Trikkeligaen

Näsberg åpner opp om PAOK-overgangen: – Jeg har levd livet i Vålerenga i 26 år nå

Ivan Näsberg (26) spiller sin siste Vålerenga-kamp 30. juli. Nå forteller han om sitt kommende utenlandseventyr.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Det har vært kjent lenge at Ivan Näsberg skal spille for greske PAOK når kontrakten hans med Vålerenga går ut 31. juli, men han har ikke uttalt seg om overgangen før nå.

Med tre kamper igjen for sin moderklubb, merker midtstopperen at det blir uvant å spille i et nytt land fra neste måned av.

– Det blir veldig rart. Jeg har levd livet i Vålerenga i 26 år nå. Jeg har gått rundt i de gatene her og møtt opp på Valle hver eneste dag, og jeg kommer garantert til å savne stedet og folka. Men det blir en morsom utfordring, sier Ivan Näsberg til Dagsavisen etter fredagens treningsøkt.

Les alt om Vålerenga her!

Stor klubb

Hans kommende arbeidsgiver, PAOK, kom på 2. plass i den øverste greske ligaen, spilte cupfinale og kom til kvartfinale i Conference League forrige sesong.

– Jeg kommer til en bra klubb. Der kan jeg forhåpentligvis gjøre det såpass bra at jeg kan ta enda et steg videre, så det er et fint utstillingsvindu sånn sett. Så har jeg hørt litt rundt, og bare fått positive tilbakemeldinger angående klubben og stedet, forteller Näsberg og legger til:

– Så har de ikke minst gærne supportere.

Ivan Näsberg på fredagens VIF-trening.

Midtstopperen har lenge vært åpen om sine ambisjoner som fotballspiller, og gleder seg til å komme i gang i Hellas i august.

– Å spille i utlandet er noe jeg har hatt lyst til hele livet. Det var litt interesse her og der, men jeg følte at PAOK var det rette for meg og er fornøyd med det, forteller han.

Går gratis fra VIF

Vålerenga strakk seg langt for å beholde det lokale VIF-ikonet i klubben, og forsøkte å overtale ham helt fra oktober i fjor til mai i år. Men Näsberg ville ikke forlenge, og går dermed gratis til den greske storklubben som bosman-spiller.

Flere VIF-tilhengere har vært kritiske til at klubben ikke får noe penger for midtstopperen når han først drar.

– Hvordan er det å ikke gi noe tilbake til VIF?

– Ser man sånn på det, så har jeg vært i klubben i 20 år. Hver dag har bestått av blod, svette og tårer, for å bruke det uttrykket. Som Dag-Eilev Fagermo sa tidligere, så var det ikke meningen å gå gratis, forklarer Näsberg og fortsetter:

– Vålerenga har hatt flere muligheter til å få gode penger for meg, og senest denne sommeren var det penger på bordet. Da sa VIF nei. Sånn er det, og da respekterer jeg det, men da må folk skjønne at jeg også må ta et valg. Og når man kan realisere drømmen sin, så må man gjøre det.

De beste VIF-minnene

For ni år siden debuterte Näsberg på Vålerengas A-lag mot Viking under Kjetil Rekdals ledelse. Siden har det blitt 137 kamper for VIF, og alle sesongene etter i klubben med unntak av ett år på lån i svenske Varberg BoIS.

Midtstopperen trekker fram bronseåret 2020 som et av høydepunktene i Vålerenga-karrieren.

– Den sesongen der, hvor vi presterte bra gjennom hele sesongen var veldig fint. Da følte jeg at jeg fikk mitt ordentlige gjennombrudd, og hele året var veldig kult.

– Så var det utrolig moro da jeg scora mitt første mål her i 5-1-seieren over Aalesund i 2017, legger Näsberg til.

Han håper på å kunne komme tilbake til moderklubben en dag, og forsikrer om at VIF er det eneste alternativet i Norge - uansett.

– Om jeg hadde fått tilbud om 20 millioner i året hos Rosenborg kontra en million i Vålerenga, så hadde jeg tatt den millionen her. Jeg trives så godt her, så jeg hadde glemt de penga, smiler VIF-gutten.

Erstatter skal inn

Med den vaskeekte Vålerenga-gutten ut portene, skal en erstatter inn. Näsberg er ikke bekymra for lagets svake periode, og er sikker på at det kommer til å snu også etter han har dratt.

– Det er helt klart gode spillere her. Det handler bare om å få selvtilliten inn i laget og til hver enkeltspiller igjen. Når vi får det, så er det laget her utrolig bra. Så skal det vel komme et par stykker inn her i løpet av sommeren, så det kommer til å bli bra, konkluderer Näsberg.

Mannen som skal finne profilens erstatter, er sportssjef Joacim Jonsson.

– Vi jobber med konkrete navn både på spiss- og stopperplass. Så er det ikke sånn at vi blir ferdige der i dag eller i morgen, for det tar tid, forteller sportssjefen til Dagsavisen fredag.

VIF-sportssjef Joacim Jonsson i et intervju fredag.

Landslagsprofil og tidligere VIF-spiller Stefan Strandberg har vært nevnt som en kandidat, men ser ut til å være utfordrende å få til Oslo.

– Jeg har fått det spørsmålet mange ganger i det siste, og har svart at det blir vanskelig. Jeg skulle ønske at vi fikk ham hjem med den formen han har vist i det siste, men at det blir en realitet er nok vanskelig.

Ivan Näsberg spilte hele kampen for VIF, og holdt nullen med resten av forsvarsrekka da Kristiansund ble slått 3-0 søndag. Dette var lagets første på åtte seriekamper.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen