Trikkeligaen

Seks ting vi lærte av VIF i kalasseieren mot AaFK

(Vålerenga – Aalesund 4-0). Fem strake seirer er fasit etter at Vålerenga nedsablet «tangotrøyene» på imponerende vis søndag. Her er noe av det vi tok med oss.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): VIF er for lengst ute av sumpa og nå oppe på 26 poeng etter en imponerende rekke den siste tiden. Aalesund ble knust på Intility søndag. Dette er nøkkelpunktene:

1. Odin Thiago Holm utgjør (fortsatt) en utrolig forskjell på midten for Vålerenga. Det er en ren nytelse å se drivet han har når han setter fart med ball på midten. Søndag viste han seg også fram som en luftens baron (!). Unggutten knuste sin oppasser i luften da han stanget inn 1-0 etter en times spill. Holder han seg skadefri – noe som har vist seg lettere sagt enn gjort – og herjer videre i høst, blir han neppe å se som VIF-spiller i 2023. Men det lever nok VIF greit med, for da vil overgangssummen være høy. Kanskje 50 millioner, skal man tro Holm selv.

2. Osame Sahraouis førsteomgang mot AaFK var Osame i et nøtteskall. Livlig, skapende, men fortsatt har han en del å gå på i de avgjørende øyeblikkene – godt illustrert av gigantsjansen han forspilte alene rett foran kassen etter et drøyt kvarter, da han brukte for lang tid. I andre omgang fikk teknikeren imidlertid sin revansj. 2-0-målet hans var en flott prestasjon fra distanse. Interessen fra blant annet nederlandsk fotball kommer ikke akkurat til å bli mindre hvis han også bedrer målteften i tiden framover.

Les alt om Vålerenga her!

3. Keeperkampen virker allerede, og bør være, avgjort. Magnus Sjøeng, som nærmest var arbeidsledig i oppgjøret mot «tangotrøyene», må selv spille seg ut hvis han skal miste plassen i Dag-Eilev Fagermos ellever. Det har også Fagermo selv bekreftet. Per Kristian Bråtveit har kun korttidskontrakt, og VIF har voldsom tro på Sjøeng. Så hvorfor skal ikke den spennende 20-åringen satses på? Det er et fornuftig valg per nå. Hvis skadene og tabbene uteblir, ser det dermed ikke lyst ut for spilletid på A-laget for nyervervelsen Bråtveit denne høsten. Sistnevnte var ute med en liten skade mot Aalesund, men hadde uansett ikke startet.

4. Vålerenga kan trenge en Vidar Örn Kjartansson-erstatter. Henrik Udahl har mye, men mot en lavtliggende motstander som Aalesund så man igjen at VIF kanskje bør se etter en litt annen spisstype – til tross for at både VIF og Udahl fikk hull på byllen til slutt. Hvor enkelt det er å få tak i den «riktige» spisskonkurrenten for Udahl, er selvsagt en annen sak. Målgarantister er mangelvare, og kan kosta skjorta (eller trøya, da). Og Udahl vil selvsagt gjøre alt han kan for å klore til seg startplassen. Men spissjakten den siste tiden gir hint om at Fagermo og co. ønsker seg kraft og target man-egenskaper i tillegg til «bare» målteft.

5. Stefan Strandberg-avtalen har gått rett hjem hos Vålerenga-fansen. I pausen mot Aalesund ble veteranstopperen presentert for hjemmefansen – til stor hyllest fra Klanen. «Stefan elsker Vålerenga» ble sunget av full hals, og Strandberg takket. Så holdt han stolt fram nummer 44 (!) – en trøye neppe mange på A-laget har brukt før ham.

6. Tålmodighetsprøvene som ikke stopper. Hvor mange ganger før har vi sett kampbildet vi så i den første timen av søndagens oppgjør? Ikke rent få. En lavtliggende motstander som har kommet til Valle for å få med seg ett poeng – og kanskje rane med seg tre hvis den riktige kontringen sitter. Men dette vet Fagermo. Og søndagens prøve ble bestått med glans, når byllen endelig sprakk. Fem strake trepoengere i serien – sist dét skjedde var tilbake i 2010. Fortsetter flyten og finspillet, kan dette bli en riktig fornøyelig høst sett med Vålerenga-øyne.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Kampfakta

Fotball, Eliteserien, 17. runde

Vålerenga – Aalesund 4-0 (0-0)

Intility Arena, 7.855 tilskuere

Mål: 1-0 Odin Thiago Holm (60), 2-0 Osame Sahraoui (62), 3-0 Henrik Udahl (70), 4-0 Seedy Jatta (90)

Gult kort: Nikolai Hopland og Torbjørn Kallevåg, Aalesund

Dommer: Rohit Saggi, Drafn

Vålerenga (4-3-3): Magnus Sjøeng – Vegar Eggen Hedenstad, Jonatan Tollås Nation, Fredrik Oldrup Jensen (Brage Skaret fra 86.), Leonard Zuta – Tobias Christensen (Jones El-Abdellaoui fra 88.), Odin Thiago Holm, Petter Strand – Amor Layouni (Magnus Riisnæs fra 79.), Henrik Udahl (Seedy Jatta fra 79.), Osame Sahraoui (Jacob Dicko Eng fra 79.)

---


Mer fra Dagsavisen