trikkeligaen

Fagermos nye hjelpere: Slik er han som sjef

VIF-nykommerne Trond Fredriksen og David Ribeiro beskriver Dag-Eilev Fagermo som en krevende sjef – i positiv forstand. Selv mener hovedtreneren at duoen har gjort trenerteamet sterkere.

ALGARVE (Dagsavisen): Denne sesongen har Fredriksen kommet inn som spillerutvikler etter at Igor Aase var ferdig i VIF i fjor. Fagermo-assistent Kenneth Dokken dro så til danske AGF, noe som ga David Ribeiro sjansen til internt opprykk.

– De har kommet inn i teamet på en veldig bra måte. Fortsatt er det slik at de må bli litt kjent med meg og med vår måte å spille på. Men de har kunnskap, er hardtarbeidende og har forskjellig type kompetanse. Det er viktig i et team. Så det er gledelig, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Se vårt videointervju med Fagermo, Ribeiro og Fredriksen i vinduet under.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Utfyllende kompetanse

Han beskriver duoen slik:

– Trond er en rolig person, som er flink med detaljer og har spilt og trent på et høyt nivå. Han har ansvar for å følge opp helheten i samspill med meg. Og ansvaret for dødballer.

– David har imponert meg veldig, med at han har kommet inn med en annen tankegang. Det ønsket vi. Han er veldig flink til å skape nye ting som har elementer av spillet vårt i treningsarbeidet. Og han har analyse og individuell oppfølging. Jeg føler vi er styrket i trenerteamet nå.

Trond Fredriksen før Vålerengas oppgjør mot Halmstad i Atlantic Cup i Portugal.

Vålerenga-treneren understreker nødvendigheten av å ha et godt støtteapparat rundt seg.

– Det er viktig. Vi må ha være et team, et tverrfaglig team. Vi må ha kompetanse på mange områder. Alt fra ernæring til syn, for den saks skyld, til fotballen og alt innenfor den. Det teamet jeg har nå er veldig, veldig bra, gjentar Fagermo.

Dag-Eilev Fagermo på Vålerenga-trening i Lagoa torsdag.

David Ribeiro er fornøyd med å ha tatt steget via utviklingsavdelingen til A-laget.

– Det har vært en veldig bra erfaring så langt. Og det har fungert veldig bra her på treningsleir. Oppkjøringen gir meg tid til å forstå dynamikken i laget. Det er veldig positivt, sier portugiseren til Dagsavisen.

David Ribeiro på torsdagens Vålerenga-trening i Lagoa.

Les mer om Vålerenga i Algarve her!

Fagermo som sjef

– Hvilke kvaliteter tilfører du teamet?

– Det er spesielt på det individuelle planet. Med detaljer, for eksempel, som kan forbedre individuell prestasjon. Og litt mitt syn på internasjonal fotball også. Da tenker jeg på den portugisiske måten å se spillet på. Det er bra for å balansere ut trenerteamet, svarer Ribeiro.

– Hvordan er Fagermo som sjef?

– Fagermo er en trener som stiller krav. Det er slik det skal være. Det har vært veldig bra å bli kjent med ham de siste ukene. Dag-Eilev er en veldig enkel person å jobbe med. Han er veldig klar på hva han ønsker, noe jeg mener er gunstig, sier assistenttreneren.

Tidligere Aalesund- og Ull/Kisa-trener Fredriksen gleder seg over å være i gang med jobben som toppspillerutvikler.

– Det er veldig kjekt å bli kjent med trenerne, spillerne og resten av klubben. Vålerenga er en stor klubb. En kul klubb, med stor interesse og gode supportere. Jeg er veldig glad for å være her, sier Fredriksen til Dagsavisen.

– Mange kjenner deg sikkert fra tiden som AaFK-trener. Hvorfor valgte du Vålerenga nå, i en annen rolle?

– Jeg har erfaring både som spiller og hovedtrener. I tillegg har jeg jobbet med yngre spillere i Aalesund. Så jeg tar med meg bred erfaring hit, sier han og fortsetter:

– Det er litt befriende å ikke være hovedtrener. Det er deilig å kun få tenke på fotball og fotballfaget, og hvordan vi som lag og som enkeltspillere kan bli enda bedre. Så jeg er veldig, veldig fornøyd med at det er akkurat det jeg er i VIF, og at jeg ikke skal være noe annet.

Trond Fredriksen på torsdagens Vålerenga-trening i Lagoa.

Lever i nuet

– Har du ambisjoner om å bli hovedtrener igjen?

– I fotball skjer mye på kort tid, men for min del handler det om å leve i nuet. Og det å få lov til å jobbe med Dag-Eilev, for eksempel, som har den erfaringen og har jobbet så mange år som trener, er interessant for meg. Jeg stortrives der jeg er nå, og har ingen planer om noe annet. Men hva som skjer i framtida, det vet jeg ikke. Men nå har jeg en treårskontrakt her, og gleder meg veldig over det.

44-åringen sier følgende om sine kvaliteter i rollen:

– Det viktigste er at jeg bruker den kompetansen jeg har, både inn mot enkeltspillere og det å utvikle laget. Og ikke minst at vi som team fungerer på en god måte i trening og i kamp. Det er det aller viktigste.

– Hvordan er Fagermo som sjef?

– Han er krevende. Han stiller høye krav. Både til oss som trenere, men også til spillerne. Og det må til for at vi skal utvikle oss og oppnå målsettingene. Slik skal det og må det være, svarer Fredriksen.

Fredriksen, Ribeiro, Fagermo og co. lader nå opp til siste kamp av Atlantic Cup i Portugal. Den spilles mot Midtjylland fredag kveld. Lørdag reiser laget hjem til Oslo.

Mer fra Dagsavisen