Kultur
Tre Michelin-stjerner til Maaemo
Onsdag rykket Maaemo opp i verdens restaurant-toppsjikt, da restauranten ble tildelt tre stjerner i den prestisjefulle Guide Michelin. Det er første gang en norsk restaurant får tre stjerner i guiden.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det var tilnærmet påskevær og de ansatte ved Maaemo kunne bokstavelig talt sole seg i glansen da de mottok stornyheten: Maaemo vil, som første norske restaurant noensinne, bli tildelt tre stjerner i Michelin-guiden for 2016. Det er guidens absolutt øverste utmerkelse. Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang var selv i København for å overvære stjerneutdelingen, mens resten av staben streamet utdelingen over nett inne på restauranten.
– Det her er så stort! For Norge og egentlig for hele Skandinavia, sier Benjamin Ausland, hovmester ved Maaemo.
Fra to til tre
Maaemo hadde fra før av to stjerner i Michelin-guiden. At de skulle rykke opp til tre forteller Ausland at kom som en stor overraskelse.
– Dette er en enorm anerkjennelse til alle gjestene vår som har besøkt oss og fortsatt å komme tilbake til oss siden dag en. Og ikke minst også til leverandørene våre som dukker opp på døren her klokken sju hver morgen, med alt fra grønnsaker til reinsdyr fra Finnmark. Og selvsagt for alle oss som jobber her, og ikke minst for Norge i markedsføringssammenheng så er dette enormt, sier han.
Ausland poengterer at Maaemo lenge har hatt en stødig strøm av utenlandske gjester, men at de nå, med tre stjerner, vil få en helt unik posisjon innen internasjonal matturisme.
Ut og spise?Les restaurantanmeldelser her
Flere stjerner til Norge
Han får støtte av Even Ramsvik, som fram til nylig drev en annen av Oslos eksklusive Michelin-restauranter, Ylajali. Ylajali hadde en stjerne i guiden fram til i fjor, da Ramsvik la ned spisestedet for å kunne ta fatt på nye prosjekter.
– Dette er en gledens dag for Oslo og Norge. Det kommer til å komme folk hit fra hele verden for å spise her nå. Derfor er det jo ekstra bra at det også kom en annen stjerne til i Oslo, sier han.
Utover Maaemo fikk også Oslo-restauranten Kontrast en flunkende ny stjerne. Det samme gjaldt Restaurant Re-naa i Stavanger.
– Folk vil reise hit for å spise på stedene som er mest eksponert, men nå begynner Restaurant-Norge å få virkelig mye å by på innen flere sjangre. Andre steder kommer til å få mer besøk når matturistene strømmer til Maaemo, sier Ramsvik.
Vi gratulerer #Maaemo. Dere er et fantastisk eksempel på vellykket nordisk samarbeid! #finland #norge #danmark https://t.co/FDHTnhrGCR
— Finlands ambassade i Oslo (@FinlandOslo) February 24, 2016
GRATULERER med Michelin-stjerner @Kontrast_Oslo og @RestRenaa og WOW tre til @Maaemo!
— Irene Slåtta (@i_slaat) February 24, 2016
Gratulerer @maaemo Gamlebyen er stolte over naboen vår-selv vi som ikke har råd å spise hos dere ;o)
Gratulerer til de andre stjernene også
— Trine Skei Grande (@Trinesg) February 24, 2016
Misoppfatning
Ramsvik sier det er en myte, den generelle oppfatningen om at restauranter med tre Michelin-stjerner må være snobbete og strømlinjeformede.
– Det er gjerne en oppfatning om at restaurantene i toppsjiktet alle er stive, frankofile steder med hvite duker. Men det finnes for eksempel trestjernersrestauranter i Tokyo som er mer eller mindre gatekjøkken, men som serverer helt vanvittig sushi. Det handler først og fremst om å ha er en sterk identitet, sterk matlaging og evnen til å gi en gjennomført helhetsopplevelse, sier han.
Maaemo har selv en forholdsvis ung stab og har bygd sitt navn på en eksperimentell tilnærming til nordiske matvarer.
– Stjerner er ikke generelle. Man må vite hva man kommer til, alle stedene er unike, sier han.
Les også: Dagsavisens byløver kårer Oslos beste restauranter i 2015
Verdens beste opplevelse
Tilbake på Maaemo klirrer det stadig i champagneglass.
– Vi er en stor familie her, 20 stykker som tilbringer veldig mange timer sammen hver eneste dag. Det er utrolig godt å få denne typen bekreftelse, når vi legger ned så utrolig mye tid og krefter i jobben vår, sier Aukland.
Det er ikke mange minuttene staben får til feiring, før de må ta fatt på forberedelsene til kveldens fullbookede restaurant.
– Vi har åtte bord som vi skal gi verdens beste opplevelse i kveld. Det vil alltid være gjestene som er viktigst for oss. Så får vi heller feire ordentlig når Esben kommer hjem fra København, sier han stolt.