trikkeligaen

Aga med kunstscoring og Grorud på sikker plass

(Grorud - Åsane 3-2). Grorud tok et kvantesprang mot ny kontrakt. - Et enormt steg i riktig retning, sier en stolt Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen om lørdagens tre uhyre viktige poeng.

(GRORUD MATCH) Dagsavisen: Grorud har ligaens toppscorer og det ble avgjørende å ha en slik klassespiller lørdag. Oscar Aga sørget for en sterk, og svært viktig, seier mot Åsane, blant annet etter en kunstscoring.

– Jeg handler bare på instinkt, sier Aga om scoringen og seieren.

Åsane ligger på kvalikplass i OBOS-ligaen og kom fra vestlandet med tre seire på sine tre siste, og har tapt bare en av de siste syv. Hjemmelaget Grorud hadde altså en voksen oppgave foran seg, men de hadde også før denne kampen et par gode resultater bak seg.

Formlaget kom på besøk

Åsane er formlag nummer én akkurat nå og det beskriver hvor stort dette er. Vi feier dem av banen i første omgang og burde ledet med mer. I andreomgang burde vi avgjort tidligere, sier en stolt Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen til Dagsavisen etter kampen.

– Vi er ordentlig gode i dag. Det er et enormt steg i riktig retning. For en fantastisk gjeng! Men vi er ikke ferdig ennå. Vi skal ha poeng mot Strømmen, tar vi tre poeng der tror jeg vi er veldig nære ny kontrakt, sier Gjønnes Nilsen.

Kampen startet på merkelig vis. Hassan Yusuf skulle tilsynelatende ha frispark, spillet gikk videre og Christos Zafeiris vant ballen høyt. Da blåste plutselig dommer frispark til hjemmelaget på vei igjennom og en tydelig irritert Zafeiris lempet ballen i mål. Gult kort etter bare ett minutt.

Ledelse og nedtur

Grorud la seg dypt etter den merkelige hendelsen innledningsvis. Bortelaget kom for å dominere. Det gjorde de ved å holde ballen i laget, men uten å skape noen sjanser. Det var lenge stille, men så ble rollene byttet om. Åsane ble stadig lavere og Grorud satt inn et trykk. Sindre Osestad var kanskje lagets beste før pause og han fikk den første sjansen.

Oscar Aga spilte han i gjennom inne i feltet. Fra skrått hold gikk avslutningen rett på keeper som slo til corner. På corneren viste Oscar Aga sin klasse for første gang i dag. Han timet innsvingeren perfekt og stusset ballen følsomt i lengste hjørne, via stolpen. Det utløste enorme jubelscener, som burde blitt forlenget minuttet senere. Nikolai Hristov ble spilt helt alene med keeper, men med press i ryggen ble avslutningen for dårlig.

Utover i omgangen lyktes Grorud i økende grad med å presse bortelaget høyt. Åsane begynte å slurve med ballen i laget og moralen til de gule ble bedre for hvert minutt, men så kom kalddusjen rett før pause.

Joakim Hammersland, som var god mot Grorud i det omvendte oppgjøret i august, scoret sitt tiende mål for sesongen. Skuddet alene med Vegard Storsve var ikke spesielt godt, det gikk rett på keeperen, men ballen glapp igjennom hanskene og spratt over streken.

Mål i mot rett før pause kan virke demolariserende, men Grorud viste tvert i mot revansjelyst. Først var Oscar Aga nære med en ny stuss og på den påfølgende corneren kunne Henrik Bredeli sette bredsiden til, men skuddet gikk utenfor.

- Vi er det beste laget

– At vi ikke leder til pause er dumt, rett og slett. Vi hadde fortjent det. Jeg syns vi er det beste laget, uten tvil. Baklengsmålet er bare dårlig forsvarsspill av oss, sier treneren om de første 45.

– I pausen ble vi enige om å bare kjøre på, prøve å dominere. Vise at vi er det beste laget i denne kampen, sier han.

Og Grorud fikk uttelling umiddelbart. Det samme trykket fortsatte etter hvilen. Hristov skaffet hjemmelaget en corner og på den fikk Bredeli sin revansje. Her hoppet han himmelhøyt og skallet ballen inn i hjørnet. - Jeg har vært mye i styrkerommet og fått meg god spenst, sier midtstopperen om nettsusen.

– Jeg er svært fornøyd med at vi får det målet så fort, sier Gjønnes Nilsen som mener at scoringen fikk kampen inn i deres spor.

Reddet på streken

I pausen ble det klart at OBOS blir med som hovedsponsor videre.

Grorud ble naturlig nok spilt litt lavere, men presset fra bortelaget kom bare i perioder. Hjemmelaget hadde god kontroll i forsvarsleddet, men et par ganger ble det litt farligere. Etter timen spilt var Åsane svært nære. På et skudd fra kloss hold sto Geirald Meyer på streken. Med fjeset holdt han ballen på riktig side av streken før han klinket den ut av farlig sone. Bortelagets Martin Ueland fikk også en sjanse på volley, men skuddet føyk over tverrliggeren.

Grorud kom en rekke ganger på kontringer med Aga og Hristov, men enten bommet de med den siste pasningen eller så ble skuddet blokkert. Det lå alltid noe i lufta da hjemmelaget stormet fremover med ballen i laget.

