Nylig tiltrådt kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) mener Cinemateket må ligge i Oslo, og være et statlig ansvar. FOTO: GUNNAR BANGSMOEN

– Statlig ansvar

Regjeringen vil avvikle statlig drift av Cinemateket. – Krystallklart statlig ansvar, sier Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Vi er opptatt av å synliggjøre vårt standpunkt nå som kulturkomiteen på Stortinget drøfter Filmmeldingen, sier kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), til Dagsavisen.

Hun heller kaldt vann i blodet for alle som så for seg en ordning der Oslo kommune gikk inn og overtok ansvaret for Cinemateket i Oslo.

– Cinemateket er et krystallklart statlig ansvar. Jeg er overrasket over at regjeringen prøver å fraskrive seg dette, sier Hansen.

LES OGSÅ: Slår ring om Cinemateket

Nasjonal institusjon

Kulturminister Thorhild Widvey la fram Stortingsmeldingen «En framtidsrettet filmpolitikk» 29. mai. Der legger regjeringen opp til at Cinemateket i Oslo skal skilles ut fra statlige Norsk filminstitutt (NFI) og heller drives som en egen enhet eller stiftelse, på linje med andre cinematek i landet. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen har imidlertid ikke tenkt å bidra til noen flytting av Cinemateket, verken innad eller ut av Oslo.

– Det er naturlig at nasjonale institusjoner ligger i hovedstaden. Selvsagt kan man se for seg en desentralisering, men her ville det være svært uheldig å stykke opp kompetansen som nå er samlet. Dessuten befinner alt det tekniske utstyret seg i Oslo, sier Hansen.

LES OGSÅ: Rekordår for Cinemateket

70 millioner

Staten har nylig investert rundt 70 millioner kroner i teknisk utstyr i Filmens hus i Dronningens gate. Likevel legger Filmmeldingen opp til å legge ned de to kinosalene der.

– Om man tror at Cinemateket er en hvilken som helst kommersiell kino, har man ikke satt seg godt nok inn i hva det faktisk er. Andre kinosaler er heldigitaliserte. Ved Cinemateket i Oslo er det utstyr for å vise analog film. Det er et nasjonalt ansvar å ta vare på disse filmene, sier Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Komitébehandling

Høringsfristen for Filmmeldingen gikk ut 13. oktober. Den er nå til behandling hos Stortingets kulturkomité. Deres frist for å komme med en innstilling er 24. november. Arbeiderpartiet nasjonalt har tidligere sagt at de vil beholde Cinemateket som et statlig ansvar. Dette har også Venstre og KrF sagt at de vil støtte.