Trikkeligaen

På Balkan for å finne det nye VIF-gullet: – Ser på alt, hele tiden

Vålerenga-speider Fredrik Wisur Hansen sier klubben kan måtte kompromisse for å få tak i ledertypene Dag-Eilev Fagermo og co. ønsker seg på banen.

Vålerenga avsluttet med en vond resultatrekke før ferien. Etter 0-4-tapet mot Rosenborg erkjente sportssjef Joacim Jonsson at klubben er nødt til å «møblere om» i sommer. Både Jonsson, trener Dag-Eilev Fagermo og speider Wisur Hansen og hans team jobber hardt for å få inn forsterkninger i sommervinduet.

Ivan Näsberg forsvinner snart til greske PAOK. Dermed må Vålerenga ha inn en ny midtstopper, og helst en ledertype. På venstreback har man kun Leonard Zuta, og med spekulasjoner rundt Vidar Örn Kjartanssons framtid kan det også bli aktuelt å hente inn en spiss. Dagsavisen har tidligere omtalt at VIF vurderer blant andre Torgeir Børven.

Wisur Hansen er for tiden på reise.

– Akkurat nå er jeg i utlandet, i Kroatia. Det er en liten ferie. Men jeg var nylig en hel uke i Serbia på jobb, sier Vålerenga-speideren til Dagsavisen.

Les alt om Vålerenga her!

Øst-Europa som eksempel

– Du kjenner jo Balkan-markedet svært godt. Med Serbia-reisen i bakhodet – kan noen spillere derfra være Vålerenga-aktuelle i sommer?

– Det kan være, ja. Så får vi se hva vi lander på.

– Joacim Jonsson og Dag-Eilev Fagermo har vært inne på at en midtstopper, en venstreback og kanskje en spiss kan stå på listen, men samtidig er det kanskje de posisjonene som er vanskeligst å finne de riktige spillerne til?

– Det er ikke nødvendigvis vanskeligere. Men i enkelte markeder kan det være færre muligheter, svarer VIF-speideren, som dog er enig i at det ikke finnes flust av gode, tilgjengelige venstrebacker.

Han peker på flere vurderinger VIF må gjøre når de skal ta avgjørelser på overgangsmarkedet.

– Vi kan ta spillere fra Øst-Europa som et eksempel. Da blir vurderingene kanskje noe sånt som: Skal vi heller gå for en nordisk spiller som er litt dårligere? Fordelen med å hente en utenlandsk spiller, er at han kan være billigere. Ulempene kan gå på språk, integrering, tilvenning til norsk fotball og norsk kultur. Det er enklere å få referanser på spillere som har vært i Norden, påpeker Wisur Hansen.

– Hvilken posisjon konsentrerer du deg mest om i disse dager?

– Det blir et kjedelig svar: Vi ser på alt, hele tiden. Det er en viktig del av det å være scout. Jeg må være klar for ethvert scenario. Så blir det mer fokus på den og den posisjonen inn mot et spesielt vindu.

Ledertyper

– VIF har etterlyst ledertyper på banen. Hvordan finner man dem?

– Det går litt på hva man kan fra før. Hva man hører. Det har en del med nettverk å gjøre også. Det trenger ikke være så vanskelig å finne en ledertype. Men som med alt annet, så må man vektlegge enkelte ting mer. En kan se for seg at vi tenker «Ok, i den rollen må lederskap være viktig – da må vi kanskje finne et kompromiss rundt de andre kvalitetene».

– Hva med personligheten til spilleren? Det finnes jo eksempler på spillere som har vært «urokråker» i en klubb, men blitt ledertyper i en annen.

– Det er litt hva man gjør det til også. Jeg pleier ofte å bruke spillere fra Øst-Europa som eksempel. Gir du dem en viktig rolle i laget, og de føler at de virkelig bidrar, så er de nærmest ledertyper med en gang. Da med tanke på energi og væremåte på banen. På den andre siden kan du i enkelte tilfeller også få en spiller som påvirker gruppedynamikken negativt, hvis han ikke får den spilletiden man så for seg.

Fredrik Wisur Hansen er VIFs nye speider.

– Blir det da et element av gambling hvis man henter den type spillere?

– Vi bør jo helst ikke drive med gambling, da. Skal vi for eksempel hente spillere fra det østeuropeiske markedet, bør det enten være unge spillere med potensial eller spillere som går rett inn på laget. Eller som i hvert fall er såpass bra at de kjemper hardt om en plass fra start.

Wisur Hansen er fornøyd med tiden i Vålerenga så langt.

– Det har vært bra. Jeg har vært her litt over et halvt år nå. Det er mye jobb, men det trives jeg jo med. Mye reising også, men det er egentlig veldig ålreit. Flere trepoengere på banen hadde vært bra, men resultatene påvirker ikke nødvendigvis min jobb så mye i det daglige.

Prøvespillere til Valle

– Det er kanskje noe folk lurer på: Hvor mye påvirker resultater og tabellposisjon jobben til en speider?

– Går du på individnivå, kan det skje at en spiller velger en annen klubb fordi Vålerenga ligger dårligere til på tabellen. Slik er fotballen. Og hadde det gått kjempebra med VIF nå, at man for eksempel lå helt i toppen, så kan det være at man hadde sett litt på andre type profiler.

– Da jeg jobbet i Sarpsborg 08 og i en periode kjempet i bunnen, måtte vi for eksempel tenke mer kortsiktig. Da hadde tabellsituasjonen stor påvirkning.

– Blir det noe lignende i VIF nå, siden det har buttet imot?

– Nei, for VIFs del nå tror jeg ikke det. Der er det ikke noe som har endret seg i planen, svarer speideren.

VIF-speideren bekrefter at det er aktuelt å få inn prøvespillere i sommer.

– Ja. Og da blir det unge spillere. Det kan bli litt forskjellig, men er ikke helt spikret ennå. Men vi har vel fire-fem stykker som vi vurderer. Det blir nok ikke til at alle kommer, men vi får se, sier Wisur Hansen.

– Det blir litt feil å si så mye mer konkret om prøvespillerne nå, i tilfelle de ikke kommer. Men det dreier seg både om spillere fra Europa og Afrika, tilføyer han.

VIF-speideren er godt fornøyd med samarbeidet han har med sportssjef Joacim Jonsson om spillerlogistikk. Svensken er en veldig god sparringspartner, sier Wisur Hansen. Han beretter følgende om forskjellen på Jørgen Ingebrigtsen og etterfølger Jonsson:

– I det daglige er det mange likheter, hvis man tenker opp mot min rolle. Men de er jo forskjellige mennesker, med en forskjellig inngang til ting. Joacim er kanskje enda hvassere på det å diskutere konkrete navn, det som skal komme inn. Men det kan være forskjellige grunner til det. Så skal det sies at jeg var ferskere i VIF-jobben da jeg jobbet med Jørgen. Men jeg hadde et veldig fint forhold til Jørgen også. Det var mye læring i å jobbe med ham. Mye av den arven har Joacim også tatt videre. Vi jobber strukturert og systematisk.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen