Skeid tok et langt steg mot ny kontrakt med kalasseier over Arendal

(Skeid – Arendal 6-0). Skeid har plassen i OBOS-ligaen i 2023 langt nede i shortsen. Bare et kollektivt sammenbrudd kan hindre det. I den første kvalikkampen onsdag ble det ren lekestue etter pause.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Der Arendal hadde mye ball og skapte en del sjanser, scoret Johnny Buduson på det Skeid skapte før hvilen. Etter to kjappe Skeid-mål etter pause kollapset gjestene, og Skeid kontrollerte inn en veldig komfortabel seier.Skeid har i flere uker allerede visst at de skulle ut i kvalifisering for å beholde plassen i Obosligaen, og etter den første kvalikkampen der Arendal slo Ull/Kisa ble det klart at sørlandslaget Arendal ble motstander. Gjestene uttalte i Dagsavisen før kampen at de skulle utnytte det faktum at de har vunnet mange kamper denne sesongen, mens Skeid har slitt i bunnen til sin fordel.

Men på Nordre Åsen, der regnet ga seg like før kampstart og det faktisk var ganske brukbart oppmøte til tross for et veldig tidlig kamptidspunkt, var det Skeid som kom best i gang. Vertenes David Hickson kom til et farlig innlegg i åpningsminuttene, mens Kristoffer Hoven nesten klarte å avskjære en ball tilbake til Arendal-keeper Jonatan Byttingsvik.

Allerede etter tre spilte minutter fikk Skeid drømmeåpningen de ønsket seg, da Johnny Buduson sendte laget i ledelsen. Sulayman Bojang mottok et oppspill på høyrekanten, som han la inn i bakrom på en løpende Kristoffer Hoven. Han fikk ballen nede ved dødlinjen inne i Arendals 16-meter, og fikk lagt ballen inn på tvers i Arendal-boksen. Fra bakerste stolpe løp Johnny Buduson gjennom feltet og fikk sklidd inn et uhyre viktig ledermål for Skeid.

Buduson-miss alene med keeper

I stedet for at Skeid skulle presse på etter det tidlige ledermålet, var det Arendal som tok kontroll på kampen og som trillet mye ball. Gjestene vekslet mellom forsøk på å kombinere seg gjennom Skeid-forsvaret, og slå lange baller i bakrom. Etter om lag ti minutters tid kom Sander Lille-Løvo til en stor mulighet, da han fikk en lang ball i bakrom og fikk plass inne i Skeid-boksen. Arendal-spissen prøvde å styre ballen i mål, men heldigvis for Skeid gikk forsøket en etasje eller to over mål.

Arendal styrte det meste i åpningskvarteret, med unntak av angrepet Skeid scoret på. Gjestene var aggressive og presset Skeid høyt, som slet med presisjonen i pasningsspillet. Etter kvarteret spilt var det nesten et under at Arendal ikke utlignet, da Håvard Meinseth kom seg rundt på kanten og fikk lagt inn. Et svært så passivt Skeid-forsvar lot Rasmus Lynge Christensen snike seg inn på første stolpe, men hans flikk gikk i nettveggen.

Skeid var oppe på en snarvisitt, da Bendik Riise først fikk et skudd blokkert, før han satte returen på keeper. Minutter senere glapp det igjen i Arendal-forsvaret, slik at Buduson kom alene med keeper. Skeid-spissen viste litt for tydelig hvor han skulle skyte, og fikk ikke lagt ballen langt nok ut slik at Byttingsvik reddet forsøket.

Buduson doblet ledelsen like før pause

I det påfølgende angrepet holdt det nesten på å bli katastrofe for Kvarekvål i Skeid-buret, som prøvde å bryte en lang ball fra Arendal-forsvaret. Keeperen fikk ballen forbi første Arendal-spiller, før han mistet ballen, men heldigvis for Skeid fikk Per-Magnus Steiring kastet ut en fot og hindret med det Arendal-spiss Mathias Johansen å komme på åpent mål.

Et voldsomt ballsikkert Arendal skapte store problemer for Skeid, som ble løpende mye mellom. Gjestene truet med å bryte gjennom ofte, og du satt med en følelse av at ledelsen aldri var spesielt trygg for Skeids del før pause. Ti minutter før hvilen kombinerte så Johnny Buduson og Bojang fint, der sistnevnte kom seg inn i Arendal-boksen. Vingbacken prøvde å løfte ballen over Byttingsvik, men Arendal-keeperen kom ut og fikk avverget forsøket.

Skeid hevet seg litt mot slutten av omgangen, da både Kristoffer Hoven og Johnny Buduson fikk gode skuddmuligheter like utenfor og like innenfor 16-meteren. Begge skuddene var gode, og tvang gjestenes keeper ut i full strekk for å avverge nok et baklengs. Tre minutter før pause hogg Buduson til igjen, og doblet Skeids ledelse etter at en Arendal-forsvarer bommet på en klarering fra Bendik Riise. Det gjorde at Buduson igjen kom alene med keeper Byttingsvik, og denne gangen gjorde han ingen feil.

