trikkeligaen

Midtjylland et knepp bedre enn Vålerenga som gikk på sitt tredje strake tap: – Et nivå ingen norske lag har

(Midtjylland – Vålerenga 3-1) Etter at Vidar Örn Kjartansson ga VIF en tidlig ledelse, ga Vålerenga vekk ledelsen nesten umiddelbart. En drømmescoring av Pione Sisto la grunnlaget for en relativt komfortabel dansk seier etter hvilen.

Etter to 2-1-tap i de to første kampene for Vålerenga, var den siste kampen en ren finale om å unngå sisteplassen mot de danske serielederne i FC Midtjylland. Alt annet enn seier gjorde at Vålerenga endte sist i Atlantic Cup, og etter fire minutters spill hadde danskene ballen i nettet. En hælflikk og en fin kombinasjon åpnet opp VIF-forsvaret, før Junior Brumado satte ballen i nettet, men heldigvis for Vålerenga så ble Brumado avblåst for offside.

Etter åtte minutters spill tok Vålerenga ledelsen etter et fint angrep på venstresiden, der ballen først ble slått inn i bakrom av Ivan Näsberg på Osame Sahraoui. Han slo ballen inn i feltet bak Midtjylland-forsvareren på ett touch, og fant Vidar Örn Kjartansson. Islendingen styrte ballen videre ned i hjørnet. Strålende kontringsmål fra Vålerenga.

Knappe fem minutter senere kom utligningen, og det var av den svært unødvendige sorten fra Vålerenga. Brynjar Bjarnason spilte opp i midten til Odin Thiago Holm, som ble presset av Midtjyllands Raphael Onyedika på omlag 20 meters hold. Holm mistet ballen, og Onyedika avanserte en meter eller to før han plasserte den ned i Kjetil Haugs høyre hjørne.

– Det er veldig bra at Vidar kommer i gang med scoringene. Det var et flott angrep, og et flott mål av Vidar, og det gleder meg at de foran der melder seg på. Osame hadde en ny målgivende, og Layouni hadde en ganske god sjanse der han skjøt like utenfor. Han hadde en god omgang igjen i dag, så det er gledelig å se, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo etter kampen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Layouni nære på

Etter den pangstarten med to mål på det første kvarteret roet det seg noe, selv om Midtjylland angrep med litt mer sting i bevegelsene de gangene de klarte å få kontroll på ballen. Like over halvspilt omgang var Amor Layouni veldig nære på å gå Vålerenga tilbake ledelsen, etter at Holm vendte nydelig opp og spilte fri Bjørdal i mellomrommet. Han spilte ut på Layouni som trakk seg inn i banen og skjøt, via en Midtjylland-spiller og like utenfor.

Tre minutter før halvtimen spilt broderte Midtjylland seg igjennom VIF-forsvaret med flere hælflikker og spill på ett touch, initiert og avsluttet av Rigon Charles som alene med Haug plasserte ballen i stolpen etter et nydelig angrep fra danskene.

Ti minutter før pause fikk Vålerenga en god mulighet til å kontre etter at Bjørdal fant Petter Strand som fosset gjennom midtbaneleddet. Ballen endte ute hos Sahraoui, men han prøvde seg på en utsidepasning inn til Kjartansson som kom for nære keeper.

– Jeg synes vi igjen i dag leverer en god første omgang, og at vi da er helt på høyden og med i kampen. Det lille de skaper da kommer etter våre feil, så første omgangen er bra også i dag, sier Fagermo.

Sisto snudde kampen med langskudd i krysset

Med tanke på at Midtjylland er serieleder i Danmark, og har kommet mye lengre i sine forberedelser til sesongen, som starter opp igjen etter vinterpausen med kamp mot PAOK i Conference League neste uke, var det mye bra å se fra Vålerenga de første 45 minuttene. Midtjylland kombinerte seg fint igjennom ved et par anledninger, men Vålerenga hadde sine sjanser de også i en omgang som endte 1-1.

Henrik Udahl og Taofeek Ismaheel var planlagte bytter for Vålerenga i den andre omgangen, som startet med at tidligere Spania-proff og landslagsspiller Pione Sisto banket ballen i krysset fra 25-30 meters hold. Haug slang seg så lang han var, men var egentlig ikke i nærheten av å ta langskuddet fra Sisto. Nydelig scoring.

Ti minutter ut i omgangen slo Bjarnason nok en skrekkelig pasning, rett i beina på Gustav Isaksen på 16-meterstreken. Den unge dansken tok et touch, og prøvde å curle den rundt Haug, men VIFs sisteskanse reddet sin islandske lagkamerat ved den anledningen. Det skulle imidlertid ikke gå så altfor lenge før ballen fant veien bak Haug for tredje gang.

Midtjylland et knepp for gode

Tidligere Premier League-spiller Max Meyer spilte en nydelig gjennombruddspasning til Nikolas Dyhr som gikk på et løp på tvers av Vålerengas bakre firer. Det gjorde at han klarte å løpe seg fri fra alle, og enkelt kunne spille fri Joel Andersson i feltet som kunne spassere ballen i mål. Et veldig godt angrep igjen fra danskene.

Vålerenga slet med å komme opp i presset, og kontrollere ballen etter hvilen, på samme måten som de gjorde i første omgang. Det gjorde at Midtjylland fikk koblet et visst press og egentlig ha brukbar kontroll gjennom store deler av de siste 45 minuttene.

Oppspillene bakfra ble litt for slurvete for Vålerenga, som slet med å komme til de helt store sjansene etter pause. Midtjylland brukte ballen godt, og lette etter åpninger i VIF-forsvaret, men hvis de ikke fant de hvilte de heller med ballen i laget for å bruke opp tid. Det førte til at det ikke skjedde all verden mot slutten av kampen, da Vålerenga prøvde, men ikke helt klarte å skape gode nok sjanser til å presse frem en redusering.

Dermed ebbet det ut med 3-1-tap for Vålerenga, som med dagens tap endte sist i turneringen som ble vunnet av FC Zenit.

– I dag møter vi veldig god motstand, og Midtjylland er det beste laget vi har møtt så langt. De holder et nivå som ingen norske lag har, og det er et tankekors hvorfor norske lag ikke er like gode, men Midtjylland er et internasjonalt godt lag. Vi henger som sagt med i første omgang, men i andre omgang er det litt større forskjell på lagene, forteller Fagermo.

---

Atlantic Cup, kamp 3

FC Midtjylland – Vålerenga 3-1 (1-1)

Estadio Municipal Albufeira

Mål: 0-1 Vidar Örn Kjartansson (9.), 1-1 Raphael Onyedika (14.), 2-1 Pione Sisto (48.), 3-1 Joel Andersson (57.)

Gule kort: Daniel Høegh, Midtjylland.

Vålerenga (4-3-3): Kjetil Haug – Vegar Eggen Hedenstad, Brynjar Bjarnason, Ivan Näsberg, Leonard Zuta – Henrik Bjørdal, Odin Thiago Holm (Fredrik Oldrup Jensen fra 65.), Petter Strand (Tobias Christensen fra 65.) – Amor Layouni (Taofeek Ismaheel fra 46.), Vidar Örn Kjartansson (Henrik Udahl fra 46.), Osame Sahraoui.