Nervene var til å ta og føle på da kampen gikk inn i sitt siste kvarter. Stian Nygard fikk en enorm mulighet, men Vegard Storsve gjorde det på en måte godt igjen med en solid beinparade. Etter dette slet bortelaget med å finne veien til nettmaskene, de hadde definitivt trengt en spiller som Oscar Aga, for han gjorde alt på egenhand med fem minutter igjen å spille. Først en elegant elastico med høyrefoten, det ga han det nødvendige rommet til å bruke venstrefoten til å skyte. Rett ned i nærmeste hjørnet. En svært god soloprestasjon en toppscorer verdig.

Aga: - Jeg handlet på instinkt

– Vi får 3-1 der, men det burde ha kommet før, sier Gjønnes Nilsen.

– Men det er klart at når Oscar blir til Ronaldinho og setter skuddet i mål så tenkte vi alle at dette ville gå veien, sier Gjønnes Nilsen mens Oscar Aga smiler bredt. Toppscoreren, som er klar for svenske Elfsborg neste år, er noe beskjeden i sin opplevelse av klassescoringen.

– Det er ikke noe jeg øver på. Jeg handlet på instinkt. Det var utrolig deilig å se den gå inn, sier OBOS-ligaens toppscorer.

Henrik Bredeli, Groruds andre målscorer, har en forklaring på hvorfor ballen lå klistret til Agas fot da han dro finta:

– Han lykkes med den fordi banen og ballen er så tørr, ellers ville den nok ha sklidd av foten, sier midtstopperen med et lurt smil og et hint av ironi.

Vi trodde nok alle at kampen ble punktert, men det ble den definitivt ikke. Åsane fikk straffe bare minuttet etter og fornyet spenningen i sluttminuttene. Da overtiden startet ble Sondre Auklend tilsynelatende revet ned av Geirald Meyer, men dommer lot det gå. Her levde Meyer svært farlig, men hjemmelaget slapp med skrekken.

– Jeg så på benken deres at de ønsket straffe der, men for meg ser det ut som de holder begge to og legger hverandre i bakken. Da er det er riktig av dommer å la spillet gå. Jeg har riktignok ikke sett det i reprise, sier Gjønnes Nilsen om den situasjonen.

To kamper igjen

Grorud kunne igjen juble for hjemmeseier og nærmer seg ny kontrakt i OBOS-ligaen.

Og så ebbet kampen ut. I neste runde venter Strømmen borte, og muligens har Strømmen rykket ned før den kampen sparkes i gang. I siste runde er det Ham/Kam, som allerede har rykket opp, som kommer til Oslo.

– Vi må se hvordan resultatene er etter runden, men det er klart at det aldri er negativt å møte ferdigspilte lag. På den andre siden kan det hende det gir dem anledning til å slå seg løs og bli motivert av å ødelegge for oss, sier Gjønnes Nilsen om de to kampene som venter.

– Vi er nå på 31 poeng. Det er en god posisjon å være i. Og i det siste har vi vært gode. Nå er det en pause, men vi går inn i en ny treningsperiode og de siste to kampene med mye selvtillit. Selvtillit er alfa omega i denne sporten, sier treneren fra sørlandet.

Om de siste to kampene har Bredeli og Aga også et optimistisk syn.

– Det er fullt mulig å vinne de to siste, mot lag som har en ferdigspikra skjebne, sier Bredeli.

– Det blir spennende, det er to viktige kamper, avslutter Groruds lyslugga spiss.

PS. Enda en gladnyhet for Grorud denne lørdagen. OBOS blir med som generalsponsor de neste tre årene. Avtalen ble signert i pausen, Det sikrer blant annet gratis fotballskole om sommeren.

PS II. Dette var årets siste kamp for Grorud på egen hjemmebane, den siste må spilles i Mjøndalen på grunn av manglende lys på Grorud.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

---

1. divisjon menn lørdag:

Grorud - Åsane 3-2 (1-1)

Mål: 1-0 Oscar Aga (25), 1-1 Joakim Hammersland (41), 2-1 Henrik Bredeli (46), 3-1 Aga (85), 3-2 Martin Ueland (str. 88).

Dommer: Ole-Alexander Ekeli Valen, Kråkerøy.

Gult kort: Christos Zafeiris, Hassan Yusuf, Nikolai Hristov, Geirald Meyer, Bjørn Martin Kristensen, Grorud, Tomas Kristoffersen, Åsane.

Grorud (4-4-2): Vegard Storsve – Arnar Thór Gudjónsson, Henrik Bredeli, Geirald Meyer, Fredrik Carson Pedersen (Fabian Østigård Ness fra 68.) – Sindre Osestad (Kevin Mankowitz fra 86.), Hassan Yusuf, Christos Zafeiris, Preben Mankowitz (Saadiq Elmi fra 73.) – Nikolai Hristov (Bjørn Martin Kristensen fra 68.), Oscar Aga (Thomas Elsebutangen fra 86.).

Åsane (4-2-3-1): Mark Fabricius Jensen – Jonas Tillung Fredriksen (Emil Kalsaas fra 59.), Sindre Austevoll, Martin Ueland, Ryan Doghman – Tomas Kristoffersen, Didrik Fredriksen – Stian Nygard, Håkon Lorentzen, Sondre Auklend (Geir André Herrem fra 81.) – Joakim Hammersland (Bjarte Haugsdal fra 68.).

1. divisjon menn lørdag, 28. runde:

Grorud – Åsane 3-2, KFUM Oslo – Sogndal 3-1, Bryne – Jerv 2-0, Fredrikstad – Aalesund 2-2, Raufoss – Strømmen 4-2, Stjørdals-Blink – HamKam 0-1, Ull/Kisa – Sandnes Ulf 1-2.

Spilles søndag: Start – Ranheim.