140 kilometer med elektrisk gjerde, forteller Mejros.

Det er bare to lodger som har tillatelse til å operere her inne, Mukulumadzi og Thawale Lodge, så her har du sjansen til å nyte viltlivet uten å kjøre i en kø av safaribiler. Og ikke minst er lodgene og turistene svært viktige for opprettholde driften av reservatet og beskytte viltet.

Liwonde ved Malombesjøen er et annen populært viltreservat i denne delen av landet, med en stor bestand av flodhester, elefanter, krokodiller og hyener. Også her er det blitt satt ut svarte neshorn.

l Dagsavisen var invitert av Robin Pope Safaris og Safari Opplevelsesreiser

1: Malawisjøen

 

2: Safari i Majete eller Liwonde i sør

3: Fjellet Mulanje, 
3002 m.o.h., i sør

4: Det naturvakre og 
alpine Zomba-platået

5: Den gamle 
kolonibyen Livingstonia

«Det var utrolig flott! 
Som å snorkle i et vanvittig stort akvarium!»

«På 1990-tallet var det absolutt ingenting igjen her på grunn av snikskytterne.»

Osmar Mejros, safariguide

Reisefakta

Malawi ligger i det sørøstlige Afrika, langt unna ebolarammede land.

Slik kommer du deg dit: Du kan fly med KLM, Ethiopian Airlines eller South African Airways til Lilongwe. Priser fra 
7000 kr.

Safari Opplevelsesreiser tilbyr ulike kombinasjonsturer i Malawi, ofte i kombinasjon med safari i Zambia. Reis med en ansvarlig operatør. Robin Pope Safaris er blitt kåret til en av de mest sosialt ansvarlige lodge- og safarioperatørene i Afrika, og finansierer en rekke gode hjelpetiltak for både lokalbefolkningen og viltet. Andre operatører som har turer til Malawi er blant annet Magellan og Get Africa Travel.

Helse: Du bør ha malariaprofylakse og oppdaterte stivkrampe- og poliovaksiner, hepatitt A-vaksine samt gulfebervaksine om du har vært i et gulfeberland.

Overnatting: Pumulani har ti digre villaer, eget strandområde og svømmebasseng, og tilbyr en rekke aktiviteter. Fra 350 dollar per natt per person, alt inkludert. www.robinpopesafaris.net.

Det er en rekke rimeligere alternativer i Cape Maclear, som Gecko Lodge (fra 90 dollar) og Fat Monkeys (65 dollar per dobbeltrom, sovesal fra 10 dollar).

Priseksempel: Sju dager/netter, safari i Majete/Mukuludmadzi og Pumulani ved Malawisjøen, alt inkludert unntatt fly. Mange kombinerer oppholdet med safari i fantastiske South Luangwa Natioan Park i Zambia.

Å se og gjøre: Besøke landsbyer, båtturer, snorkle, dykke, padle, gå turer, seile med Dhow, vannsport.

Sesong: April-november. Oktober og november kan være veldig varme.

På nett: 
www.malawitourism.com

Fem på topp

1. Malawisjøen

2. Safari i Majete (eneste park med «de fem store») eller Liwonde i sør.

3. Fjellet Mulanje, 
3002 m.o.h., i sør.

4. Det naturvakre og 
alpine Zomba-platået.

5. Den gamle 
kolonibyen Livingstonia.

fem på topp

Dagsavisen var invitert av Robin Pope Safaris og Safari Opplevelsesreiser. 

Annonse