To tidlige Skeid-mål etter pause

Dermed kunne Skeid gå til pause med en 2-0-ledelse, i en omgang der Arendal hadde mye ball og skapte flere farlige sjanser. For Skeids del var Buduson livsfarlig de gangene vertene klarte å ta Arendal i ubalanse og utnyttet sjansene sine langt bedre enn dagens motstander fra divisjonen under.

Kampen var langt mer jevn i banespillet de første minuttene etter pause, der Skeid skaffet seg to tidlige cornere, uten at noen av dem ble spesielt farlige. Skeid holdt trykket oppe, og knappe ti minutter etter pause radet Skeid opp et langt og strålende angrep. Igjen utnyttet Skeid en dårlig pasning fra Arendal og sendte Johnny Buduson av gårde på kanten.

Spissen holdt på ballen, fikk laget med seg og slapp ballen til Marcus Melchior. Han ga den videre ut til Bojang som slo et godt innlegg gjennom hele feltet. Jakob Romsaas plukket den opp på bakerste stolpe, og slo inn mot Kristoffer Hoven. Den ballen ble stusset ut til Bojang, som igjen slo ballen inn i feltet, der Kristoffer Hoven hadde løpt seg fri og satte inn 3–0.

Bare minutter senere gikk ting fra bra til bedre for Skeid, som økte til 4–0. Igjen var det en lang ball i bakrom som skapte problemer for Arendal, denne gang fra Riise til Napoleon Romsaas. Han vippet ballen forbi Arendal-forsvarer Vegard Bergang og plasserte elegant ballen i det lengste hjørnet til ellevill jubel fra Skeid-oksene som han løpte bort og jublet sammen med.

Skeid ydmyket Arendal etter hvilen

Etter det målet kollapset Arendal litt, og Skeid skapte sjanse på sjanse. Maxwell Effiom kom inn for Buduson etter timen, og kom alene med keeper minutter etter. Han satte ballen centimetere utenfor stolpen, og et par minutter senere ble Jakob Napoleon Romsaas spilt alene med keeper. Denne gang reddet Byttingsvik, med litt hjelp fra tverrliggeren, og returen fra Effiom ble også reddet på streken. Det påfølgende innlegget headet så Hoven over fra en meters hold, men det femte målet skulle komme for Skeid.

Igjen var det Melchior som satte opp Bojang på kanten, og inne i Arendals 16-meter var det overhodet ingen som plukket opp Effiom. Det gjorde at innbytteren nokså enkelt kunne spasere fritt gjennom gjestenes boks og helt mutters alene bredside inn dagens femte. Samme mann fikk en alle tiders mulighet til å sette 6–0 drøye 20 minutter før slutt, men Byttingsvik plukket fram en god redning fra kloss hold.

Ti minutter før slutt kom dagens sjette mål, og oppskriften var som ved de aller fleste sjansene Skeid scoret i denne kampen. Lang ball i bakrom, denne gang fra Riise til Kvia-Egeskog. Han løpte fra sin oppasser i Arendal-forsvaret og la ballen på et sølvfat til Effiom, som nok en gang kunne løpe inn et mål uten noen rundt seg.

Erik Nordengen og Jakob Romsaas kombinerte fem minutter før slutt for kampens beste angrep, med hælspark, dragninger og oversteg i Arendal-boksen, før Nordengen satte ballen like utenfor. Mot slutten av kampen satte Arendal inn et lite press, og hadde et skuddforsøk og to, men Skeid holdt unna og sikret sesongens største seier i årets viktigste kamp. Dermed er utgangspunktet særdeles godt for fornyet kontrakt i Obosligaen førstkommende lørdag på Norac Arena i Arendal.

---

Kvalifisering Obosligaen, kamp 1

Skeid – Arendal 6–0 (2–0)

Nordre Åsen: 552 tilskuere.

Mål: 1–0 Johnny Buduson (4.), 2–0 Johnny Buduson (43.), 3–0 Kristoffer Hoven (53.), 4–0 Simen Kvia-Egeskog (56.), 5–0 Maxwell Effiom (67.), 6–0 Maxwell Effiom (80.)

Gule kort: Tord Salte, Arendal.

Dommer: Steinar Hauge (Bjarg IL)

Skeid (3-5-2): Lars Martin Kvarekvål – David Hickson, Fredrik Berglie, Per-Magnus Steiring (Erik Nordengen fra 82.) – Sulayman Bojang, Marcus Melchior (Ulrik Østigård Ness fra 67.), Hayder Altai (Simen Kvia-Egeskog fra 67.), Bendik Riise, Jakob Napoleon Romsaas – Johnny Buduson (Maxwell Effiom fra 62.), Kristoffer Hoven (Anders Johansen fra 82.).