trikkeligaen

Storklubber sikler på VIF-kometene: – Henvendelser hele tiden

En rekke unge VIF-spillere håper å gjøre seg bemerket på A-laget i løpet av 2022-sesongen, og utenlandske klubber har dem i kikkerten. Men hva vet du egentlig om lagets «unge bølge»? Her får du svar.

Se VIF-talentene presentere seg selv i video lenger ned i saken.

Odin Thiago Holm og Osame Sahraoui har allerede gjort seg bemerket på A-laget under trener Dag-Eilev Fagermo. Men bak duoen banker en rekke spennende talenter på døren for førstelagsspill.

– Mange av de yngre i A-stallen i dag har faktisk kommet til oss etter de ble 16-17 år, fra naboklubber og samarbeidsklubber. Vi har masse spennende i vente, tror jeg, innleder Vålerenga-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Rangert høyt av agentene

Så hvem er resten av VIF-juvelene, med unntak av de nevnte Holm og Sahraoui?

– Brage Skaret er 2002-modell. Jeg tror han ser for seg at han ønsker å slå gjennom i år. Det tror vi også kan skje. Så er det jo et bredt 2003-kull. Odin Thiago Holm har jo fått spille en del kamper allerede. Jeg tror kanskje han også ønsker seg det han kaller et gjennombrudd i løpet av året, men fikk spilt en god del i fjor, har gjort det bra og har også startet bra i år. Men vi har også Mathias Emilsen og Seedy Jatta, sier han.

Se hva VIF-talentene melder om seg selv og lagkameratene i videovinduet under.

– I 2004-kullet har vi Magnus Bech Riisnæs og Jacob Dicko Eng, og så har vi jo hatt med oss to 2006-ere. Alexander Hammer Kjelsen, som har reist hjem på grunn av skole, er den ene. Og så har vi Jones El-Abdellaoui, som har kommet ned til andre halvdel av treningsleiren. I tillegg har vi jo Magnus Sjøeng, født i 2002, og Storm Strand-Kolbjørnsen, født i 2004. Begge er landslagskeepere på sitt nivå. Så det er mange som allerede er blitt en viktig del av gruppa. En stor gruppe med yngre, som vi er spente på, fortsetter sportssjefen.

Magnus Bech Riisnæs på Vålerenga-trening i Portugal.

De to ungguttene Alexander Hammer Kjelsen og Jones El-Abdellaoui, begge 2006-modeller, er også svært spennende.

– Kjelsen har mange hatt øynene åpne for utenfor vår klubb fra før. Vi fulgte med ham da han spilte i barndomsklubben sin i Bærum, Bærums Verk, der han spilte mange kull opp. Han har vært med på landslaget, og helt fra en samling i Moss i sommer fikk andre klubber og større agentselskaper opp øynene for ham og det han har gjort. Jones slet litt med skade gjennom sommeren i fjor, men kom inn i gruppa og hadde en veldig god samling i Spania i fjor, på høsten – som også Alexander hadde. Det er veldig store klubber som har et øye ditover, da, røper Ingebrigtsen.

– Jeg blir også fortalt at de største agentselskapene setter de to spillerne veldig høyt på sine rangeringslister for 2006-kullet. Det er selvfølgelig spennende for dem. Men vi har jo lyst til at de skal inn hos oss og prestere, og så få en god karriere etter det. Det er masse jobb å gjøre, sier sportssjefen.

Vålerengas Jones El-Abdellaoui (16) er blant de største talentene i sitt alderskull i Europa.

Balansegang

– Hvor mye har det å si at de dukker opp på slike lister? Kommer det i teorien til å føre med seg mer trykk, slik at det blir vanskeligere å beholde dem?

– Ja, i teorien gjør det sikkert det. Hierarkiet er som det er i Fotball-Europa. Både speidere, agenter og klubbene selv – når får oversikt og kontroll på spillere som er hos oss – sørger for at vi får jevnt med henvendelser hele tiden. Og rett før pandemien var flere av de største klubbene i Skandinavia på plass for å se på treningene til våre yngre lag. Så det spisser seg til, svarer Ingebrigtsen.

Brage Skaret tok seg like godt en treningsøkt etter å ha blitt utvist i Vålerengas kamp mot Brøndby i Atlantic Cup i Portugal.

– Hvordan ser dere for dere bruken av ungguttene i 2022?

– Det er liksom å finne den balansen – det viktigste er å vinne kamper, men vi vil også utvikle spillere, noe klubben er veldig klar på at vi skal. Så det må vi jo se an i tilfelle etter tilfelle. Det som er veldig positivt er jo den regelen som kom for et par år siden, nasjonal utlånsordning, der man både kan gå på korte og lange utlån for disse ungguttene. Da kan man finne en kamparena som er god for dem. Men vi er jo veldig opptatt av at vi har lag i 2. divisjon, en divisjon som har blitt veldig bra, og i år er vi i en tøff avdeling. Og de har en bra treningshverdag hos oss. Så jeg er helt sikker på at de også finnes en bra kamparena for oss hvis de ikke får spille på A-laget. Men det kan jo være en spiller her, en spiller der, der det passer på det tidspunktet med et utlån. I og med at den ordningen eksisterer med at man kan låne ut hele året, så har vi ikke noe hastverk på det, sier Ingebrigtsen. Han legger til at ingen er aktuelle for utlån per i dag.

Les mer om Vålerenga i Algarve her!

– Er det mye press fra agenter eller spillerne selv på at de må lånes ut?

– Nei, det har ikke vært det. Det har vært noen forespørsler fra agentene tidligere i vinter om «hva tenker dere med han og han og han». Slik er det hele tiden. Man leter etter en raskere vei fram. Men jeg opplever det ikke som press.

Dag-Eilev Fagermo på lørdagens Vålerenga-trening i Portugal.

– Hvis du skal se inn i spåkulen – hvem får sitt definitive gjennombrudd på A-laget i 2022?

– Det er jo veldig fristende å si at Odin får et enda klarere gjennombrudd enn han hadde. Så tror jeg Seedy Jatta, han fikk vi jo sett litt i fjor, og han fikk spilt i Europa. Jeg tror han kan slå enda mer gjennom i året som kommer. Så tror jeg vi får sett Magnus Bech Riisnæs, som fikk debuten sin på høsten, i løpet av året, sier sportssjef Ingebrigtsen.

Mer fra Dagsavisen