Kristin Halvorsen. FOTO: ARNE OVE BERGO

SV åpner for byrådsplass

Med 65 mot 10 stemmer ble det flertall for at SV kan gå inn i det nye byrådet i Oslo.

Torsdag kveld møttes representantskapet i Oslo SV for å vedta forhandlingsmandatet til SV i hovedstaden.

Som Dagsavisen skrev tidligere i uka, har det vært ulike meninger om dette: En fløy har ønsket at SVs mandat skulle være åpent for en plass i det nye byrådet i Oslo. Den andre fløyen var imot og mente SV kunne ta skade av å gå inn i et Ap-byråd.

LES SAKEN HER: Full strid i SV om Oslo-makta

De ønsket heller at SVs forhandlingsmandat kun skulle handle om å få til en samarbeidsavtale. En avstemming i går viste stort flertall for å holde døra åpen for byrådsmakt.

Etter det Dagsavisen erfarer stemte 65 for og 10 imot.

– Jeg er veldig fornøyd med vedtaket. Vi hadde en god og konstruktiv debatt i går kveld, og et stort flertall stilte seg bak å gi forhandlingsutvalget et åpent mandat, sier leder av Oslo SV, Benjamin Larsen.

Ledelsen på plass

Men selv om resultatet gir et overveldende flertall for, brukte Oslo SV betydelig kraft for å nå igjennom til møtedeltakerne. I tillegg til Larsen, holdt både tidligere SV-leder Kristin Halvorsen og dagens leder Audun Lysbakken, innlegg som ga klare anbefalinger for at Oslo SV ikke burde lukke døra for å gå inn i byrådet. Etter det Dagsavisen forstår varte innleggene over en time før andre medlemmer med et annet syn fikk ta ordet.

Enkelte deltakere sier til Dagsavisen at de opplevde dette som et betydelig press på å stemme i tråd med anbefalingene.

– Utover at det var en konstruktiv og god debatt, har jeg ikke så mye mer å si om det, er Larsens kommentar.

SVs krav

De som skal forhandle om makten i Oslo på vegne av SV er førstekandidat Marianne Borgen, fylkesleder Larsen, og SV-slugger og tidligere leder av Oslo SV, Per Østvold.

I deres forhandlingsmandat heter det nå at:

«Oslo SV skal få i stand eller akseptere invitasjon til å delta i forhandlinger om en bindende politisk avtale som sikrer et byråd med forankring på venstresida. Oslo SV kan selv delta i et slikt byråd eller opptre som støtteparti uten sete i byrådet.»

Larsen sier forhandlingene ikke er kommet i gang, men at det pågår sonderingssamtaler.

– SV er opptatt av å få gjennomslag for de sakene vi har reist i valgkampen: ny T-bane-tunnel slik at dagens planer for E18 skrinlegges, å få flere lærere inn i Osloskolen og ta et oppgjør med testregimet, få gratis aktivitetsskole og en heltidskultur i Oslo kommune, sier Larsen.

Når det endelige forhandlingsresultatet foreligger, vil representantskapet i partiet møtes på nytt for å stemme over dette. Møtet finner sted i oktober.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!