trikkeligaen

Fagermo og VIF slakter banekvaliteten: – Tror ikke vi kommer tilbake hit

Etter å ha fullført sitt andre opphold på Algarve-kysten tviler VIF-trener Dag-Eilev Fagermo på at det blir en retur til Atlantic Cup. Til det er baneforholdene rett og slett for dårlige til å få gjennomført de øktene laget ønsker.

Vålerenga deltok i Atlantic Cup for første gang i 2020, og valgte å returnere til Algarvekysten for å spille tre kamper i den samme turneringen i år. Det etter å ha vært et par dager på Marbella først, og neste år blir det trolig bare Marbella på Vålerenga.

– Det skal noe til for at vi kommer tilbake igjen hit neste år, så da kan det hende vi tar hele oppholdet på Marbella. Motstanden på lagene her er kjempebra, og turneringa i seg selv er flott, men det må være et helt annet nivå på banene om vi skal komme tilbake igjen, forteller VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Har gått utover treningskvaliteten

Vålerenga-treneren sier at flere andre lag også har klaget på forholdene, og innad i VIF-leiren har også flere spillere klaget på den dårlige banekvaliteten. Spesielt på Vålerengas treningsbane i Lagoa.

– Jeg er som sagt veldig fornøyd med motstanden vi møter i Atlantic Cup, men banene her er altfor svake. Flere lag vi har snakket med har meldt det samme, så jeg tror de vil få utfordringer med å få lag tilbake neste år av den grunn. Treningsbanen vår har rett og slett vært så dårlig at vi ikke har fått nok kvalitet på treningene, og det er en helt annen verden når du kommer fra Marbella med de fantastiske banene de har der. Når vi som klubb investerer så mye penger, må banene være mye bedre enn de er her, forteller Fagermo.

Amor Layouni er blant dem som heller skulle ønske de var hele oppholdet på Marbella.

– Jeg synes vi har fått gjennomført noen gode treninger, selv om oppholdet på Marbella var mye bedre enn her i Algarve dessverre. Banene her har vært uakseptabelt dårlige, og jeg hadde heller sett at vi hadde vært hele oppholdet på Marbella, sier Layouni som ikke legger skjul på at han er skuffet over baneforholdene VIF har hatt i Algarve.

Vålerenga-spillerne har trent på dette treningsfeltet under sitt opphold i Algarve, og er ikke fornøyd med baneforholdene i Lagoa.

Har fått en del svar

Kantspilleren har uansett vist positive takter under oppholdet, noe som gleder trener Fagermo.

– Han har hatt litt småskader tidligere i oppkjøringen, men begynner å komme seg. I dag gjør han nok en god første omgang, sier Fagermo som forteller at de i år har valgt å flytte han permanent over på høyrekanten:

– Han kommer til å bli brukt mest på høyre i år, da vi trenger flere mål. Tanken er da at han kan komme inn i banen med sin venstrefot, som er hans sterkeste fot, og bidra med skudd og pasninger derfra. Det gjør også at vi får Osame over på venstrekant, som er hans beste posisjon.

Amor Layouni i aksjon for Vålerenga mot Midtjylland i Atlantic Cup.

Fagermo mener at en gruppe på 15-16-spillere begynner å tegne seg klart fram, men at det fortsatt er god kamp om enkelte posisjoner på førstelaget.

– Kampene mot Brøndby og Halmstad er veldig god matching, og det er for så vidt Krasnodar-kampen også. Det er tre kamper mot veldig gode lag, der vi har fått spilt med veldig mange spillere og fått en del svar med tanke på førsteelleveren. I tillegg mener jeg vi utvikler laget med tanke på at en del av spillerne her blir bedre av å møte lag som er bedre enn oss, slik vi gjorde i dag mot Midtjylland, sier Fagermo som ikke vil si om noen har spilt seg inn eller ut av laget.

– Noen av unggutta har nok en litt lengre vei fram, og må bruke litt lengre tid på Vålerenga 2 der vi har et godt treningsmiljø. Skal vi være med i toppen må vi spisse laget litt mer, og da kan vi ikke drive fullt så mye spillerutvikling i Eliteserien som vi har gjort, forteller Fagermo.

Skal toppe mer inn mot seriestart

Vålerenga dro rett fra stadion i Albufeira etter fredagens kamp og til Lisboa, der laget fløy hjem lørdag morgen.

– Nå skal gutta få et par dager fri, før vi skal trene hardt fra tirsdag til vi begynner på igjen med treningskamper mot Stabæk onsdagen etter. Deretter blir det gode treningsuker med mer topping av laget til de treningskampene som kommer i mars inn mot seriestart, forteller Fagermo.

Arrangøren svarer

Dagsavisen kontaktet Atlantic Cup-ledelsen for kommentar. Brian Horne, som representerer Atlantic Cup og Sporting Events, har følgende å si om kritikken fra Vålerenga.

– Vi tar med oss det Vålerenga-treneren sier. Men samtidig vil jeg si at du får det du betaler for. Lag som Brøndby, Midtjylland og FC København betalte mer for å få bedre treningsforhold. I Marbella betalte nok VIF en pris som ga dem gode fasiliteter der. Men i Algarve betalte de ikke nok for å få topp kvalitet med tanke på fasiliteter her, sier han til Dagsavisen.

– Men vi anerkjenner at Vålerengas treningsbane kunne ha vært enda bedre. Vi prøver alltid å forbedre oss.

– Når det gjelder kamparenaene, er jeg enig i at Bela Vista-banen kunne vært hakket bedre. De andre gressmattene er veldig bra, sier Horne.

Mer fra Dagsavisen